Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

novost u gradu

Čistoća postavila četiri poluukopana spremnika za smeće

Autor: Nina Vigan

11.11.2023. 09:50
Čistoća postavila četiri poluukopana spremnika za smeće

Foto: Arif SitnicaGrađani koji su se zatekli proteklih dana u Ulici bana Josipa Jelačića mogli su primijetiti nove spremnike za odlaganje otpada. Naime, u sklopu pilot-projekta zadarske »Čistoće« djelatnici postavljaju četiri spremnika čime poboljšavaju vizuru grada i samu tehnologiju rada. Ideja Čistoće je da visoko stambene zone u centru grada pokriju polupodzemnim spremnicima.


– U gradu smo evidentirali zadnjih godina nekoliko crnih točaka koje stvaraju problem. Stvara se velika količina otpada na malom prostoru i zahtjeva da više puta dnevno vozimo. Iz toga razloga smo se odlučili na ovu novu tehnologiju s podzemnim i polupodzemnim spremnicima koji omogućuju veći kapacitet na manjem prostoru. Spremnik je ispod zemlje, a vidi se samo tuba koja služi za prihvat otpada.


Trenutno se završava projekt u Jelačićevoj koja će biti pokrivena na četiri lokacije, svaka lokacija će imati četiri frakcije otpada. Znači, standardni otpad tj. miješani komunalni otpad, bio otpad, reciklažni i naravno papir. Tako da će na tim lokacijama biti omogućeno odvojeno odlaganje otpada, jer to koriste sve one zgrade u tom krugu, kazao nam je tehnički direktor Čistoće Pere Zubčić.
Ovaj pilot projekt koji je financirala Čistoća iz svojih sredstava, samo je dio većeg plana pošto Čistoća ima namjeru ovakve spremnike postaviti na ulicama u sljedećim mjesecima. Ovakvi spremnici se prazne noću, te time ne zagušuju promet u jutarnjim i popodnevnim satima kada prazne standardne spremnike. Između ostalog, ovi spremnici imaju manje neugodnog mirisa, zauzimaju manje mjesta i manje su bučni.


– Ova ulica je ogledni primjerak i iskustvo, a zapravo smo u međuvremenu aplicirali na jedan natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti. Dobili smo sredstva prije desetak dana u visini 330.000 eura, tako da smo sad u projektiranju i pripremi daljnjeg sustava u ulicama na području mjesnih odbora Višnjik, Bili Brig i Jazine I. i II. To su sljedeće faze koje ćemo servisirati, objasnio nam je Zubčić.