Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Hrvatsko geografsko društvo Zadar

Godišnje nagrade 'Federik Grisogono' profesorima Ivici Boriću i Zoranu Klariću

Autor: Đurđa Baljak

26.01.2024. 09:23
Godišnje nagrade 'Federik Grisogono' profesorima Ivici Boriću i Zoranu Klariću

Foto: Mislav Klanac



U Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru održana je svečana godišnja skupština Hrvatskog geografskog društva – Zadar. Na dnevnom redu su bili ključni izvještaji, uključujući izvještaj o djelovanju Društva tijekom 2023. godine, financijsko izvješće, izvješće Nadzornog odbora te plan djelovanja te financijski plan za 2024. godinu. Nakon toga uslijedila je svečana dodjela pohvalnica učenicima koji su ostvarili prva mjesta na Županijskom natjecanju iz geografije 2023. godine i na Međužupanijskoj smotri GLOBE 2023. Također, održana je dodjela godišnjih nagrada »Federik Grisogono«.


– Ove godine, Hrvatsko geografsko društvo – Zadar obilježava 35 godina postojanja, dok Odjel za geografiju slavi 30 godina djelovanja. Tijekom protekle godine ostvarili smo sve ciljane aktivnosti, istaknula je Ana Pejdo, tajnica HGD-a Zadar.


 




Svečano su dodijeljene pohvalnice učenicima i njihovim mentorima koji su osvojili prva mjesta. Povodom toga je predsjednica HGD-a, Jadranka Brkić-Vejmelka, izrazila svoje zadovoljstvo zbog prepune dvorane mladih i uspješnih pojedinaca.


– Čestitam svim mladima na njihovim postignućima i zahvaljujem im na trudu uloženom u sudjelovanje. Posebno bih istaknula i pohvalila učenike strukovnih škola. Unatoč tome što geografija nije sastavni dio njihova programa, pokazali su kako mogu ostvariti iznimne rezultate, istaknula je predsjednica Brkić-Vejmelka.


HGD Zadar, u suradnji s Odjelom za geografiju Sveučilišta u Zadru, dodijelilo je godišnju nagradu »Federik Grisogono« te je nagrada za izniman nastavni rad pripala je Ivici Boriću, profesoru geografije i talijanskog jezika, koji je bio pet godina uzastopce nagrađen od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.



Osim toga, Borić je i autor mnogobrojnih online edukativnih sadržaja.


– Velika mi je čast što sam pet godina za redom nagrađivan od strane Ministarstva, no ova nagrada ima posebno značenje za mene. Sveučilište je mjesto gdje sam se formirao kao geograf i nastavnik. Posebno me raduje što mi je dodijeljena kao nastavniku strukovne škole, istaknuo je Borić.


Nagrada u kategoriji za znanstveni rad dodijeljena je nedavno umirovljenom profesoru Zoranu Klariću, koji je dugi niz godina djelovao u Institutu za turizam. Profesor Klarić se istaknuo istraživanjem odnosa turizma i prostora, temama turističke i socijalne geografije te planiranju u turizmu.