Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

deficitarna zanimanja

Gradonačelnik donio program potpora za očuvanje tradicijskih obrta

Autor: Portal ZL

25.07.2023. 09:18
Gradonačelnik donio program potpora za očuvanje tradicijskih obrta

Foto: Arhiva ZLSvi koji žele zadržati ili otvoriti obrte s deficitarnim zanimanjima bit će ugodno iznenađeni najnovijom odlukom gradonačelnika Branka Dukića, koji je donio Program dodjele potpora male vrijednosti za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Grada Zadra za 2023. godinu.


Kako ističu u Gradu, program je bilo potrebno donijeti da bi se utvrdili ciljevi, uvjeti i postupak dodjele potpora tradicijskim, umjetničkih i deficitarnim obrtima koji imaju sjedište i obavljaju svoju djelatnost na području Grada Zadra. Naime, ovaj program predstavlja akt na temelju kojeg će Grad i dodjeljivati potpore temeljem uredbe Komisije Europske unije.


Moraju poslovati cijelu godinu


– De minimis potpore u okviru ovog Programa dodjeljuju se u obliku bespovratnih sredstava, putem Javnog poziva, kojim se utvrđuju uvjeti prihvatljivosti prijavitelja za dodjelu de minimis potpore te postupak i način njihove dodjele.
Prihvatljivi korisnici Programa su obrtnici koji se bave tradicijskim, umjetničkim i deficitarnim djelatnostima koji posluju cijelu godinu, imaju registrirano sjedište na području Grada Zadra, obavljaju svoju djelatnost na području Grada Zadra, imaju najmanje jednog zaposlenog na neodređeno vrijeme, uključujući vlasnika ili vlasnicu, da nemaju dugovanja prema Gradu Zadru i Republici Hrvatskoj, te da udovoljavaju svim uvjetima, navodi se u programu, uz napomnu kako se tradicijskim smatraju djelatnosti koje se obavljaju na tradicijski način, pretežnim udjelom ručnog rada, odnosno uporabom tradicijskih materijala i tehnologija tijekom proizvodnje i popravaka.Podigli visinu potpora


Gradski pročelnik za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka, Mate Pinčić, kaže kako su program donijeli u suradnji s Udruženjem obrtnika Zadar koje je jako dobro upućeno u deficiratnost pojedinih zanimanja.


– Na raspolaganju imamo 80.000 eura, a ono što će najviše zanimati naše obrtnike je visina potpore koje će im Grad dodijeliti. Svaki obrtnik koji ispuni uvjete javnog poziva dobit će 3.000 eura za kupnju opreme, alata, adaptaciju poslovnih prostora i plaćanje režija.


Želimo maksimalno pomoći našim obrtnicima te smo ukupnu svotu od 26.500 eura ove godine podignuli na 80.000 eura, kaže Pinčić, napominjući kako je zadnji program za dodjelu potpora obrtnicima bio dugogodišnji jer je trajao devet godina, no cilj im je odsad donositi ažurnije programe.


– Zadnjim programom potpora na raspolaganju smo imali 15.926,74 eura ili 120.000 kuna, a svaki je obrtnik mogao dobiti po 300 eura potpore. No, ovu svotu posljednjih godina stalno povećavamo te smo je najprije podigli na 26.500 eura, a ove godine na čak 80.000 eura, podižući i visinu pojednačnih potpora.


Novost je i to što program dodjele potpora više neće biti dugogodišnji, već ćemo ga donositi iz godine u godinu kako bi bio što fleksibilniji, ali i da bismo ga što lakše prilagodili potrebama obtnika, najavljuje pročelnik, ističući još jednu razliku između starog i novog programa potpora obrtnicima.Uvjeti javnog poziva


– Stari je program pomagao isključivo tradicijske i umjetničke obrte, a ovaj najnoviji proširili smo i na deficitarne obrte, pri čemu su nam najvažniji obrti postolara, urara, krojača, bravara, kovača, parketara, soboslikara, stolara, dimnjačara, barkajola, dadilje, slikara, kipara, fotografa i drugih deficitarnih obrta, kaže pročelnik za gospodarstvo.


Očekuje se velik odaziv jer 3.000 eura mnogima će dobro doći, no potpore neće dobiti obrtnici koji koji nisu ispunili dospjele porezne obveze kao i one za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.


Neće ih dobiti ni oni koji nisu platili svoje zaposlenike i podmirili bilo kakve obveze prema njima, kao ni oni protiv kojih je izrečena pravomoćna osuđujuća kaznena presuda za jedno ili više kaznenih djela te i oni koji ne ispunjavaju ostale uvjete javnog poziva poput registracije obrta na području Grada Zadra.


Najnoviji program gradonačelnika Dukića, međutim, ima i jednu zanimljivu opasku, a to je da potpore obrtnicima nikako neće dodjeljivati obrnticima koji ih žele za plaćanje kredita, troškova kamata na dugove, za plaćanje kazni, financijskih globa i troškova sudskih sporova, za troškove koji su već bili financirani iz javnih izvora, kao ni za plaćanje osiguranja, poreza, naknada i doprinosa.