Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

CUKRIĆI SU USPJELI!

Glukagon u spreju uvršten na listu Osnovnih lijekova HZZO-a

Autor: Nikolina Lucić

03.11.2022. 12:39
Glukagon u spreju uvršten na listu Osnovnih lijekova HZZO-a


Cukrići su uspjeli! Nakon puno truda i skupljanja potpisa za peticiju, glukagon u spreju uvršten je na listu Osnovnih lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, kazala nam je sretno Doris Bailo, predsjednica udruge Cukrići, koja je s članovima svoje Udruge peticiju za uvrštenjem ovog spasonosnog lijeka na Listu osnovnih lijekova HZZO – a pokrenula još u studenom prošle godine. Glukagon za nazalnu inhalaciju potreban je za akutno liječenje teške hipoglikemije te će umjesto dosadašnje terapije koja se primjenjivala u injekcijama, djeci i njihovim roditeljima uvelike olakšati život.


Borba od godinu dana


– Peticiju smo pokrenuli na Međunarodni dan dječjih prava, jer smo držali kako naša djeca zbog svog zdravstvenog stanja nisu imala sva svoja prava. U našoj nam je inicijativi pomogao veliki broj sestrinskih udruga, pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i prava djece, dijabetolozi i drugi zdravstveni stručnjaci, Odbor za zdravstvo, pa čak i sam predsjednik Milanović, koji je podsjetio kako o ovoj odluci treba pažljivo promisliti, ispričala nam je Bailo i dodala kako će glukagon u spreju moći koristiti sva djeca starija od četiri godine, koja boluju od dijabetesa tipa 1.


– Neizmjerno smo sretni i ponosni. Čudan je to osjećaj. Cijelim smo se putem hrabro borili protiv svih problema na koje smo nailazili te smo ostali čvrsto stajati i nismo se pokolebali, iako su mnogi oko nas bili skeptični. Nakon prošlogodišnje kalvarije koju je moja obitelj uspješno prošla tijekom upisa mog sina u vrtić te posljedične promijene Odluke o upisu u dječje vrtiće kojima je osnivač Grad Zadar, ovo je druga velika pobjeda za našu Udrugu te se ovim putem zahvaljujem svima koji su na bilo koji način doprinijeli vidljivosti naše inicijative i aktivno sudjelovali u njenoj realizaciji, zaključila je Bailo.