Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

ograničenja tehničkog proračuna

Grad će možda biti prisiljen raskinuti EU ugovore za četiri dječja vrtića

Autor: Goran Šimunov

18.01.2024. 16:10
Grad će možda biti prisiljen raskinuti EU ugovore za četiri dječja vrtića

Foto: Luka JeličićGradonačelnik Zadra Branko Dukić i pročelnici više upravnih odjela još su jednom na današnjem kolegiju upozorili na sve loše posljedice djelovanja Grada pod tehničkim proračunom, a koji je gradonačelnik bio prisiljen donijeti kada je najprije ponovno usvojen proračun za 2024. godinu s nezakonitim amandmanima, da bi se nastavilo odlukom gradonačelnika kojom se obustavlja izvršenje takvog proračuna.


– I uz sve napore uložene kako bi Grad Zadar u 2024. godinu ušao s normalnim proračunom, stabilnim financiranjem i novim ulaganjima, to se nije dogodilo. Vijećnici u ovom sazivu Gradskog vijeća na ponuđen dogovor i kompromis vraćaju ucjenom. Kad treba preuzeti odgovornost, njih nema. Čitavo vrijeme nudim razgovor, otvaram nove teme i prostor za dogovor.


Na sve to dobivam redovito – bježanje. A sada i muk, kaže Dukić dodajući kako ne zna gdje su sada vijećnici koji nisu htjeli izglasati zakonit proračun u kojemu su i njihovi amandmani, te da ne zna što rade, čime se bave i razmišljaju li uopće o proračunu.


Sretna neradna godina
– Jesu li građani u njima birali kauč vijećnike koji će drugu godinu za redom svjesno i s političkim predumišljajem blokirati Zadar? Ono što im je svima zajedničko je obrazloženje njihove politike nečinjenja tvrdnjom kako se financiranjem samo nužnih rashoda neće dogoditi ništa loše.


Kažu, nije se dogodilo ni prošle godine. I tako građanima nestaje problem, s njim i njihova odgovornost. Svim tim kauč vijećnicima sretna nova neradna godina, ističe gradonačelnik dodajući kako od svih obećanja ovih vijećnika imaju samo talačku krizu i grad na čekanju jer drukčije ne znaju.– Umjesto 122 milijuna eura, koliko je bio prijedlog proračuna za 2024. godinu koji je trebao omogućiti najveći iskorak u razvoju, Zadranima je ostalo na raspolaganju 24,6 milijuna eura u 1. kvartalu 2024., s tim da nema ugovaranja novih investicija. Koliko god zvučalo nevjerojatno, mi smo se na to pripremali.


Osigurali smo ne samo u ovom kvartalu, nego i u idućima, sve ono osnovno što svaki grad mora imati ili tek s pokojim nižim komunalnim standardom. Trudimo se osigurati i plaće svim korisnicima gradskog proračuna, pa i režijske troškove.


To bi po njima trebalo biti dovoljno da ovaj grad živi 2024. Ali to onda više nije grad koji spada među najrazvijenije gradove u Hrvatskoj po svim službenim podacima, kaže Dukić dodajući kako su u ovoj godini trebali početi izgradnju četiri dječja vrtića, nove škole i drugih važnih projekata.


Pročelnik za financije Ivan Mijolović kazao je, pak, kako će im glavni problem biti što Grad neće moći ugovarati nove projekte i investicije i preuzimati nove obveze.


– Ova situacija će se reflektirati i na iznose budućih proračuna, tako da se, nakon godine rekordnih brojki po pitanju zaposlenosti i neto dobiti tvrtki, može očekivati stagnacija, poručuje Mijolović.


O tekućim projektima izvijestio je Darko Kasap, pročelnik za graditeljstvo, koji je upozorio kako su za jedan od najvažnijih projekata, izgradnju Novog gradskog groblja u Crnom, ugovoreni radovi koji će se izvoditi do ljeta, ali da je problem što su u međuvremenu trebali ugovoriti izgradnju grobnih mjesta, a zbog ove situacije taj je projekt na čekanju.


Graditeljski projekti


– Nastavljamo s radovima na uređenju zelenila na rivi, kao i s radovima na izgradnji parka pored groblja u Diklu. Izvodit će se i radovi u Križanićevoj ulici, a gradit će se spojna cesta između Krležine ulice i Trpimirove obale.No postoji cijeli niz projekata za koje nije provedena javna nabava, za uređenje Trpimirove obale, potom u Diklu gdje se sada gradi sustav odvodnje, za 3,3 milijuna eura vrijedan kolektor 8. faze oborinskih voda između Melade i uvale Maestral, potom za spojnu cestu u Diklu između Puta Peroše i Puta Špetice, za rekonstrukciju Ulice Stanka Vraza, za energetsku obnovu osnovnih škola Stanovi, Petra Preradovića, Šimuna Kožičića Benje, za izgradnju igrališta na Plovaniji i na Sinjoretovu…, ističe Kasap.


Ista sudbina pogodila je i UO za EU fondove čija je v.d. pročelnice Stefani Mikulec Perković otkrila kako je Grad iz NPOO-a dobio 3,7 milijuna eura za četiri dječja vrtića, rekonstrukciju PO-a Pčelica i Smiljevac te za izgradnju novih vrtića Crvene kuće i Duga.


– Problem je što se za EU projekte traži da gradovi i općine osiguraju manji udio vlastitog financiranja, a što trenutačno nismo u mogućnosti. Izračunali smo kako možemo osigurati naš udio za jedan vrtić, a ostala tri ulaze u fazu ugroženosti. Morat ćemo razmotriti mogućnost raskida ugovora za ova tri vrtića, budući da nećemo moći poštovati ugovorene rokove, kaže Mikulec Perković dodajući kako su Gradu upitne i prijave na druge natječaje zbog financijske održivosti.


– I projekt proširenja zelenih površina, kao i oni iz ITU mehanizma, rekonstrukcija Autobusnog kolodvora, izgradnja olimpijskog bazena i drugi, za koje smo ugovorili EU novac, postaju upitni zbog nemogućnosti da Grad sudjeluje u sufinanciranju, upozorila je v.d. pročelnice za EU fondove.


Nakon izlaganja pročelnika o problemima prouzročenim funkcioniranjem uz tehnički proračun gradonačelnik Dukić je poručio kako je Zadar preživio i gore stvari pa će preživjeti ovaj i ovakav kukavičluk i neznanje vijećnika.