Nedjelja, 21. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

ELENA PROJEKT

Grad traži model prelaska na energetski učinkovitu LED rasvjetu

Autor: Marina Vlakić

28.12.2022. 19:52
Grad traži model prelaska na energetski učinkovitu LED rasvjetu

Foto: Arif SitnicaPredstavnik Hrvatske banke za obnovu i razvitak, Denis Derežić, na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća prezentirao je model modernizacije javne rasvjete u Zadru. S obzirom da je riječ o projektu čije bi financiranje pomogao HBOR, projekt je izložen izvan točki dnevnog reda o proračunu za iduću godinu.


Derežić je istaknuo kako se radi o ELENA projektu tehničke pomoći kojim bi se bespovratno financirala projektna dokumentacija, s ciljem uštede troškova javne rasvjete na području grada.


Naime, riječ je o projektu kojega je Grad započeo još 2019. godine prelazeći na modernu, ekološku i energetski učinkovitu LED rasvjetu. Na Pouotoku je tada postavljeno 137 ekoloških i energetski učinkovitih rasvjetnih tijela koja imaju mogućnost daljinske regulacije.
– Kolike bi bile uštede u gradu Zadru znat ćemo nakon izrade projekta, a kredit bi se plaćao upravo iz ušteda, pojasnio je Derežić.


Gradonačelnik Branko Dukić istaknuo je kako je zbog porasta cijena, situacija s energentima sve teža ne samo gradovima, već i gospodarskim subjektima i kućanstvima.


– Želja nam je izvršiti zamjenu jer s led rasvjetom uštede iznose i do 70 posto. Jasno mi je da to nije mali korak i da to sve košta, ali ćemo na kraju imati značajne uštede, poručio je Dukić.


Nakon izrade projekta znat će se koliko bi Grad stajale pojedine faze prelaska na ekološku i energetski učinkovitu LED rasvjetu, s obzirom da su radovi na prostoru grada 2019. stajali 1.139.481,25 kuna s PDV-om.


U Gradu, pak, ističu kako širenjem obuhvata nove LED javne rasvjete nastavljaju dobru praksu u cilju potpunog prelaska na ekološki prihvatljivu javnu rasvjetu jer su prednosti nove LED rasvjete mnogostruke. S njom se postižu značajne uštede od preko 60 posto energije u odnosu na konvencionalnu rasvjetu, što značajno doprinosi i zaštiti klime.


Ovaj je vid rasvjete ujedno puno prihvatljiviji i za zdravlje ljudi jer nema treptajuću svjetlost koja je uzročnik glavobolje i naprezanja očiju. Osim toga nove svjetiljke zahtijevaju i manje održavanja, čime su dugoročno isplativije, navode u Gradu.


Osim toga, nova LED rasvjeta postavljena na Poluotoku ima drugačije karakteristike od dosadašnje jer je njen snop svjetla usmjeren prema dolje, što znatno doprinosi i smanjenju svjetlosnog onečišćenja.