Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

prigodne radionice

Gimnazija Jurja Barakovića domaćin predstavljanja školskog projekta

Autor: Matea Guzalić

10.02.2024. 08:08
Gimnazija Jurja Barakovića domaćin predstavljanja školskog projekta

Foto: Mislav KlanacOvog je petka Gimnazija Jurja Barakovića bila domaćin predstavljanju školskog projekta pod nazivom »Cijena zanata, veća je od zlata«, koji se provodio u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga (PŠVP) u Zagrebu tijekom prethodne školske godine. Riječ je o projektu koji je financiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, dok su dolazak zagrebačkih učenika i profesorica financirali Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade i Udruženje obrtnika grada Zagreba.


Pokretna izložba


Tako je nekolicina darovitih učenika kroz izložbu i prigodne radionice predstavila i širila svoje znanje zadarskim srednjoškolcima, a predstavljeni rezultati proizašli su iz detaljnog istraživanja o obrtima, koje se temelji na analizi preko 1.000 stranica lista Obrtnik.


Kako ističe Ana Kadović, profesorica povijesti i latinskog jezika u PŠVP-a te jedna od voditeljica projekta, sve je započelo spontano te se pretvorilo u jednu odličnu inicijativu.
– S projektom smo započeli slučajno na nastavi, pričalo se o industrijskim revolucijama i otkrićima, a ja sam tražila novi način predstavljanja. Tako smo došli do priče o jednom postolaru koji više nema posla, a budući da je Zagreb poznat po starim i tradicijskim obrtima, krenuli smo u tom smjeru.


U istraživanje smo uključili i kolegicu Mariju Radović te njezine strukovne razrede. Podijelili smo ih u skupine, a na kraju je iz svega toga proizašla izložba, za koju nam je bilo važno da bude pokretna, objašnjava ova profesorica, dok je Marija Radović, druga voditeljica projekta te profesorica povijesti i talijanskog jezika u PŠVP-u, istaknula zadovoljstvo svih učenika.– Učenici su jako zadovoljni, uživali su u istraživanju. Izložbu smo predstavili u nekoliko škola i svaki je put prošlo uspješno. Pokušali smo podijeliti radionice na različita područja. Imali smo, primjerice, dio za telekomunikaciju, Morseovu abecedu, promet, pomorske putove, razvoj željeznica, i brojne druge, objašnjava ova voditeljica, koja je ujedno bila i učenica u Gimnaziji Jurja Barakovića.


Dobra suradnja


Suradnjom između ove dvije škole iznimno je zadovoljna Jelena Marasović Štefančić, ravnateljica Gimnazije Jurja Barakovića.


– Našu su školu kontaktirale kolegice iz PŠVP-a u Zagrebu i odmah sam pristala na suradnju. Od prvog dana, moja je želja imati dobre suradnje s ostalim školama i institucijama, a sve za dobrobit naših učenika te za širenje njihovih vidika. Cilj mi je da naša škola bude mjesto gdje se stječe znanje, ali i mjesto gdje se kontinuirano prihvaća nešto novo iz drugih škola.


Uz otvaranje vidika učenicima, na ovaj se način također motiviraju i djelatnici te njihov rad postaje kreativniji, a nastava modernija, objašnjava Marasović Štefančić, osvrnuvši se i na samu tematiku projekta.


– Što se tiče ovog projekta, tema mi je bila posebno zanimljiva budući da sam i sama povjesničarka. Svaki rad, bio on fizički ili intelektualni – nema cijenu, a čovjek koji radi izgrađuje sebe te potiče društvo na dobro, zaključuje ravnateljica.


Među brojnim fizičarima, kemičarima i ostalim darovitim učenicima koji su širili svoje znanje, nalazili su se i Petra Košec te Vedran Antolić iz zagrebačkog PŠVP-a, koji su nam predstavili svoju praktičnu radionicu.


– Predstavljamo kemijski pokus galvanizacije, to je popularna metoda iz 19. stoljeća. Projekt je odličan, Zadar je jako lijep, ljudi su dragi i sretni smo što možemo proširiti svoje znanje. Gimnazija Jurja Barakovića je ispunila sva naša očekivanja, kazali su ovi učenici.