Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

malo drugačiji hobi

Druga strana Luke Božića: Talentirani košarkaš između treninga opušta se čitanjem knjiga

Autor: Doris Babić

09.07.2024. 11:49
Druga strana Luke Božića: Talentirani košarkaš između treninga opušta se čitanjem knjiga

Foto: Osobna arhivaKnjige su poput košarkaških utakmica, svaka stranica donosi novi izazov i priliku za shvaćanje života. Kao što košarkaška utakmica zahtijeva strategiju, izdržljivost i prilagodljivost, tako i svaka knjiga traži od čitatelja da se suoči s novim idejama, razmotri različite perspektive i proširi svoje viđenje svijeta. Svaka knjiga, poput svake utakmice, nosi sa sobom lekcije koje nas oblikuju, jačaju i pripremaju za buduće izazove.


A osim toga, premda su u svijetu profesionalnog sporta fizička snaga, brzina i vještina ključni faktori uspjeha, neupitna je važnost oštrine uma, kao i odmora. Sve to itekako dobro zna Luka Božić, talentirani košarkaš poznat po svojoj svestranosti i impresivnim statističkim učincima, o čijim uspjesima, posebno Zadranima, ne treba puno govoriti.


Brutalno iskrena literatura


No, zasigurno je manje poznato da Luka slobodno vrijeme provodi čitajući, da objavljuje recenzije knjiga na svom Instagram profilu i da je veliki obožavatelj Charlesa Bukowskog, američkog pisca i pjesnika poznatog po svom izravnom, brutalno iskrenom i često kontroverznom stilu pisanja protkanim humorom.
Luka nam je ispričao kako se razvijala njegova ljubav prema čitanju i otkrio da mu je poticaj i nit vodilja – majka.


– Moram priznati da nisam imao neku baš preveliku ljubav prema čitanju, iskreno nisam baš ni lektire u školi čitao. No, sjećam se kako sam se jednog dana dosađivao, majka je došla u moju sobu, pružila mi knjigu »Bludni sin« čiji je autor Bukowski i rekla mi da je pročitam, da će mi se sigurno svidjeti.I bila je u pravu, to je bio preokret!, započinje Luka i dodaje da, kada mu se svidi način pisanja nekog autora, onda nastavlja čitati njegove knjige.


Njihova je obiteljska kuća poput knjižnice, a majka je, kako nam Luka kaže, pročitala milijarde knjiga, pa i on uvijek može lako odabrati štivo za sebe. Međutim, bez ikakve dvojbe, omiljeni autor mu je i dalje Charles Bukowski.


– Nijedan autor me se nije dojmio ni približno kao on. Njegove su knjige jako lagane za čitanje, a i dosta se pronalazim u njima, kao da su nam, iako na drugi način, životi slični.


Teško mi je odabrati omiljenu knjigu, ali većina knjiga Bukowskog mi je pomogla da prođem teške periode u životu i zaista sam jako zahvalan zbog toga, emotivno i iskreno govori Luka.


Biografije sportaša ga trenutno ne zanimaju, pa ih ni ne čita, no sudeći prema ocjeni na Instagramu, ta mu književna vrsta nipošto nije strana. Naime, djelo Howarda Sounesa ocijenio je s »11/10«, a riječ je, pogodili ste – o biografiji Charlesa Bukowskog.


Totalno drukčiji od drugih


– Ideja za objavljivanje ocjena na Instagramu došla je potpuno spontano, htio sam staviti neki story i povezati se malo s pratiteljima, tako je sve počelo, a nastavio sam objavljivati što čitam.Jako mi je drago zbog toga, ponekad dobijem neku preporuku od svojih pratitelja, govori Luka koji godišnje pročita oko trideset knjiga.


Usporedbe radi, nedavno istraživanje u povodu 13. Noći knjige pokazalo je da, među osobama koje čitaju, najviše je onih koje pročitaju dvije knjige godišnje, stoga se nameće pitanje kako ovaj itekako uspješni 28-godišnji košarkaš uspijeva pronaći vrijeme za ovaj hvalevrijedni hobi, uz intenzivne i česte treninge.


– Pa, čitanje mi dođe kao opuštanje između treninga, a osim toga, svi znamo da ljudi koji čitaju razvijaju na taj način svoj mozak i imaju samo benefite od toga, zaključuje Luka.


I zaista, čitanje pomaže u razvoju koncentracije i sposobnosti održavanja fokusa tijekom dužih vremenskih perioda, povećava empatiju i razumijevanje drugih, motivira, čitanjem se razvija analitičko razmišljanje, usvajaju se načini rješavanja problema, kao i donošenja odluka što je ključno za brze reakcije i u sportu, i naravno – itekako opušta.


A Luka se često opušta čitajući uz more, na rivi, na Kolovarama i Boriku, a osim Bukowskog, čita, zabilježeno je na Instagramu, i Edgara Allana Poea, kao i Jordana B. Petersona i njegovu popularnu knjigu »12 pravila za život«.


Na koncu, zaključimo ovu poticajnu priču koja nas podsjeća koliko je čitanje, dribling misli, važno citatom Bukowskog koji, čini nam se, jako dobro opisuje ovog našeg simpatičnog sugovornika.


– Nikad nisam ni želio biti poput većine, a većina nije uspijevala biti kao ja…VAŽNOST ČITANJA


Čitanje pomaže u razvoju koncentracije i sposobnosti održavanja fokusa tijekom dužih vremenskih perioda, povećava empatiju i razumijevanje drugih, motivira, čitanjem se razvija analitičko razmišljanje, usvajaju se načini rješavanja problema, kao i donošenja odluka što je ključno za brze reakcije i u sportu, i naravno – itekako opušta.