Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

rasvjeta u kvaru

Grad radi na popravku podnih lampi na Istarskoj obali

Autor: Alen Plahinek

06.02.2023. 13:38
Grad radi na popravku podnih lampi na Istarskoj obali

Foto: Luka Jeličić



Uzduž cijele Istarske obale uz kolnik već dugo vremena imamo ove crne izbočine koje daju dodatno osvjetljenje. Iako ih se na prvu može zamijeniti za novopostavljene parking senzore, funkcijski gledano radi se o dvije potpuno različite stvari. Nažalost, uočili smo kako je na potezu prema Pozdravu Suncu većina ovakvih podnih lampi potpuno uništena.


Kako bismo saznali kako i zašto je došlo do tog uništavanja, porazgovarali smo s pročelnikom Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, Robertinom Dujelom.


– Evidentirana su oštećenja koja su nastala uslijed prometa teških teretnih vozila. Sanacija je zbog specifičnosti i oblika karakteristika rasvjetnih tijela zahtjevna, kao i cijena same sanacije. Jasno nam je da trenutačno stanje ne možemo prihvatiti, stoga radimo na pronalaženju kvalitetnijeg rješenja, kazao nam je Dujela te objasnio zašto ovakve lampe nisu najbolje rješenje za ovaj potez.




– Kad kažem da ovo nije bilo najsretnije rješenje mislim na idejno rješenje s obzirom na mikro lokaciju u tom trenutku. Rasvjetna tijela su postavljena na ili uz sami kolnik koji je u to vrijeme to izložen prometu teških teretnih motornih vozila.


Danas na tom potezu promet je daleko manjeg intenziteta, pa je i rješenje s podnim rasvjetnim tijelima prihvatljivije. Analiziramo stanje i ponudit ćemo konkretno rješenje, objašnjava Dujela.



U odnosu na prethodno razdoblje sretna je okolnost da teška teretna vozila na tom potezu Istarske obale ne voze već neko dulje vrijeme, već tuda prometuju samo dostavna vozila za kafiće uz sami Pozdrav Suncu. S obzirom na tu činjenicu upitali smo Dujelu kako i zašto onda lampe nisu popravljene toliko vremena.


– Nažalost, podna rasvjeta stoji već dulje vrijeme tako. Radi se o javnoj rasvjeti, tako će Grad Zadar to servisirati, odnosno popraviti, no područje na kojem se nalazi ta podna rasvjeta je u nadležnosti Lučke uprave Zadar. Glede rješavanja ovog problema mora se donijeti odluka s kojom će se složiti i Grad i Lučka uprava.


Uvjeren sam da ćemo naći zajedničko rješenje kako bi se popravilo, rekao je Dujela dodajući kako će, ako ne dođe do dogovora oko postavljanje takvih lampi kao što su postojeće, Komunalni odjel neće moći sam to raditi zbog ugovora o održavanju.