Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

MELADA

ĐIR PO KVARTU (9) Stanovnici Melade ukazuju i na negativnosti: 'Kao da sam na Lučkom...'

Autor: Nina Vigan

24.04.2024. 15:16
ĐIR PO KVARTU (9) Stanovnici Melade ukazuju i na negativnosti: 'Kao da sam na Lučkom...'

Foto: LUKA JELIČIĆPodručje na kojem se prostire naselje Melada, jedno je od poželjnijih za miran obiteljski život. Jako je tražena lokacija s obzirom na to da je kvart izdvojen od gradske vreve, a opet tako blizu centru.


Svi potrebni sadržaji su dostupni unutar kvarta, velika trgovina, ljekarna, tržnica, ribarnica, značajna je blizina škole, vrtića, igrališta za djecu i parka. Centar je udaljen svega petnaest minuta hoda, a jako brzo ste i u drugim dijelovima grada. Isto tako, do najbliže plaže nećete puno morati pješačiti. Možda je i najbolji način kretanja upravo pješke ili, pak, biciklom, pošto su nam se neki od stanovnika kvarta požalili kako je otežano spajanje na glavnu cestu, radi gustog prometa. Kako su nam u šali rekli, stvaraju se velike gužve jer svi putevi vode na Meladu.


Foto: Luka Jeličić


Neizdrživ promet


– Otkad je ovo raskrižje napravljeno imam dojam ko da sam na Lučkom, prevelik je ovdje promet. Cijeli grad ovuda prolazi, više ne možeš izaći iz kvarta autom na glavnu ulicu. U ove frekventne ure, moraš biti mađioničar da izađeš iz kvarta. Što se tiče vizure i promjene kvarta, uvik je isti i da se vratiš nakon pedeset godina, ostat će isti. Sve je po starom, samo dolaze nove generacije koje se malo manje druže nego što smo se mi družili vani na ulici, kaže Tibor dok njegov prijatelj ističe kako je najveća prednost ovog kvarta blizina grada. Također se slaže s Tiborom u vezi prometa, koji je po njemu postao neizdrživ.
– Ovo je jedan od poželjnijih kvartova, stanovi se najbrže prodaju jer ovdje ti ne treba ni auto ni ništa. Doslovce ti je 14 minuta do grada pješke. Jedino što su zeznuli ovim raskrižjem ovdje, ovo je neizdrživo i danju i noću od buke automobila. Prije smo tu imali mir i tišinu, a ovo sad nije normalno ovdje. Ja ću sad prodati stan samo zbog ovoga, kazao nam je jedan stanovnik kvarta koji je želio ostati anoniman.


O ovom kvartu imao je što reći i Drago koji stanuje na Meladi već pedeset godina. Njega najviše raduje to što je u odnosu na prošlost, kvart na neki način oživio.


– Melada je jedan miran i dobar kvart, preporučio bih ga svakom. Pun je zelenila i vrtova, ima veliki park s dječjim igralištem i ovo je sigurno jedan od najpoželjnijih dijelova Zadra. Puno stanova je prodano, neki su otišli, a neki su umrli i napustili nas, kaže Drago i ističe kako se dosta se promijenila struktura stanovnika.


Tibor


Kvart je oživio


– Primjećujem jedan veliki porast broja mladih ljudi. Taj parkić je pun djece i ne znam koje veće zadovoljstvo može biti od toga. Ovo je nekad bio kvart starijih ljudi, bakica i didova koji su se kretali korak po korak, ali sad se kvart sigurno pomladio, ističe Drago te dodaje kako vidim to i po svom ulazu, gdje je od 14 stanova već prodano šest ili sedam.


– Došli su mladi ljudi, dječica, vriska i veselje, kvart je oživio. Moji su svi u parku odrasli i na kraju i njihova djeca će tamo odrasti, svi se skupe na toj klupici koju smo svi skupa uredili da ne budu u blatu. Ja ne bih mogao bolji kvart u Zadru izabrati. Nekad je možda Voštarnica bila to, ali to je sad jednostavno prenapučeno. Jedino bih mogao istaknuti da se trebaju popraviti sve ove rupe na cesti. Tu dolaze teški kamioni s dostavom, asfalt se uništi, a to nisu neke velike stvari da se ne mogu popraviti, napominje Drago.


Veselko Medić, kazao nam je kako je zadovoljan životom u kvartu, a iako se ne kreće previše po kvartu ima sve što mu treba.


– Što se mene osobno tiče, kvart je miran i sve je dobro. Ne mogu konkretno ništa reći, malen je kvart lijepo raspoređen i ne vidim da nam išta fali. Konkretno, ja sam malo vani radi invalidnosti, ali meni u biti ništa ne fali i imam tu sve što mi treba. Autobusna stanica je u blizinu, ljekarna, velika trgovina i sve je dobro, kaže nam Medić.


U našoj šetnji kvartom, susreli su i Mariju Mišković koja je, pak, ukazuje na velik problem njene ulice, problem na čije rješenje čekaju već godinama.


Veselko Medić


»Imamo uplatnice«


– U Ulici Jerolima Miše nemamo kanalizaciju. Možete zamisliti, da je nemamo već sto godina, a svi ostali imaju. Gledajte, prije rata smo uplatili, došle su cijevi i ništa – preko noći su nestale. Svakih dva mjeseca, netko iz ulice ide prijaviti da počnu s izgradnjom. Kuća je sagrađena 1967. godine, sad je drugi vijek i dalje nemamo ono osnovno. Imamo pravo tri puta godišnje prazniti jamu, ali te jame su već porozne i došlo je do toga da se svima iz jedne u drugu preljeva što nije zdravo. Mi živimo u otrovu, a nikog nije briga. Svi imamo uplatnice, platili smo i svejedno je nema, ističe Mišković koja nije usamljena u ovom problemu. Osim ove ulice, postoje još neke koje također nemaju osnovnu infrastrukturu.


Još jedna stanovnica kvarta nam se požalila kako u njenoj i okolnim ulicama nema kanalizaciju.


– U našoj ulici, ali i u nekim okolnim ulicama nema kanalizacije. Kako nam je rečeno, glavna cijev na Putu Bokanjca je iznad razine sporednih ulica pa je došlo do problema pri spajanju. Eto, skoro centar grada, a kanalizacije nema. Isto tako, mislim da postoji i problem odvodnje oborinskih voda koje se slijevaju s Bokanjca, pa bi znala biti fontana na rotoru dolje. Isto tako, moram napomenuti kako postoji potreba da se Ulica Ljudevita Gaja proglasi jednosmjernom, što je i bila inicijativa građana, ali se ništa nije promijenilo. Tom ulicom kreću se djeca na putu do škole. Ulica je dvosmjerna, ali jako uska u jednom dijelu i nije ugodno ni vozačima ni pješacima, zabrinuto ističe Marina te dodaje da joj se sviđa život u ovom kvartu jer su joj lako dostupni svi dijelovi grada, kako kaže – taman smo na sredini.


Drago