Foto: Bojan Bogdanić/TZG Zadar
Multinacionalni tim kuhara iz restorana Antiquus, njihove kolege iz Burgers & More te sushi majstori Križanović-Bašić iz Cromarisa pripremaju hranu drugog dana desetog Tuna, Sushi & Wine Festivala na Trgu Petra Zoranića. No, zvijezde dana su ipak bili samuraji iz tokijske skupine Katanayaichi Samurai, koji su na festivalskoj bini izveli svoj show – pravu bitku iz srednjovjekovnih japanskih vremena. Ista je to skupina koju ljubitelji filma pamte po rolama iz hit filmova poput Tarantinovog „Kill Billa“.
Večeras će se nastaviti u istom ritmu, pojačana nastupom grupe Scifidelity.

Foto: Bojan Bogdanić/TZG Zadar
U petak je pod festivalskim šatorom gost kuhar Saša Began, chef u vlastitom restoranu Labrax. Began će pripremati krokete od bakalara u panko mrvicama te kanelone s ‘opasnim’, ali i vrlo ukusnim plavim rakom. Na festivalsku pozornicu na Trgu u petak će izaći grupa Retrodukcija. U petak navečer, u 20 sati u klubu Arsenal počinje središnji događaj festivala – velika gala večera koja je zajednički izazov za više japanskih kuhara i nekolicine poznatih zadarskih chefova. Dvoetažni klub idealan je za istodobno održavanju dvaju gastronomskih programa.

Foto: Bojan Bogdanić/TZG Zadar
Na katu Arsenala odvijat će se služena večera zbog koje je u Zadar stigao japanski masterchef Akiyuki Nasu sa svojim kuharskim timom. Akinukijev tim, kao i nekoliko japanskih umjetnika, sudjeluje na festivalu nakon što mu je glavna ‘osoba za vezu’ između Zadra i Japana, Jelena Yamasaki, jedna od začetnica festivala sad već davne 2015. godine, objasnila o kakvom se projektu radi – povezivanju dvije daleke zemlje preko gastronomije i kulture. Nasu je dobro upoznao dalmatinsku kuhinju preko davnog prijateljstva s jednim hrvatskim pomorcem. Upoznali su slučajno u mladosti u Japanu i zauvijek ostali prijatelji. Puno je puta putovao u Hrvatsku i Dalmaciju upoznavajući mediteransku kuhinju. Masterchef Akinuki je sa suprugom Ryoko vlasnik restorana il Gastro Sara u Okinawi, u kojem spaja mediteranske namirnice i tradiciju s japanskom, a jedan poseban programski dio restorana nosi naziv Dalmatia in Okinawa Japan. U ponudi njegova restorana su i probrana hrvatska vina.

Foto: Bojan Bogdanić/TZG Zadar
Na katu Arsenala masterchef Akinuki će sa svojim kuharima pripremiti večeru za 300 gostiju u pet sljedova u kojima će glavne namirnice biti tuna i brancin, naravni uzgojeni u ovdašnjim uzgajalištima. Iz menija izdvajamo juhu Picasso, koja je izvorni masterchefov recept i koja će biti dekorirana kao platno slavnog slikara. Glavno jelo bit će kombinacija tune marinirane u teriyaki umaku, brancina dimljenog na pari i škampa uz pastu od povrća.

Foto: Bojan Bogdanić/TZG Zadar
Paralelna gastro priča odvijat će se u parteru Arsenala koji će postati velika banket sala za mnoštvo finger food jela. Japanski chef s hrvatskom adresom, inače processing manager Jadran tune, Nobuhito Okado pripremit će čak 1.540 sushi zalogaja i to one najpoznatije nigiri, hosomaki i uramaki sushije. Chef Okado će usto izvesti i Kaitai Show, atraktivno i ritualno rezanje velike tune.

Foto: Bojan Bogdanić/TZG Zadar
Čak će četvoro zadarskih chefova pripremati svoja jela na stolovima u parteru. Ilirijina chefica Irena Žilić će sa svojom ekipom složiti stol s dalmatinskim ribljim jelima, a ujedno će i koordinirati ovim velikim kulinarskim projektom. Mladi zadarski chef restorana Karma, Bruno Kalmeta pripremit će carpaccio od lignje s ukiseljenim motarom, arancine od sipe punjene aromatiziranim sirom, te gravlax (izvorno nordijsko jelo slično carpacciu) od hame.

Foto: Bojan Bogdanić/TZG Zadar
Chef Tomislav Karamarko sa stalnim angažmanom u Marikomercu iz svoje će kuhinje iznijeti žličnjake od tune u kremi od celera, mnoštvo kanapea s mariniranim kozicama te košarice od parmezana punjene ribljom salatom. Karamarko i Marikomerc sudjelovat će i u kuharskom programu u subotu i nedjelju pod festivalskim šatorom na Trgu Petra Zoranića. Pripremat će toplu terinu od tune i kozica s bosiljkom.

Foto: Bojan Bogdanić/TZG Zadar
Poznati zadarski profesor kuharstva i freelance chef Josip Vrsaljko u Arsenalu će pripremati sendvič od orade punjen s moussom od morskog ježinca, kozica i Jakobovih kapica, sashimi od sabljarke s koromačer i narančom te tunu u Escabeche sauru.
Cijena ulaznice za služenu večeru na katu Arsenala je 80 eura, a prodaju se putem Ilirijine centralne prodaje slanjem upita na email adresu: reservations@ilirijabiograd.
com ili telefonski na broj 023 383 556.
Ulaznice za parter stoje 35 eura i također su dostupne su na stranici Ilirija Travel te na servisima Eventim i Entrio.
najnovije
najčitanije
Zadar & Županija
Na Sveučilištu u Zadru
Promovirano 35 prvostupnika Odjela za psihologiju: ‘Možda nećete imati milijune pratitelja, ali ćete imati nešto važnije…’
Crna Kronika
Kaznena prijava
Spriječeno krijumčarenje stranih državljana na području Gračaca
Zadar
Zimski park
Škola klizanja na klizalištu ICE PARK Zadar u sklopu ŠC-a Višnjik
Crna Kronika
Kriminalističko istraživanje
Sin zadarske gradske vijećnice prebio oca na spavanju, želio ga natjerati da mu prepiše dio kuće
Hrvatska
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova
Ljubičić: ‘Femicid je predvidljiv i sprječiv, ovo je 17. u Hrvatskoj ove godine’
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar & Županija
GRADSKI VIJEĆNIK
Na Adventu napadnut Daniel Radeta! Napadač mu vikao da je “smrdljiva komunjara”
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