Subota, 2. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Uručeni ugovori

Za izgradnju Centra za starije osobe Sveti Filip i Jakov osigurano 7.4 milijuna eura

Autor: Portal ZL

02.10.2023. 17:17
Za izgradnju Centra za starije osobe Sveti Filip i Jakov osigurano 7.4 milijuna eura

Foto: Zadarska županijaU sklopu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u ponedjeljak, 2. listopada 2023. uručili su 18 ugovora vrijednih gotovo 160 milijuna eura, u okviru Poziva „Izgradnja  i opremanje centara za starije osobe“.


Zadarska županija partner je u projektu „Izgradnja i opremanje Centra za starije osobe Sveti Filip i Jakov“ čiji je nositelj Općina Sveti Filip i Jakov vrijednosti 7.444.233,26 € , a ugovor su preuzeli župan Božidar Longin i načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić.


Prilikom uručenja ugovora Ministar Piletić naglasio je da je Vlada RH prepoznala potrebu za osiguravanjem primjerenih i kvalitetnih usluga za starije te da ovaj Poziv predstavlja važan korak prema unaprjeđenju kvalitete života starijih osoba u lokalnim zajednicama.
Pozivom je predviđeno pružanje usluge smještaja i pružanje izvaninstitucijskih usluga pomoći u kući, usluga boravka – poludnevnog i cjelodnevnog, skrbi za starije osobe za vrijeme spriječenosti njegovatelja; usluge savjetovanja, psihosocijalnog savjetovanja i psihosocijalne podrške, integrirane usluge socijalne i zdravstvene skrbi na primarnoj razini (prostor i oprema za rad liječnika obiteljske medicine, mobilni timovi).


Poziv, objavljen 22. prosinca 2022., financiran je sredstvima Nacionalnog plana i otpornosti, kojim su osigurana sredstva za financiranje izgradnje i opremanja 8 centara za starije osobe, s ukupno raspoloživim bespovratnim sredstvima u iznosu od 49 milijuna eura. Izgradnja i opremanje još deset centara financirana je sredstvima državnog proračuna.


„Posebno nas veseli što će Centri za starije osobe osigurati nove dodatne kapacitete za smještaj starijih osoba koje su potpuno funkcionalno ovisne o pomoći druge osobe i čije se potrebe ne mogu zadovoljiti na razini kuće ili lokalne zajednice.  Provedbom projekta osigurat će se smještaj za 98 osoba, ali i stvoriti  kapaciteti za pružanje izvaninstitucijske pomoći za  218 korisnika.“, rekao je župan Božidar Longin i zahvalio Vladi RH na sustavnoj brizi za bolje uvjete života svih naših građana.