Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

VRIJEME KARNEVALA

Djeca se okušala u izradi venecijanskih maski

Autor: Đurđa Baljak

20.02.2023. 08:38
Djeca se okušala u izradi venecijanskih maski

Foto: Privatna arhivaZadarska udruga Re-kreativci u suradnji s talijanskom udrugom L’associazione Veneta della Comunità Dalmata iz Verone organizirala je besplatnu radionicu u kojoj su najmlađi imali priliku susreti se s venecijanskim maskama te se i sami okušati u njihovoj izradi.


Radionicu su vodile Suzy Morena Kalmeta i predsjednica Re-kreativaca Blaženka Juren, a koja nam je otkrila nešto više o ovoj zanimljivoj radionici.


– Ovu godine usmjerili smo naš program na određene dane u godini koji će nam poslužiti kao inspiracija za tematske radionice. Tako smo u vrijeme maškara pripremili ovu radionicu na kojoj djeca imaju priliku naučiti izraditi svoju masku po uzoru na venecijanske maske.
Pored toga cilj nam je da kroz svoj kreativni rad pružimo ruku pomoći starijim i nemoćnim osobama ili djeci bez doma, pa smo tako primjerice za vrijeme božićnih blagdana posjetili starački dom gdje smo razveselili štićenike prigodnim čestitkama koje su izradili naši polaznici.


Re-kreativci broje oko dvadeset članova, a jedna od njih je i Suzy Morena Kalmeta iz Italije.


– Gospođa Suzy često posjećuje Hrvatsku zato što ima hrvatske korijene, pa je tako i prije osnivanja svoje udruge Associazione Veneta della Comunità Dalmata postala član Re-kreativaca. S obzirom da je ona učiteljica u školi te doista voli raditi s djecom, osmislila je program povezivanja osnovnoškolske djece iz Zadra s djecom iz Italije.


Tako se potiče međusobno prijateljstvo između djece, ali i ljubav prema talijanskom jeziku među zadarskim učenicima. Svake godine surađuje s nekoliko zadarskih osnovnih škola u kojima održava predavanja o zanimljivostima talijanske pokrajine Venetto, objasnila je predsjednica Re-kreativaca te se osvrnula na ciljeve njihove udruge.


– Naša udruga prvenstveno je fokusirana na promicanje kulture, ali i ekološke osviještenosti kod naših sugrađana. Kroz kreativne načine nastojimo učiti, iskorištavati i reciklirati materijale te iz njih kreirati praktične ili ukrasne predmete, kazala je Juren te dodala kako na mjesečnoj bazi organiziraju različite radionice u okviru njihovog programa koje su dostupne svim zainteresiranima.