Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

statistički podaci

Zadar, Biograd i Nin po natalitetu u vrhu države

Autor: Marina Vlakić

18.08.2023. 17:35
Zadar, Biograd i Nin po natalitetu u vrhu države

Foto: Arhiva NLHrvatski demografi već godinama upozoravaju na katastrofalnu demografsku situaciju u državi s obzirom da je u većini gradova posljednjih godina broj umrlih veći od broja rođenih. Rijetki su gradovi s prirodnim prirastom, a po broju rođenih na tisuću stanovnika, prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku za prošlu godinu, u vrhu su i tri grada iz naše županije, Zadar, Biograd i Nin.


U Gradu Zadru, koji vodi HDZ-ov gradonačelnik Branko Dukić, tako navode brojne demografske mjere za djecu, učenike, studente, ali i mlade obitelji, te niz programa za pomoć različitim skupinama društva.


– Čitav je niz demografskih mjera koje gradska uprava sustavno provodi kroz više programa, a to su rodiljne naknade koje za svako treće i svako sljedeće dijete iznose 35.000 kuna ili oko 4.700 eura. Tu je i subvencioniranje cijena dječjih vrtića uz zasebne kategorije, te se za drugo dijete u obitelji u vrtiću plaća 50 posto cijene, dok djeca iz socijalno ugroženih obitelji imaju besplatan vrtić.
Tu su i mjere za afirmaciju i potporu obiteljima s četvero i više djece, zatim Dječji vrtić Latica, program rane intervencije te dodatni stručni timovi za vrtiće drugih osnivača, poput logopeda, napominju u Gradu.


Novi vrtići i škole


Što se tiče obrazovanja, Grad Zadar djeci financira i produženi boravak, programe školske prehrane, asistente u nastavi, besplatne učeničke radne materijale i atlas, rano učenje stranih jezika, centre izvrsnosti za matematiku, fiziku i informatiku, kao i stipendiranje učenika i studenata, a najesen započinje i besplatna Univerzalna sportska škola


– Tu je i izgradnja novih dječjih vrtića Pčelica, Smiljevac, Crvene kuće i Diklo te osnovnih škola Crvene kuće, proširenje škole Šimuna Kožičića Benje i škole Kožino.


Od projekata tu su i Centar za mlade s aktivnostima za sve dječje uzraste, izgradnja POS-ovih stanova i obiteljskih kuća za mlade obitelji te poticajne mjere poduzetništvu, izgradnja novog inkubatora, stavljanje u funkciju Gospodarske zone Crno, uređenje gradskih parkova i javnih zelenih površina Musapstan, Bokanjac i Plovanija, ističu u Gradu Zadru.


Grad Biograd, pak, već godinama ima izvrsnu demografsku sliku te je još 2018. bio među samo devet gradova u Hrvatskoj koji su imali pozitivan prirodni prirast.


Prema podacima Zavoda za statistiku, u prošloj je godini brojem rođenih Biograd imao 11,6 beba na tisuću stanovnika, a gradonačelnik Ivan Knez (HDZ) kaže kako je to zahvaljujući brojnim demografskim mjerama zbog kojih im se posljednjih godina čak doseljavaju obitelji iz drugih gradova.


Doseljavaju nove obitelji


– Poznato je da primorska mjesta imaju bolju mogućnost zapošljavanja, a tako je i kod nas jer ukoliko je oboje supružnika zaposleno, veća je i mogućnost proširenja obitelji.


Naš Grad nastoji omogućiti svim roditeljima smještaj u vrtić, zbog čega smo unajmili i privatne prostore, a pri kraju je i potpisivanje sporazuma za izgradnju dječjeg vrtića. Osim toga, dajemo i porodiljne naknade te osiguravamo i sve ostale natalitetne mjere, kaže Knez, ističući kako je izuzetno zadovoljan demografskom slikom svojega rada.


– Najvažnije mi je da su građani zadovoljni, a o tome da im odgovara život u našem gradiću kazuje i podatak da nam se brojka od 5.600 stanovnika povećala jer se doselilo petnaestak obitelji, od kojih su dio Hrvati iz inozemstva, a dio njemačke obitelji.


Riječ je o mladim obiteljima, što znači da je Biograd prepoznat kao ugodno mjesto za življenje, odnosno da ima sve uvjete kao i veći gradovi, ističe gradonačelnik Biograda.


I Grad Nin kontinuirano ulaže u poboljšanje životnih uvjeta i infrastrukturu namijenjenu najmlađim sugrađanima i njihovim roditeljima, kaže gradonačelnik Emil Ćurko.


Potpore za novorođenčad


– Već dvadesetak godina isplaćujemo novčanu potporu za novorođeno dijete temeljem Odluke o socijalnoj skrbi. Tako je u 2022. godini Grad isplatio 31 jednokratnu novčanu potporu za novorođeno dijete koja je iznosila 2.500 kuna ili 331,80 eura za prvo rođeno dijete, za drugo novorođeno dijete 5.000 kuna ili 663,61 eura te za treće novorođeno dijete 10.000 kuna ili 1.327,22 eura.


U ovoj su godini iznosi ostali nepromijenjeni. U Ninu je krajem 2019. godine otvoren i novi vrtić sufinanciran iz europskih fondova s dvije jasličke i tri vrtićke skupine, a sljedeći je korak proširenje vrtića.


U 2022. godini smo aplicirali, a u 2023. godini iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti dobili smo sredstva u iznosu od 324.905,43 eura za proširenje vrtića za još dvije odgojne skupine, čime ćemo osigurati mjesta u vrtiću za novorođenu djecu, kaže Ćurko, napominjući kako Grad pomaže i roditeljima u nabavci radnih materijala, likovnih mapa i kutija za tehnički za svu osnovnoškolsku djecu koja imaju prebivalište na području grada Nina.


– Sufinanciramo i terensku nastavu te razne projekte u osnovnoj školi, a sufinanciramo i prijevoz učenika srednjih škola u iznosu od 10 posto od cijene autobusne karte. Svake godine isplaćuju se učeničke i studentske stipendije u iznosu od 80 eura za učenike te 110 eura za studente mjesečno.


Također se kontinuirano uređuju dječja i sportska igrališta kao važan dodatan sadržaj za slobodno vrijeme naših najmlađih. Svime naprijed navedenim grad Nin je dostigao razvojni status mjesta poželjnog za život mladih obitelji i u tom smjeru nastavljamo raditi i dalje, poručuje na kraju gradonačelnik Nina.