Subota, 3. svibnja 2025

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

BLAGDANSKA KOŠARICA

CIJENE SU ASTRONOMSKE! Zadrani kupnju prilagođavaju primanjima: 'Za blagdane nema štednje...'

Autor: Antonia Vodan

18.04.2025. 09:53
CIJENE SU ASTRONOMSKE! Zadrani kupnju prilagođavaju primanjima: 'Za blagdane nema štednje...'

Foto: MISLAV KLANAC



Uskrs je pred vratima, a pored duhovnog rasta kroz mise i obrede u Velikom tjednu, katoličke obitelji teško će zamisliti najvažniji kršćanski blagdan bez druženja uz najmilije oko blagdanskog stola. Slavljeničkom ozračju tako će uvelike doprinijeti svečani doručak i ručak koji tradicionalno uključuju sezonske proizvode – proljetno zeleno povrće, mlado meso, jaja i suhomesnate proizvode. Upitali smo Zadrane što kupuju za svoju uskršnju košaricu, što misle o cijenama prehrambenih proizvoda te koliko je blagdansko čašćenje opterećenje za ograničen obiteljski, a posebno umirovljenički budžet.


Skupoća i skromnost


Gospođa Marica otkrila je kako osim na namirnice za obilan obiteljski objed, potroši i na prigodne slatkiše za najmlađe.


– Imam unučad pa njima kupim zečiće i slatkiše, čokoladna jaja. Najbitniji nam je doručak poslije mise. Svi se okupimo i jedemo šunku, jaja, pršut, sir, francusku, mladu kapulu… to mi je baš bitan dio dana. Za ručak ide obavezno juha, peče se meso: svinjetina, janjetina ili teletina. Imam veću obitelj, Bogu hvala, i nastojim da svakome bude dobro. Na kraju bude i kolača, kazala je Marica dodajući da su cijene previsoke, no to ju ipak neće spriječiti da počasti svoje najmilije.




– Cijene su astronomske, ali za blagdane nema štednje, nekako ćemo se snaći. Čujte… svaki dan trošimo pa još najbolje da za Uskrs ne, smatra Marica, dok se umirovljenica Vera žali kako joj skromna primanja ne mogu omogućiti bogatu trpezu.


– Kupit ću kokoš, to mi je najjeftinije, ali kupila bih ja toga puno više da mogu. Mirovina je jadna i bijedna, onda kupiš onako malo, kako već možeš. Dobiješ 400 eura mirovine i kako ćeš onda živjeti, pita se naša sugovornica, a njeno iskustvo dijeli i gospođa Dora koja je, unatoč financijskim teškoćama, zadržala pozitivan stav.


– Ništa posebno ne kupujem, ne možemo mi danas s ovim našim mirovinama ništa previše, možda ni ono što bismo željeli. Budimo onda skromni. Janjetinu si ne mogu baš priuštiti, ali onda ću imati dva repića. Njih i volim i to će mi lijepo začiniti juhu i bit ću zadovoljna. Imat ću kuću lijepo ukrašenu cvijećem, to mi je najdraže, podijelila je Dora.


Gospođa Gojmira također tradicionalno bira janjetinu, no cijene su je neugodno iznenadile.


– Jest ćemo janjetinu i mlade kapulice. Od 18 do 20 eura košta kilo janjetine, što da vam kažem… ali ne uzmemo mi toga previše, ni ne treba nam puno, skromna je Gojmira.


Ana


Blagdanski »klasici«


Za gospođu Anu Uskrs je nezamisliv bez prigodnih slastica i tradicionalnog blagoslova hrane. Unatoč visokim cijenama, razmišlja samo o druženju s obitelji za koje, pored Uskrsa, ima još jedan poseban povod.


– Za Uskrs jedemo šunkicu, od slatkoga pincu koju pravim sama. Pravim ju još od mladosti svake godine, po receptu moje pokojne mame. Farbam jaja pa znam odnijeti pisanice na blagoslov. U zadnje vrijeme najviše kupujem na pijaci. Imam jednu gospođu na pijaci. Znam da ona isto to sve kupuje na veletržnici, ali nekako mi se čini to svježe i bolje, nego u dućanima. A što se tiče cijena znate kako je, ja sam u mirovini i moram se snalaziti. Živim tu u Zadru, a sin i snaha su mi u Zagrebu pa me posjete za Uskrs i za moj rođendan koji je poslije Uskrsa, kazala je Ana koja se raduje ponovnom susretu sa sinom.


