Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Međunarodni dan kulturne raznolikosti

[FOTO] Nacionalne manjine bogatim programom i gastro ponudom predstavile svoju kulturu

Autor: Marina Šaponja

03.06.2023. 12:49
[FOTO] Nacionalne manjine bogatim programom i gastro ponudom predstavile svoju kulturu

Foto: Mate KominaMeđunarodni dan kulturne raznolikosti obilježen je danas na Trgu pet bunara u organizaciji Koordinacije nacionalnih manjina Zadarske županije. Bogat kulturni program, ples, pjesma, ali i gastro ponuda kojeg su predstavnici nacionalnih manjina, Bošnjaka, Slovenaca, Makedonaca i Srba predstavili na Trgu pet bunara, privukao je mnoštvo posjetitelja, ali i predstavnika lokalne vlasti budući da su Grad Zadar i Zadarska županija pokrovitelji manifestacije već 18 godina.


U ime Grada okupljene je pozdravio gradonačelnik Branko Dukić, a u ime Zadarske županije, župan Božidar Longin.


– Ova zanimljiva manifestacija postala je tradicionalnom, i to nas sve veseli jer imamo priliku pobliže upoznati vas, naše sugrađane drugih nacionalnosti, vaše običaje, glazbu, gastronomiju… Svjedoci smo svakodnevno da razlike nije uvijek baš jednostavno pomiriti. Stoga je održavanje manifestacije koju zajedničkim snagama organiziraju nacionalne manjine koje žive na području Zadarske županije iznimna stvar vrijedna svake pohvale.

Kulturna raznolikost koju nam prikazujete veliko je bogatstvo ne samo svakog od naroda, već i čovječanstva općenito. Raznolikost može biti dobra podloga stvaranju nečeg novog, nečeg zanimljivog i drugačijeg. Svi vi pripadnici nacionalnih manjina u Zadarskoj županiji kroz svoj rad njegujete vlastitu tradiciju i čuvate ju za svoju djecu, ali ju na zanimljiv način pokazujete i nama ostalima bogateći tako i kulturu svoje nove domovine Hrvatske. Kao župan svakako želim pohvaliti aktivnost nacionalnih manjina u Zadarskoj županiji udruženih u koordinaciju.


Pri tome ne mislim samo na održavanje ove manifestacije, već na vaš zajednički magazin Zadarski MOST prijateljstva, prvi takve vrste u Republici Hrvatskoj koji je objavljen 2006. godine. Mi se u Zadarskoj županiji volimo pohvaliti da smo u mnogočemu pozitivnom prvi u Hrvatskoj, a eto ni vi, naši sugrađani drugih nacionalnosti, u tome ne zaostajete, što samo daje dodatnu potvrdu činjenici da je Zadarska županija naš zajednički dom, izjavio je Longin.


Bogata gastro ponuda


Mladen Velagić, član Bošnjačke nacionalne zajednice Zadra i Zadarske županije kazao je kako danas predstavljaju dio Bošnjačke kulture i tradicije, a kako su poznati po gurmanskim specijalitetima, pa su ponudili najbolje što su uspjeli pripremiti.– Ja dugo živim u Zadarskoj županiji, više od 30 godina. Ove manifestacije su dobre, treba ih podržati. A što se tiče odnosa lokalne vlasti prema nacionalnim manjinama, zadovoljni smo, ali uvijek može bolje. Sretni smo da možemo organizirati ovakve događaje, ne možemo se žaliti, rekao je Velagić.


Darija Jusup, predsjednica slovenskog kulturnog društva Lipa Zadar pokazala je bogatu gastro ponudu slovenskog štanda, a objašnjava kako su od samih početaka ove manifestacije uključeni u organizaciju.


– Manjine se predstavljaju kulturnim programom i specijalitetima koji su karakteristični za državu iz koje dolaze. Nama dolaze gosti iz Slovenije iz Gorišnice, Trio Veternica, izvode popevke i lokalne pjesme. A vidite stol, ima svega, orahnjača, makovnjača, Janeževi upognjenci, to je posebna hrana slovenska, objasnila je Jusup. Dodaje i kako je u svibnju krenuo i organizirani tečaj učenja slovenskog jezika za koji interesa ne nedostaje.


Mirjana Majić, predsjednica makedonskog kulturnog društva Biljana Zadar, objašnjava kako predstavljaju makedonsku kuhinju i kulturni program.– Svega ima. Nas članova ima stalnih 50, sve smo stariji, mlađi ne dolaze često, rade, imaju djecu, nemaju vremena. Osjećamo se ugodno, ovakvih događanja bi trebalo biti više, to je postala tradicija koju treba nastaviti. Trebale bi biti ovdje i druge manjine, neke su već ugasile svoja društva, ali zašto se ne bi pokazale s nekim programom, rekla je Majić.


Velimir Štrbac iz srpske nacionalne manjine pokazuje lokalne proizvode koje predstavljaju, a navodi kako ovakvih događaja treba biti što više.


– Ne samo u Zadru, već i u cijeloj Hrvatskoj treba ovakvih događaja, da se ljudi druže, zbližavaju… Zadovoljni smo i odnosom lokalne zajednice prema nacionalnim manjinama, Inače sam iz Raštevića, a u Zadru živim više od 60 godina, rekao je Štrbac.


A raznolik i bogat kulturni program oduševio je sve prisutne, stoga i ne čudi što svi žele da ovakvih događaja bude što više.


Foto


Međunarodni dan kulturne raznolikosti


avatar

Snimio: Mate Komina


03.06.2023. 12:45Galerija

Foto: Mate Komina