Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

ODLUKOM GRADONAČELNIKA

Deset direktora gradskih tvrtki dobilo povišice

Autor: Marina Vlakić

22.06.2023. 09:27
Deset direktora gradskih tvrtki dobilo povišice

Foto: Arif SitnicaDirektori gradskih tvrtki dobili su povećane plaće, kako im je i obećano gradonačelnikovom Odlukom o povišicama u trgovačkim društvima. Time je završena vruća politička tema oko koje su se mjesecima u Gradskom vijeću lomila koplja. No, unatoč svim prigovorima oporbenih vijećnika, gradonačelnik Branko Dukić donio je odluku kojom će, kako je najavio, konačno zaustaviti odljev kadrova iz gradskih poduzeća.


Odluka je, saznajemo u Upravnom odjelu za financije, ovih dana stupila na snagu te će direktori svih tvrtki u vlasništvu Grada sada dobiti povećane plaće.


– Deset trgovačkih društava održalo je sjednice skupština, čime je omogućena i realizacija Odluke o povišicama u trgovačkim društvima. Za Košarkaški klub Zadar skupština se održava na drugačiji način, odnosno oglasom u Narodnim novinama te bi i na njihovoj skupštini trebala biti usvojena odluka o povećanju plaća direktorima, kaže pročelnik za financije Ivan Mijolović.


Odljev kadrova
Gradski direktori tako će odsad imati 2.390 eura bruto plaću, što je za 432 eura više od dosadašnje. Odluku o povišicama u trgovačkim društvima gradonačelnik je donio prije čak tri mjeseca, no plaće se ne mogu isplaćivati sve do objave »Odluke o utvrđivanju najviše mjesečne bruto plaće direktorima trgovačkih društava«, odnosno njenog usvajanja na skupštinama gradskih tvrtki.U realizaciju ove odluke nije se moglo ići ni zbog blokade proračuna koja je onemogućila isplatu povećanih plaća gradskih direktora čiji je dosadašnji maksimalni dohodak iznosio 1.957,66 eura.


Naime, dio direktora u gradskim tvrtkama smatrao je kako su im primanja mala jer su se približila i plaćama nekih djelatnika tvrtke, no odluka o povišicama svejedno je izazvala negativne reakcije u dijelu javnosti. Gradonačelnik nam je stoga pojasnio zašto je potpisao odluku o povećanju plaća čelnim ljudima trgovačkih društava u vlasništvu Grada.


Kolektivni pregovori


– Već dvije, pa i više godina, bilježimo kontinuirani odljev kadrova iz javne uprave, ustanova i trgovačkih društava. Razlog je uvijek isti – te plaće već dugo nisu konkurentne na tržištu rada. U jeku inflacije i poskupljenja koji nas sve pogađaju, a posebno s dinamikom potreba za djelatnicima u realnom sektoru, taj problem sve više dolazi do izražaja.


Kako sam i najavio, u proračunu za 2023. godinu je planirano povećanje plaća za sve proračunske korisnike, od Javne vatrogasne postrojbe do gradskih ustanova, kao što su Gradska i Znanstvena knjižnica te Hrvatsko narodno kazalište Zadar. U posljednjih nekoliko mjeseci vodili smo razgovore i kolektivno pregovaranje s predstavnicima sindikata svih trgovačkih društava.


Na tim sastancima glavni fokus su plaće i ostala materijalna prava i uvjeti rada zaposlenika naših trgovačkih društava, pojasnio je gradonačelnik, napominjući kako i dalje traju pregovori s predstavnicima sindikata komunalnih društava Liburnije, Nasada i Čistoće.Povećati plaće i zaposlenicima


– Vodovod je pred potpisivanjem novog kolektivnog ugovora. Pojedina trgovačka društva već su u prošloj godini ili početkom ove, podignula plaće zaposlenicima, ovisno o svojim mogućnostima te sada razgovaramo i ispitujemo sve opcije za novo povećanje do kraja godine. Dakle, naš glavni fokus su plaće zaposlenika i ostala materijalna prava kao i uvjeti rada, ističe Dukić.


Naime, maksimalni iznos bruto plaće direktora trgovačkih društava i ravnatelja ustanova već godinama se nije mijenjao, dok su se plaće zaposlenika ipak povećavale.


Zbog toga je gradonačelnik i donio odluku kojom dozvoljava veći iznos maksimalne bruto plaće direktora trgovačkih društava i ravnatelja ustanova, a cilj je povećanja bruto iznosa gradskim tvrtkama omogućiti daljnji porast plaća svih zaposlenika do kraja godine.