ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

mirni prosvjed

Diklo je primjer poremećenog plana rada jer su ulice mjesecima raskopane

Autor: Nikolina Lucić

10.06.2023. 10:44
Diklo je primjer poremećenog plana rada jer su ulice mjesecima raskopane


Agonija mještana Dikla zbog kolosalnog kašnjenja radova na aglomeraciji Zadar – Petrčane, zbog kojeg mještani već mjesecima strahuju za svoju egzistenciju i raspad turističke sezone, s jalovim naporima da upozore na ekološku bombu koju već godinama predstavlja deponij na Diklu, uz sve očitije smanjenje zelenih površina u tom dijelu grada bio je povod mirnom prosvjedu na glavnom gradskom trgu.


«Koliko je novca uplaćeno Ludwig Pfeifferu?«, »Zatvaranje deponija?«, »Rušenje zelenih površina?«, »Pogodovanje bogatima i strancima urbanističkim planovima?«, samo su neka od pitanja na koje organizatori prosvjeda žele odgovore.

Čak i prije nego što je prosvjed počeo, nakon kratkog razgovora s policijom, koja je osiguravala prosvjed, Mario Živković nam je kazao kako je odluka o mirnom prosvjedu pala jer podržavaju radove, no ne na način kako se do sada radi.


– Diklo je primjer poremećenog plana rada, jer ulice su mjesecima raskopane. Deponija još nije zatvorena i gradonačelnik je ovime pogazio još jedno svoje obećanje. Turistička je sezona tu i ljudi ne znaju kako da turiste dovedu do lokacije apartmana. Ludwig Pfeiffer je izazvao više problema nego koristi. Isto se dešavalo i prošle godine kada smo se također sramotili pred našim turistima.Legitimitet za nezadovoljstvo


Sve akcije koje smo do sada poduzeli učinjene su kako bi gradonačelnik imao sluha za naše probleme, a ne vatru pokušao gasiti na teren šaljući svoje zamjenike i pročelnike, kazao je Živković, podsjetivši kako im već godinu dana ne ustupa pravo na sastanak.


– Mi nismo divljaci niti ćemo demolirati učinjeno. Legitimitet za nezadovoljstvo imamo, a to potvrđuje i izjava direktora Čistoće Grge Peronje koji je još prošle godine mogao raskinuti ugovor s tvrtkom Ludwig Pfeiffer. To dokazuje da institucije nemaju sluha za nas, kazao je Živković, ističući kako su se prosvjedu odazvali mnogi Dikljani koji već dvije godine ne mogu normalno ući u svoje kuće.


Podsjećamo kako je Zadarski list već pratio probleme s realizacijom projekta aglomeracije na Diklu, gdje se niti nakon sastanka građana s direktorom Odvodnje i predstavnikom izvođača radova stanje nije niti malo poboljšalo. Započeti su radovi do sada već trebali biti završeni, kako bi Dikljani mirnije mogli uploviti u novu turističku sezonu, no stanje na terenu dajemo je od bajnoga.


Problem i deponijDikljane tišti i stanje s deponijom na Diklu, koja unatoč obećanjima gradonačelnika još uvijek nije zatvorena.


– U srpnju prošle godine već smo tražili dodatne informacije o podvodnim cijevima koje su ekspresno postavljene uz obalu. Bojimo se zagađenosti mora, što bi nas uz deponiju učinilo najzagađenijim dijelom grada. Ako se stanje ne popravi spremni smo i blokirati prometnice, jer već dvije godine trpimo neizdrživ napad na našu svakodnevicu, poručio je Živković.


Gradska je vijećnica Drita Dunatov pak kazala kako se prosvjedu nije odazvao broj građana koji je očekivala.– Očito je da Zadranima odgovara ovakva situacija. Barem mi se 100 građana na dnevnoj bazi žali kako se gradom ne može prolaziti, što očito nije vidljivo današnjim odazivom. Očekujemo kaos ovo ljeto, jer radovi nisu niti polovično učinjeni. Žao mi je ovakve izvršne vlasti koja ne sluša svoje građane, kazala je Dunatov kazavši kako su Zadrani postali manjina u svom gradu.


– Sve se radi za druge, a ne za Zadrane. Gradi se, betonizira i uništava zelenilo za druge, poručila je Dunatov.