ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

neobično

Ćurković sazvao sastanak radne skupine Centra za mlade bez Vučetića i Maje Šimić

Autor: Iva Bucić

22.01.2024. 14:43
Ćurković sazvao sastanak radne skupine Centra za mlade bez Vučetića i Maje Šimić

Foto: Luka JeličićSastanak radne skupine zadužene za sastavljanje Statuta Centra za mlade održao se danas u podne, a mimo koordinatora skupine Marka Vučetića sazvao ga je pročelnik Ureda gradonačelnika Ante Ćurković. Osim Vučetića, sastanku nije prisustvovala ni vršiteljica dužnosti ravnateljice Maja Šimić, koju je radna skupina prije dvadesetak dana predložila na tu funkciju.


– Današnji je sastanak održan na razini grupe građana, a ne radne skupine, jer se radna skupina ne može sazvati ako taj sastanak ne sazovem ja kao koordinator izabran od strane Gradskog vijeća, ističe Vučetić, kojeg nije ni pozvao na navedeni sastanak, unatoč činjenici da su se na dnevnom redu našle važne teme – nacrt odluke o osnivanju javne ustanove i prijedlog Statuta.


Budući da sastanak nije sazvao niti je na njega bio pozvan, Vučetić ga doživljava kao proces uvježbavanja socijalizacijskih procesa od strane pročelnika Ćurkovića.
– Ili je u najboljem slučaju riječ o tome da se Ćurković nema s kime družiti ili je riječ o opstrukciji. Ako se radi o opstruiranju, onda će te opstrukcije naići na reakciju većine u Gradskom vijeću.


Ovo je na infantilnoj razini preddemokratske prakse, koja u konačnici može rezultirati samo time da sadašnja većina u Gradskom vijeću zbog ovakvih opstrukcija ne formira Centar za mlade, sažima Vučetić, nezavisni predsjednik zadarskog Gradskog vijeća.


Negiranje izbora v.d. ravnateljice


Na dosad održanim sastancima radna skupina pod Vučetićevom koordinacijom predložila je ono što će ići u akt o osnivanju javne ustanove, dogovorili su se i oko prijedloga kandidatkinje za vršiteljicu dužnosti ravnateljice budućeg Centra, a nakon što gradonačelnik potvrdi njeno imenovanje i uputi prijedlog na Gradsko vijeće, radna skupina trebala je krenuti s izradom Statuta.


No Vučetić pretpostavlja da zadarska izvršna vlast najvjerojatnije želi negirati izbor predložene v.d. ravnateljice, te da zato žele maksimalno ubrzati čitavu proceduru. Na temelju toga za pretpostaviti je da će se istovremeno s osnivanjem ustanove raspisati i natječaj za ravnatelja, kojeg će na temelju budućeg Statuta predlagati Upravno vijeće, a imenovati gradonačelnik.


U konačnici je Vučetić članove radne skupine obavijestio da on nije sazvao nikakav sastanak te da će to napraviti najkasnije do konca idućeg tjedna. Vučetić uz to najavljuje da će predložiti da se sljedeća sjednica sazove u prostoru budućeg Centra, kako bi se članovi radne skupine iz prve ruke mogli uvjeriti u stanje prostora.


Radnu skupinu čini Rina Dože-Marinić, savjetnica za kulturu i tehničku kulturu u Upravnom odjelu za kulturu i šport Grada Zadra i osam predstavnika udruga – Marija Živković (Zajednica tehničke kulture Zadarske županije), Maja Šimić (Udruga Dragon teatar Zadar), Mario Županović (Platforma samostalnih umjetnika i organizacija u kulturnoj sceni), Morana Rogić Vihar (Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ), Iva Župan (Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Svjetlo Zadar), Silvestar Petrov (Udruga za poticanje razvoja ljudskih potencijala i kreativnosti PRIZMA), Vinko Radovčić (Drama plus Zadar) i Andrej Fric (Udruga centar nezavisne kulture).


Otvorenje Centra za mlade nedavno je nanovo odgođeno, pa se sada tvrdi da se može očekivati do kraja godine. Unatoč kašnjenju, Grad je za sad izbjegao plaćanje penala zbog kašnjenja. Kada se konačno pusti u pogon, udruge će prostore u Centru za mlade koristiti besplatno, a Grad će iz proračuna pokrivati režijske troškove i troškove održavanja.