Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

OBUSTAVA PRORAČUNA

Dukić: Povucite amandmane da spasite grad!

Autor: Marina Vlakić

30.12.2022. 17:19
Dukić: Povucite amandmane da spasite grad!

Foto: Arif SitnicaGradonačelnik Zadra, Branko Dukić, sazvao je izvanrednu konferenciju za medije zbog, kako je naglasio, važnosti teme za funkcioniranje grada i pravodobnog informiranja građana. Dukić je na konferenciji još jednom pozvao oporbu na izmjenu nezakonitih amandmana zbog kojih će stagnirati grad i ispaštati njegovi građani.


– Ovo je moj drugi mandat i dobro znate da nikad nisam bio previše dramatičan iako smo sve ovo vrijeme imali teških situacija. Danas je zadnji radni dan ove godine, a nemamo zakonit proračun te sam još jednom, zbog odgovornosti koju nosim za grad i sugrađane, prisiljen ovako javno upozoriti na nekoliko činjenica te situaciju koja nas očekuje u idućoj godini.


Zadar ima nezakonit proračun, ponavljat ću to koliko god još bude trebalo, a nezakonit je zbog izglasavanja nezakonitih amandmana od strane vijećnika SDP-a, Akcije mladih i Nezavisne liste Enija Meštrovića. Pozivao sam ih na sjednici Gradskog vijeća da otklone nezakonitosti, nakon toga sam ih ovoga utorka opet pozivao na sastanke kako bi to otklonili, no nitko to nije shvaćao ozbiljno, osim dr. Biloglava koji je bio afirmativan i i na tome mu hvala, kazao je Dukić.


Ministarstvima poslao odluku o obustavi
Naglasio je kako je sve do petka čekao sa slanjem odluke o obustavi izvršenja proračuna koju sada ipak šalje ministarstvima financija i uprave te predsjedniku Gradskog vijeća na daljnje postupanje.


– Ovim ih putem sada pozivam da u narednih osam dana konačno preuzmu odgovornost i otklone sve nezakonitosti do koje su doveli izglasavanjem svojih amandmana. Napominjem da je ovo prvi put u 30 godina da se Zadar našao u ovoj situaciji, ponavljam prvi put.


Do danas se nikad nije dogodilo da imamo nezakonit proračun i da funkcioniranje Grada dovedemo u pitanje. Ovako nešto teško da se događalo Zadru, a teško se može pronaći bilo gdje u Hrvatskoj. Zato za kraj još jednom upozoravam sve one koji su doveli do ovoga da će funkcioniranje grada i svih korisnika prvi put doći u pitanje te da ćemo imati ozbiljne posljedice.


Od zadnje sjednice Gradskog vijeća sve gradske službe rade kako bi ublažile posljedice nezakonitosti usvojenog proračuna, a vjerujte mi da ulazimo u nesigurno i neizvjesno razdoblje u novoj godini i zato još jednom pozivam gradske vijećnike koje su doveli do ovoga da u sljedećih osam dana isprave nezakonitost usvojenog proračuna, poručio je Dukić.


Ovo se nije dogodilo u 30 godina


Na novinarsko pitanje je li sve ovo vrijeme bilo ikakvih kontakata od strane oporbenih vijećnika kako bi se situacija s proračunom promijenila, odgovorio je kako postoji samo magla informacija po portalima iz kojih se ne mogu razaznati jasne konotacije.


– Ovo se u 30 godina nije dogodilo te kao gradonačelnik još jednom govorim da je uzaludno bilo stvariti hrvatsku državu, a ne držati se zakonitosti i olako prelaziti preko nezakonitih odluka ili amandmana govoreći kako su dobri i da su u korist građana Zadra. To se ne smije dogoditi na račun razvoja našega grada, zaključio je Dukić.