Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

GLAZBA JE naš ŽIVOT

Glazbeni vremeplov kroz Milićevih prvih 50 godina karijere

Autor: Vanja Mirčeta

20.01.2023. 21:24
Glazbeni vremeplov kroz Milićevih prvih 50 godina karijere

Foto: Mate KominaSusret glazbenika pod imenom “Glazba je naš život”, u organizaciji poznatog zadarskog glazbenika Miroslava Milića (68) održan je večeras u restoranu Fešta na Novom Bokanjcu. Miroslav, osim što se cijeli svoj život bavi glazbom, ujedno je i čuvar zadarsko-kukljiške glazbene i sportske baštine, kolekcionar glazbenih ploča, raznih povijesnih fotografija i novinskih članaka.


Krajem 2019. godine organizirao je sličan događaj pod nazivom “Pir nad pirovima”, kada je osim glazbenika s kojima je svirao, okupio i osamdesetak bračnih parova, od preko tisuću kojima je svirao na vjenčanju tijekom svoje dugogodišnje karijere.


– Želja mi je bila okupiti što više glazbenika koji su svirali sa mnom od 1973. godine do danas u grupama Orion, Fantom, Leut, Zadrani, te u klapama Ankora i Intrade. Kako sam svirao sa 144 glazbenika vidite i sami da ih se dosta odazvalo.
Kako sam i najavljivao cijela večer je zamišljena u duhu pjesme, plesa, druženja, zabave, sjećanja i opuštene atmosfere, kazuje Milić dodajući kako je ovaj termin odabrao upravo stoga jer se radi o dobu godine kada u našemu gradu vlada zatišje i vrlo je malo zabavnih događanja.Dok su se sadašnji i negdašnji glazbenici družili, svirali i pjevali, na video zidu su se tijekom cijele večeri prikazivale fotografije svih onih koji su tijekom godina nastupali u Milićevim grupama,


Neki od poznatih lica koje smo imali prigodu susresti u Fešti su: Ivica Sikirić Ićo, Svetko Bilan, prvi pjevač grupe Orion, Tomislav Vlatković Coma, Saša Jurat, Emil Šprljan, Oskar Vrkić, Mladen Brižić, Ante Šindija, Nenad Kužat, Umberto Piasevoli, Mirko Brkljača te mnogi drugi.


– Poklopilo se da je ovaj susret organiziran na pedesetu godišnjicu kupnje mojih prvih orgulja u Trstu kada sam i počeo sa sviranjem, a ta ljubav prema glazbi traje do danas kada sam nakupio nekoliko tisuća nastupa u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Kao klavijaturist grupe Orion pratio sam dosta poznatih pjevača, Đani Maršana, Tomislava i Vedrana Ivčića, Krunoslava Slabinca i četiri puta Olivera Dragojevića, istaknuo je Milić.


Uz spontano druženje i svirku, u ugodnoj atmosferi prepričavale su se dogodovštine zadarskih glazbenika sa zajedničkih gaža odrađenih kroz proteklih pet desetljeća.