Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

POSJET MINISTRICE TURIZMA

Brnjac: Važno je znati koje su zadarske top destinacije i lokaliteti

Autor: Nikolina Lucić

04.08.2023. 13:38
Brnjac: Važno je znati koje su zadarske top destinacije i lokaliteti

Foto: Luka JeličićMinistrica turizma i sporta Nikolina Brnjac sastala se danas sa zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem te Mariom Palekom, direktorom gradske turističke zajednice, koji su joj predstavili dosadašnje zadarske turističke rezultate, dok im je ministrica predstavila novi Zakon o turizmu.


Zadar je odavno u nacionalnim i međunarodnim okvirima prepoznat kao poželjna i sigurna turistička destinacija, smještena na povoljnom prometnom položaju, bilo da se putuje avionom ili osobnim vozilom. Kao odredište koje spaja urbano i ruralno, Zadar turistima nudi brojna iskustva, ali i čari našeg zaleđa, kako kroz eno – gastronomska iskustva, tako i kroz putovanja u nama bliske Ravne kotare, te neke od brojnih nacionalnih i parkova prirode, koji su smješteni u našoj neposrednoj blizini.


Zbog svoje nove i moderne luke Gaženice, grad se iz sezone u sezonu profilira i kao kruzing destinacija najviše razine. No, iz ljeta u ljeto grad sve teže podnosi pritisak turizma, a najviše stradava stara gradska jezgra, iz koje se stanovništvo iseljava, stanovi prenamjenjuju u apartmane, a svaki slobodan prostor pretvara u ugostiteljski objekt ili suvenirnicu.


Novi Zakon o turizmu sljedeće godine
Zbog prekomjerne gradnje novih apartmana gradska je komunalna infrastruktura pred kolapsom, a najgore je ponovno na Poluotoku, čija mreža ne može izdržati takav pritisak.


Ministrica Nikolina Brnjac je naglasila kako bi Zakon o turizmu na snagu trebao stupiti početkom sljedeće godine.


– Pošto je Zadar u indeksu turističke razvijenosti jedan, predstoji mu izrada turističke nosivosti destinacije. Pri donošenju nove omotnice važno nam je znati koje su zadarske top destinacije i lokaliteti, kako bi se turizam jednakomjerno regionalno razvijao, poručila je ministrica, dodavši kako se već radi na pravilnicima i metodologiji Zakona.


– Sankcije su ili gašenje turističke zajednice i uklanjanje s liste financiranja Fonda za turizam. Svaka destinacija mora znati što strateški želi razvijati, dodala je Brnjac, kazavši kako trebamo težiti tome da budemo visokokvalitetna destinacija.


Turizam dvosjekli mač


– Talijani su ove godine last minute gosti, tako da se nadamo što boljim rezultatima ovog Ferragosta, kazala je ministrica Brnjac.


Zbog svega se navedenog valja zapitati da li je Zadar zdrava turistička destinacija, kao i to da li smo prevršili mjeru i postali previše ovisni o uspjehu turizma za zdravlje gradskog gospodarstva. Neprijavljivanje turista dodatno je opterećenje na resurse, tako da će se turističke platforme povezivati s poreznim sustavima.


Zadarski je gradonačelnik Branko Dukić pak rekao kako je turizam dvosjekli mač za sve destinacije.


– Želimo zadovoljne lokalce, kako bi gosti također mogli uživati u destinaciji. Nedostatak hotelskog smještaja, sa skorom ćemo prezentacijom urbanističkog plana otvoriti vrata novoj skupini gostiju i većoj kvaliteti destinacije. Pokrećemo Strategiju budućeg razvoja, u koju ćemo uključiti sve silnice koje utječu na zadarski turizam, istaknuo je Dukić, kazavši kako smo svjedoci prekomjernoj apartmanizaciji, koja stanovništvu više nije sekundarni oblik stjecanja prihoda.


Direktor TZG Zadra Mario Paleka predstavio je dosadašnje rezultate turističke sezone, naglasivši kako Zadar bilježi izvrsne rezultate.


– Brojke su nam svima važne, ali krajnje je vrijeme da zapravo počnemo provoditi politiku održivog turizma, rekao je Paleka.