Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

posjet zadarskim školama

FOTO Počela podjela besplatnih obroka za osnovnoškolce

Autor: Nikolina Lucić

09.01.2023. 12:35
FOTO Počela podjela besplatnih obroka za osnovnoškolce

Foto: Mislav Klanac

S prvim danom drugog polugodišta, preko sedam je tisuća zadarskih osnovnoškolaca ostvarilo pravo na besplatan školski obrok, čime je zaživjela mjera Vlade RH kojom 311 tisuća učenika ima pravo na jedan besplatan obrok u školi.


Prehranu za učenike, kao i do sada, sufinancirat će i organizirati vlasnici i osnivači škola u suradnji sa školom, s tim da će od drugog polugodišta, osnivači od države dobiti deset kuna po učeniku kako bi svaki imao barem jedan besplatan obrok u školi.


Mi smo stoga posjetili dvije zadarske osnovne škole – OŠ Zadarski otoci i OŠ Šimuna Kožičića Benje i provjerili kako teče podjela obroka.


Uz mnogo žamora, smijeha i velike gužve počeo je prvi dan nastave u drugom polugodištu. 768 učenika OŠ Zadarski otoci od ponedjeljka svaki dan na izbor ima pekarske proizvode, zdrave žitarice i napitke, kao i svježe voće i povrće. Ravnatelj Davor Barić kazao nam je kako će se u hodu učiti boljem i kvalitetnijem organiziranju distribucije obroka, kao i ponudi, koja će pratiti želje učenika.


– Važno nam je da im ponudimo raznolike, zdrave i zanimljive obroke. Učit ćemo u hodu i prilagođavati se promjenama. Sve obroke pripremamo u školskoj kuhinji, a s djecom ćemo se zajedno naučiti redu i što bržem posluživanju obroka. Ovo je pravi put ka stvaranju dobrih prehrambenih navika i učenju o važnosti zdrave prehrane, kazao nam je ravnatelj Davor Barić, kazavši kako im zasada ne fali kuhinjskog osoblja.


Školska nam je kuharica Jelena Kolčević kazala kako su za prvi školski tjedan meni obogatili namirnicama koje su djeci već poznate.


– Pripremili smo tople napitke, žitarice i svježe voće i povrće. Sirova nam je mrkva, paprika i naranča brzo nastala, što nam pokazuje kako djeca brzo usvajaju zdrave navike. Već smo se dugo pripremali za ovaj dan, tako da mi u kuhinji nemamo velikih problema. Cilj nam je da profesorima i roditeljima pomognemo da djeca zaborave na nezdravu hranu i brze obroke, kazala je Kolčević.
Foto


Podjela obroka za osnovnoškolce


avatar

Snimio: Mislav Klanac


09.01.2023. 12:34Galerija

Foto: Mislav Klanac


Slična nas je situacija zatekla i u OŠ Šimuna Kožičića Benje, koju pohađa preko tisuču učenika i čiji nam je ravnatelj Dražen Adžić kazao kako su spremni za podjelu obroka, no kako ih muče prostorni kapaciteti i manjak djelatnika u kuhinji.


– Osoblje nam je vrlo teško pronaći, te s tom zadaćom nastavljamo i u danima pred nama. Poznato je kako je naša škola najbrojnija u gradu, te nam stoga fale i kapaciteti u kojima bi sva djeca mogla u miru jesti. Radimo u tri smjene, tako da osim marende, koja se najčešće sastoji od peciva i napitka, pripremamo i ručak za učenika na cjelodnevnom boravku, poručio je Adžić, dok nam je kuharica Josipa Utković rekla kako podržava režim prehrane u školi.


– Najvažnija nam je organizacija, jer smo jako velika škola. Za prvi smo se dan odlučili raditi prema provjerenom receptu i obroke podijeliti u košare koje učenici uzimaju. Stariji učenici jedu s nogu, najčešće u dvorištu škole, kako bi se istovremeno malo razgibali i prošetali, dok mali za stolom u blagovaonici u miru jedu svoju marendu, istaknula je Utković, koja je već nakon podjele marende starijim učenicima odlučila kako će u sljedećim danima raditi na efikasnijem sistemu podjele, kako se ispred blagovaonice ne bi stvarale velike gužve.