Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

BOGAT PROGRAM

Arheološki muzej Zadar pripremio raznolik program

Autor: Đurđa Baljak

14.05.2024. 16:31
Arheološki muzej Zadar pripremio raznolik program

Foto: ĐURĐA BALJAKIako se Međunarodni dan muzeja službeno obilježava u subotu, 18. svibnja, Arheološki muzej Zadar pripremio je raznolik program koji je započeo jučer, a traje do 16. svibnja. Na sam Dan muzeja ulaz će biti besplatan za sve posjetitelje, a radno vrijeme Arheološkog muzeja Zadar bit će od 9 do 19 sati, dok će Muzej ninskih starina biti otvoren od 9 do 14 sati. Pored toga, posjetitelji će do subote imati priliku kupiti odabrane muzejske publikacije po prigodnim cijenama.


Obrazovanje i istraživanje


Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja ističe da su muzeji oduvijek predstavljali važna mjesta za obrazovanje i istraživanje. Uz to, danas je multidisciplinarni pristup istraživanju, uključujući suradnju stručnjaka iz različitih područja, postao važniji no ikad. Naime, kako ističu iz AMZ-a, kroz suradnju s različitim stručnjacima i upotrebom najsuvremenijih metoda, omogućeno je dobivanje podataka koji arheolozima pružaju precizniji uvid u određena povijesna područja i razdoblja.


Prilikom posjeta Arheološkom muzeju Zadar, muzejska pedagoginja Jelena Vekić Bašić ispričala nam je nešto više o ovogodišnjem programu koji su pripremili povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja.
– U okviru ovogodišnjeg programa posebno ističemo 29. Edukativnu muzejsku akciju gdje se bavimo temama kroz sudjelovanje suradnika s područja prirodnih znanosti iz hrvatskih institucija, ali i iz Francuske. Među njima su stručnjaci s Instituta Ruđer Bošković, iz Studijsko-istraživačkog ureda za podmorje i podvodnu arheologiju Ipso Facto te iz Antropološkog centra Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Neke od tema kojima se bavimo su, primjerice, pitanja od kojeg je drva izrađen brod s nalazišta Južni greben kod Silbe, koliko je to drvo staro, i tako dalje. Također, kako su se hranili i kakvo je bilo zdravlje Ninjana tijekom 8. i 9. stoljeća. Iako je fokus na STEM temama, ne zaboravljamo niti umjetnost, pa smo tako organizirali radionicu u kojoj ćemo izrađivati elektro-diorame Velike pećine u Kličevici, kazala je Vekić Bašić.


U STEM radionici pod nazivom »Electro Klichevica« sudjelovale su odgajateljice i djeca iz Centra za pružanje usluga u zajednici Mocire. S muzejskom pedagoginjom Jelenom Vekić Bašić, radionicu je vodila i gošća Paula Bučar iz Udruge Radiona – Zagreb Marketspace koja je opisala ovu tehniku koja svoje korijene vuče iz razdoblja renesanse.


Zanimljiva radionica


– Diorama je kazališna kutija koja služi za vizualizaciju, u osnovi vrsta makete. Riječ je o tehnici koja datira još iz vremena renesanse kada je korištena za rješavanje pitanja scenografije u kazalištu. Na našoj radionici, diorame su korištene kao makete kojima smo vizualizirali izgled špilja u kojima su neandertalci živjeli, uz prikaz tadašnjeg biljnog i životinjskog svijeta. Tako smo povezali temu ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja sa životom neandertalaca na području Kličevice. Uz to, vizualizirali smo i oruđa koja su špiljski ljudi koristili u tom razdoblju, kazala je Bučar, dodajući kako diorama omogućava vizualizaciju s pomoću složenih prostornih planova, stvarajući tako 3D model. Tijekom radionice, sudionici su oblikovali papir u određene oblike i figure te su cijelu dioramu osvijetlili LED lampicama.


Autori programa u Arheološkom muzeju Zadar su muzejski djelatnici Vladimir Kusik, Dino Taras, Jelena Vekić Bašić i njihovi gosti Vlasta Vyroubal, Alba Ferreira Dominguez, Jadranka Barešić i Paula Bučar, dok su voditeljice odnosa s javnošću i marketinga Marina Brkić i Donata Smokrović. Jelena Vekić Bašić, muzejska pedagoginja, najavila je što je danas na programu, ali i nadolazećih dana.


– U Muzeju ninskih starina danas se u 12 sati održava predavanje pod nazivom »Bioarheološko putovanje – Ninjani u ranom srednjem vijeku« koje će voditi Vlasta Vyroubal i Vladimir Kusik. U četvrtak, u Arheološkom muzeju Zadar, planirano je predavanje pod nazivom »Kako STEM znanosti pridonose novim spoznajama u arheologiji?«, a održat će ga Dino Taras, Alba Ferreira Dominguez i Jadranka Barešić, kazala je Vekić Bašić, dodajući kako će u subotu, 18. svibnja, ulaz u Arheološki muzej Zadar i Muzej ninskih starina biti potpuno besplatan za sve zainteresirane posjetitelje.