ponedjeljak, 25. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Važna stvar

Zadar dobio brzu brodicu pomorske medicinske službe

09.06.2023. 12:43
Zadar dobio brzu brodicu pomorske medicinske službe

Foto: Luka Jeličić

U grad je stigla druga od šest brzih brodica pomorske medicinske službe. Tim su povodom u Malu vijećnicu Doma Zadarske županije stigli Vili Beroš, ministar zdravstva, Božidar Longin, župan Zadarske županije, Branko Dukić, gradonačelnik Grada Zadra, Maja Grba – Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Ivana Šimić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, Roko Vuletić, direktor Iskra brodogradilišta te Alen Rukavina, predstavnik Lučke kapetanije Zadar. Predstavili su tehničke i operativne prednosti projekta brzih brodica pomorske medicinske službe koji donosi dodanu vrijednost u pružanju hitne medicinske pomoći, u konkretnom slučaju, stanovnicima i posjetiteljima Zadarske županije. Time se osigurava pružanje hitne medicinske skrbi stanovnicima i posjetiteljima otoka i priobalja kao i ujednačava dostupnost hitne zdravstvene skrbi na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske. Sukladno Sporazumu potpisanom između Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, priobalni županijski zavodi za hitnu medicinu osiguravaju medicinski tim –  doktora medicine i medicinsku sestru / tehničara, a lučke kapetanije osiguravaju vez, održavanje i posadu.


Župan Longin na početku je konferencije naglasio kako je puno truda iza realizacije ovog projekta.


– Sigurnost u svakom pogledu jedan je od brandova našeg turizma, a postojanje ove brodice u hitne medicinske službe još je jedna kockica u nizu sigurnosti naše destinacije, jer 50 posto našeg teritorija otpada na more i otoke. 20 tisuća otočana i deseterostruko više turista i nautičara u svakom trenutku na raspolaganju moraju imati hitnu medicinsku pomoć, poručio je župan, dodavši kako je brodica stacionirana u Preku već opravdala svoju svrhu.


– Ona pokriva pet otočnih općina i oko 100 tisuća stanovnika u ljetnoj špici. Lučka kapetanija do sada je u 80 posto slučajeva obavljala slučajeve hitnog prijevoza, a i policija je dala svoj obol. Brodovi ljekarne sljedeći su projekt na kojem radimo, a osim lijekova, na brodu bi bio i liječnik, zaključio je župan Longin, dok je gradonačelnik Dukić, pod čijom je ingerencijom sedam otoka, kazao kako jadranska Hrvatska u ljetnim mjesecima ima višestruko više stanovnika.


Redovita liječnička skrb


– Pučanstvo na otocima najčešće je u poodmakloj dobi i treba im redovita liječnička skrb, a nadamo se da će ovakva inicijativa uvjetovati i povratak mladih na otoke tijekom cijele godine, rekao je Dukić.Hrvatski zavod za hitnu medicinu inicijator je ovog projekta, zbog čega je ravnateljica Grba – Bujević i podsjetila kako se projekt dugo spremao.


– Ovaj je projekt nastao prateći rad brodice iz Preka, zbog čega smo zaključili da je ista skrb potrebna duž cijele obale. Što prije doći do pacijenta i na mjestu mu pružiti primarnu skrb može spasiti život, poručila je ravnateljica, naglasivši kako je realizacija ovog projekta veliki iskorak ka podizanju razine medicinske skrbi u našoj regiji.


Roko Vuletić, direktor Iskra brodogradilišta, kazao nam je kako je ova brza brodica na testovima postigla brzinu od 40 čvorova te sigurno pacijenta i medicinski tim može prevesti i po najtežim vremenskim uvjetima.


– Njome se pacijentu može pristupiti u svim uvjetima, čak i onda kada mu ne može pristupiti helikopterska služba. Brodica je 100 posto hrvatski proizvod, a otvara nam vrata i daje referencu za rad u inozemstvu. Projekt je dokaz da što više EU sredstava treba ostati u Hrvatskoj, jer samo domaći poduzetnici razumiju potrebe svojih sugrađana, poručio je Vuletić.


Na raspolaganju svima


Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije koristit će se brodicom, a njome će upravljati Lučka kapetanija.


Na kraju je ministar zdravstva Vili Beroš poručio kako je ovaj projekt dobar primjer međuresorne suradnje više institucija.


– Nakon što je prva brza brodica smještena u Dubrovniku, drugi će brod trajno biti usidreno upravo u Zadru. Šest brzih brodica, jer zdravlje je prvo, biti će na raspolaganju svim našim gradovima na jadranskoj obali, kazao je Beroš, kazavši kako će se financirati i izgradnja mobilnih ljekarni/ambulanti.


– Vrijedan je to iskorak u kontekstu reformskih mjera jer cilj nam je olakšati pristup medicinskim uslugama. Kako bi pacijent bio u fokusu važno je čim više olakšati pristup medicinskim uslugama i institucijama. Adekvatna zdravstvena zaštita jedan je od tri elementa zadržavanja pučanstva na našim otocima, poručio je Beroš, naglasivši kako je raspisan i tender za hitnu helikoptersku službu.


– Do kraja kolovoza potpisali bi ugovor o javnoj nabavi, čime bi kompletirali dijapazon usluga koje bi nudili u jačanju hitne zdravstvene zaštite. Kompleksnost pružanja zdravstvene zaštite najvažnije nam je u kontekstu reforme, jer zdravlje nema cijenu, poručio je ministar Beroš, zaključivši kako opterećenje otoka tijekom sezone i nedostatak liječnika primarne zaštite predstavlja problem koji se postupno rješava.


– Raspisali smo 922 natječaja za specijalizaciju iz primarne zdravstvene zaštite, temeljnog segmenta cijelog sustava, kako bi u otočnim ambulantama bilo dovoljno djelatnika, zaključio je ministar.