Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

-1 C°

početak korizme

Građani se najviše odriču slatkiša, mesa i cigareta

Autor: Barbara Milanović

22.02.2023. 12:00
Građani se najviše odriču slatkiša, mesa i cigareta

Foto: Luka JeličićČistom srijedom započinje korizmeno razdoblje koje traje 40 dana. Priprema je to za najveći kršćanski blagdan Uskrs. Kršćani diljem svijeta odriču se raznih poroka ili pak odlučuju živjeti više u skladu sami sa sobom i svojom vjerom slijedeći Isusov primjer kako bi se pripremili za Uskrs. Odlučili smo provjeriti što su Zadrani odlučili promijeniti u ovom korizmenom razdoblju i koliko im je to uopće važno.


Saznali smo kako je Zadranima priprema za korizmu važna i kako se već gotovo po običaju odriču slatkiša, cigareta i mesa.


– Dosad nikada nisam samu sebe stavljala na prvo mjesto. Ovu korizmu iskoristit ću priliku da se fokusiram na sebe i više brinem o sebi i svome tijelu i umu, kazala je Lidija.
Da su ženama važne zdravije navike pokazao je i primjer gospođe Antonije koja nam je rekla kako će se pokušati zdravo hraniti.


– Obećala sam sebi da ću konačno prestati pušiti ove korizme, a ako to budem uspjela pokušat ću zajedno s prestankom pušenja uvesti i druge zdrave navike poput brige o svojoj prehrani. Izbacit ću slatkiše, rekla je Antonija.


Gospodin Joso Malta razmišljao je čega bi se mogao odreći i zaključio je najprije čega se sa sigurnošću neće odreći.


– Ja nemam puno poroka. Cigarete ne pušim, jedino volim poslije ručka popiti dva deca vina i to mi je najveći gušt. Toga se neću sigurno odreći. Evo mogao bih se možda odreći mesa. Zamijenit ću meso povrćem i voćem, zdravije ću se hraniti i dulje živjeti, kroz smijeh odlučuje gospodin Joso.


Bilo je i onih koji se neće ničega odreći jer nemaju tu praksu niti im korizmeno odricanje nešto predstavlja.


– Nikad se ničega ne odričem pa se tako neću odreći ni ove godine. Ostajem isti grešnik kakav sam i do sada bio, kazao nam je mladi Ivan.


Da se neće odreći ničega odlučio je i gospodin Joso iz Prkosa koji se cijeloga života konstantno nečega odriče.


– Ničega se ne odričem, da mogu odrekao bih se sam sebe. Od kad sam se rodio stalno se nečega odričem, ove godine neću ničega. Korizmeno razdoblje kao vjerniku znači mi dosta, ali ne u smislu odricanja. A i postoji nekakvo nepisano pravilo da mi iznad 70 godina više ni ne trebamo postiti ili slijediti nekakva pravila, odgovorio je Joso.


Među našim građanima ima i onih koji korizmeno razdoblje shvaćaju kao razdoblje posebnog posta. Nije im važno toliko odricanje koliko je važno u vjerskom smislu. Jedna od njih je i gospođa Anita Merle.


– Neću se ničega odricati, to i nije smisao korizme. Postit ću svaki petak, pit ću samo tekućinu. Inače ja to tako radim svakog ponedjeljka, a budući da je korizma, sada ću to raditi svakog petka, kazala nam je Anita.


Bilo kako bilo i čega god da ste se odlučili odreći ovog korizmenog razdoblja, pred nama je četrdeset dana pripreme za Uskrs. Završeno je razdoblje poklada, a po izjavama naših građana vidimo kako krafne i ostali slatkiši ostaju u prošlosti barem neko vrijeme.