Nakon uvida u želje, izbore i mogućnosti građana, odlučili smo sami provjeriti kakva je ponuda prehrambenih proizvoda te koliko je potrebno izdvojiti kako bi se na blagdanskom stolu našli svi uskrsni »klasici«.


Velikom nedjeljnom slavlju prethodi, dakako, Veliki tjedan u kojem se vjernici prisjećaju Isusove muke, smrti na križu i najzad uskrsnuća. Za Veliki petak, u spomen na Kristovu mučeničku smrt, katolici obično prakticiraju post i nemrs. Uputili smo se, stoga na ribarnicu kako bismo saznali koje ribe i morske plodove Zadrani najčešće konzumiraju u preduskrsno vrijeme.


– Većinom kupuju sipe, lignje, mušule hobotnicu i mole. Znaju uzeti i malo škampa i školjke, otkriva Pere s peškarije u čijem se domu na Veliki petak serviraju špageti sa škampima.


Dora


Meso, šparoge, skuta…


Premda bi ribe, rakovi i školjke svakako bili ukusan izbor i za blagdanski ručak, mnogi će ipak posegnuti za mesom, a u ovom proljetnom periodu osobito je tražena janjetina, što nam potvrđuju u jednoj mesnici na Poluotoku gdje se cijena janjetine po kilogramu kreće između 17 i 19 eura.


Uz janjetinu, na stolu će se vjerojatno naći i sezonsko lisnato povrće, zatim mlada kapulica, a često i divlje šparoge. Na tržnici na Poluotoku štandovi se zelene od proljetnog povrća, a saznajemo da se vezica mladog luka prodaje po jedan euro, dok šparoge koštaju 4 ili 5 eura.


Na pijaci se mogu kupiti i domaća jaja koja će na uskrsno jutro postati šarene pisanice, za 3 eura po paketu od deset jaja. Osim pisanica, uskršnji doručak često podrazumijeva različite suhomesnate proizvode i sireve pa smo odlučili provjeriti ponudu delikatesa u trgovini sirane Gligora.


– Najviše se prodaje paška skuta, ona se i inače dobro prodaje, baš za kolače i pite, ali idu i šunke, uglavnom istarske, sirevi, većinom polutvrdi. Ide nam dosta i prerađeni bakalar koji se proizvodi u Istri, otkriva nam prodavačica. Saznajemo da su pojedini sirevi sniženi u predblagdansko vrijeme pa se likotin može kupiti za 25,99 eur po kilogramu, a težački sir za 12,99.


Gojmira


Gotova jela


Dok se u trgovinama delikatesa mogu pronađi proizvodi vrhunske kvalitete, za mnoge građane oni predstavljaju luksuz koji si ne mogu priuštiti pa za uskrsnu nabavku ipak radije biraju supermarkete. Prolistali smo zato i kataloge najpoznatijih trgovačkih lanaca.


Gotovo na svakoj naslovnici nalaze se različite šunke pa se tako rolana šunka u mrežici u jednom dućanu prodaje za 6,60 eura po kilogramu, rolana lopatica za 5,29, a dalmatinski pršut za 24,99. U drugom je rolana lopatica nešto skuplja – 6,29, dok dalmatinska suha šunka košta 17,99 eura, a vezica mladog luka za 0,59 eura.


Za one koji uskrsne blagdane ne žele provesti pred štednjakom, jedan trgovački lanac nudi opciju kupnje već pripremljene hrane: kilogram pečene pastrve košta 9,15 eura, kilogram bakalara na bijelo 17,99, a kilogram pečenog odojka 14,99 eura, dok se pečeno pile prodaje po komadu za 4,99. Pored slanih opcija, trgovine prodaju i kolače pa se pinca prodaje za 1,35 eura, dok će mališane nedvojbeno zanimati čokoladne figurice čije se cijene kreću od jednog do četiri eura, ovisno o proizvođaču.


Konačno, pored tradicionalnih proizvoda koji će ispuniti uskrsne košare, u jednoj se trgovini reklamira i sama ukrasna košarica s ručkom, prigodna za tradicionalni blagoslov hrane – za 12,99 eura. No, koliko god ona koštala, kako god izgledala i što god u nju stavili, mnogi će se složiti da im je ipak najvažnije ono što u nju ne može stati – vjera, ljubav i zajedništvo koje dijele s najmilijima.