Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

"LEGENDA O MASLINI"

DJEČJA MAŠTA Stablo masline je nepresušni izvor kreativnosti i inspiracije

Autor: Vesna Benić

22.04.2024. 21:21
DJEČJA MAŠTA Stablo masline je nepresušni  izvor kreativnosti i inspiracije

Foto: Vesna BenićU multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar nedavno je održana promocija slikovnice pod nazivom »Legenda o maslini« Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje, a u izradi učenika Područne škole Diklo te članova Učeničke zadruge »Iskrice«.


Kako ističe Sandra Tomić, učiteljica razredne nastave, mentorica i voditeljica Učeničke zadruge »Iskrice«, slikovnica je nastala iz učeničke teme »Maslina, kripi, liči, svitli« kojom se učenička zadruga predstavila na Smotri zadrugarstva 2023. godine, a koju su ilustrirali i preveli na glagoljaško pismo učenici 2., 3. i 4. razreda PŠ Diklo, zajedno sa svojim mentoricama Natašom Petković i Suzanom Lončar Menoski. Legendu su napisali prošlogodišnji četvrtaši mentorice Snježane Diklan.


Starohrvatska legenda o maslini


– Tom prigodom izrađena je slikovnica na dvojakom pismu, latinici i glagoljici, a samu priču napisali su i ilustrirali učenici PŠ Diklo prema istoimenoj starohrvatskoj legendi o maslini i razvoju baštine maslinarstva u našem kraju.
Slikovnica je uvrštena u zavičajnu zbirku naše Znanstvene knjižnice Zadar, kao i Gradske knjižnice Zadar, a tako je postala zalog za njegovanje baštine kroz likovno-literarni izričaj i približavanje nižim uzrastima čitatelja, objasnila je Tomić te dodala da je Učenička zadruga »Iskrice« bila i ostala inicijator ovakvih ideja.Učenička zadruga »Iskrice« djeluje od 2019. godine, a moto zadruge je »Kad se male ruke slože – sve se može«. Djeluju kroz devet učeničkih sekcija, a to su dekupaž, likovna sekcija, mladi glagoljaši, vrtlarska sekcija, ekološka sekcija, rukotvorstvo, mali kuhari, mali dobrotvori i mali tehničari.


Neke od aktivnosti kojima se bave su branje maslina, izrada maslinovog ulja, izrada ukrasa, pletenje maslinovih grančica, izrada čaja od masline, oslikavanje kuhinjskih krpa, izrada botaničkih svijeća, pisanje priča o maslini, izrada slikovnice u glagoljici te izrada torbi s motivom maslina.


– Cilj nam je potaknuti učenike na kreativnost te potaknuti razvijanje različitih vještina i poduzetničkog duha kako bi mališani stekli samopouzdanje, kritičko vrednovanje sebe i drugih, prijateljski duh te otkrivanje potencijala koje još nisu spoznali. »Iskrice« su prepoznate i po humanitarnom radu za potrebite u našoj zajednici.


Također, na Županijskoj smotri učeničkih zadruga 2021. godine osvojile su 3. mjesto na temu »Glagoljica u novom ruhu« za ručnu torbu s elementima glagoljice, istaknula je Tomić osvrnuvši se i na samu maslinu kao nepresušni izvor inspiracije.


»Maslina kripi, liči, svitli«


-Na smotri smo došli na ideju s temom »Maslina kripi, liči, svitli«, a iz te lijepe teme rodila se naša kolegijalna ideja da to sve osmislimo kroz jednu dječju slikovnicu. Maslina je nepresušni izvor kreativnosti i inspiracije, a maslinova je grančica poznata kao simbol mira.Tako je kroz promatranje masline i osmišljena ova naša priča pod nazivom »Legenda o maslini«. Djeca su crtala stabla masline, pisala i oslikavala slikovnicu te izradila naslovnicu slikovnice, rekla je učiteljica Tomić, dok je Snježana Diklan, učiteljica 3. i 4. razreda, opisala kako je započela priču sastavljanja literarnog rada »Legende o maslini«.


– Naša je priča zapravo započela nakon uključivanja u glagoljicu. Djeca su tako dobila smjernice i likove i tada smo započeli sa stvaranjem slikovnice. Nakon toga, došlo je i do samog oslikavanja, a tada su moji učenici već otišli u višu školu. No, nastavili su s oslikavanjem i ispisivanjem na glagoljici.


Tako je, dakle, nastala naša cjelokupna »Legenda o maslini« koja nas liči, svitli i kripi. Što se tiče samih smjernica kojih su se djeca pridržavala, bilo ih je osam i svatko je na svoj način vodio svoju priču. Tako smo zajedno pronalazili i vadili zanimljive citate, dijelove, rečenice, uvode i završetke te smo od svih tih rečenica i sastava stvorili jednu legendu o maslini, kazala je Diklan.


Promociji su nazočili kolege iz Područne škole Diklo, ravnateljica Znanstvene knjižnice Zadar Marijana Senkić-Klapan, ravnatelj Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje Dražen Adžić, pjesnikinja Marija Ivoš, pjesnikinja i učiteljica u mirovini Zorica Buljanović, knjižničarke Dijana Ljutić i Željana Buljat iz Gradske knjižnice Zadar te djeca i roditelji.