Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

IZVRSNA SEZONA

Zadar oborio rekord: U posljednje tri godine rekordni broj putnika na kruzerima

Autor: Matea Guzalić

11.09.2023. 08:47
Zadar oborio rekord: U posljednje tri godine rekordni broj putnika na kruzerima

Foto: Luka JeličićZadržavši svoj status kao omiljena destinacija među kruzerima, Zadar je u subotu ujutro ugostio kruzer Marella Explorer 2, koji je stigao s 1767 gostiju i pratećih 760 članova posade. Ovaj kruzer zadržao se u Zadru više od deset sati, tako da su gosti iz Velike Britanije imali obilje vremena za istraživanje bogate povijesti i ljepote ovog grada, a neki su se odlučili i na izlete u okolicu.


Dolazak ovog kruzera podsjetio nas je uspon kruzerske industrije u Zadru. Ove godine Zadar Cruise Port – Putnička luka Gaženica već je ugostila ukupno 51 kruzer s 103.595 putnika i 40.307 članova posade. Za potpunu sliku o Zadru kao kruzerskoj destinaciji važno je napomenuti i brojeve koji se odnose na Gradsku luku pod upravom Lučke uprave Zadar, a kako nam kaže Rebeka Pevec, direktorica Zadar Cruise Porta, ova je godina rekordna po broju dolazaka putnika.


Impresivne najave


– U odnosu na prethodne tri godine, ove godine imamo rekordni broj dolazaka putnika, iako zapravo imamo manji broj brodova u odnosu na 2022. godinu. Za razliku od prošle godine kada je prosječna popunjenost brodova bila 76 posto, ove godine popunjenost kapaciteta je 99 posto, kazala je Pevec te dodala da se prosječno trajanje boravka kruzera u gradu kreće oko 10 ili više sati.
Što se tiče očekivanja za budućnost, Pevec je naglasila da su najavljeni dolasci za nadolazeće godine već sad impresivni.


– Prema trenutačnim informacijama, 2024. će obilježiti rekordan broj dolazaka s očekivanih 118 kruzera samo u Zadar Cruise Portu, dok je za 2025. već sada najavljen 101 dolazak. Ovi impresivni brojevi predstavljaju povećanje od čak 61 posto u odnosu na tekuću 2023. godinu, izjavila je Pevec.


Dok se pripreme za 2025. i 2026. već odvijaju, postoji mogućnost da će Zadar vidjeti nekoliko novih kruzerskih kompanija koje će doći po prvi puta ili u većem broju.


Moguć dolazak novih kompanija


– Tih godina bi mogli vidjeti i nekoliko novih kompanija da dolaze po prvi puta ili u većem broju, a sve ovisi o tome kako će se kreirati njihovi daljnji itinereri. Važno je napomenuti da se kod kreiranja novih itinerera gleda reputacija destinacije, koliko je zanimljiva potencijalnim gostima i koliko je prepoznata u relevantnim medijima emitivnih tržišta. Što se tiče emitivnih tržišta za ovaj segment turizma, to su Sjedinjene Američke Države, Kanada, Velika Britanija, Njemačka i Italija, rekla je Pevec dodajući da je Zadar Cruise Port prije nekoliko dana sudjelovao na sajmu Seatrade Cruise Europe.


Putnički jedrenjak pristao je prije nekoliko dana na Istarsku obalu, foto: Luka Jeličić


– Prije nekoliko dana smo se vratili iz Hamburga sa sajma Seatrade Cruise Europe na kojem smo sudjelovali kao jedna od 27 luka Global Ports Holdinga, najvećeg svjetskog operatera putničkih luka. Radi se o najvećem sajmu za cruise industriju na kojem smo redovito prisutni. Održali smo sastanke s petnaestak cruise kompanija i nekoliko magazina u vezi dosadašnje suradnje i u vezi povećanja broja dolazaka općenito u Zadar, ne samo u Zadar Cruise Port. Osim toga, imala sam čast sudjelovati na konferenciji kao panelist te sudjelovati u diskusiji o budućnosti upravljanja putničkim lukama, ispričala nam je Pevec.