Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

SVI SE BOJE VUKA JOŠ

Vuk zaklao nemarkirane ovce, ostali krvavi tragovi, a od odštete ništa

Autor: Nina Vigan

10.11.2023. 09:09
Vuk zaklao nemarkirane ovce, ostali krvavi tragovi, a od odštete ništa

Foto: Mislav Klanac– Vukova na području Dalmacije prije dvadesetak godina nije bilo ili ih je bilo jako malo. Danas, slika je malo drukčija i nerijetko možemo čuti kako su vukovi zaklali neke od domaćih životinja na našem području. Upravo to se 7. studenog dogodilo na putu koji spaja mjesta Dračevac Ninski i Murvicu Gornju. Vuk, strogo zaštićena vrsta sukladno Zakonu o zaštiti prirode i Pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama napravio je štetu.


Neoznačene ovce


Uputili smo se na mjesto gdje se napad vuka dogodio. Put kojim smo krenuli na tri mjesta umrljan je krvlju i ostalim tragovima borbe, i to u duljini od kilometar i pol. Vuk je zaklao tri ovce, jednu je do pola pojeo. Na naš upit kako znaju da je vuk, a ne recimo čagalj, smo dobili iskusan odgovor.


– Bio je to vjerojatno vuk, vuk tako grize. Najprije zagrize drob di je najmekše, zagrize žigaricu i to mu je najslađe. Ne zna se čije su ovo ovce, nisu bile markirane. Svi koji imaju više ovaca su ih i markirali, ove nisu markirane. Neki drže janjad ko i prije samo da imaju za zavrtit, eli za u kuću, pojasnio nam je jedan mještanin.
Kontaktirali smo Zavod za zaštitu okoliša i prirode, točnije vještaka koji je zadužen za naše područje, Antu Šutu, kojem su se mještani javili nakon pronalaska uginulih životinja. Mještani su ih obavijestili jer žele da se ipak nešto poduzme, da se obrati pažnja na moguć porast populacije vuka. Vještaci nisu izašli na teren, jer ovce nisu označene.


– Upućeni su da se jave komunalnom redaru da se lešine zbrinu, jer mi izlazimo na teren ako su životinje registrirane. Tad procjenjujemo štetu od strogo zaštićenih životinja. Ovo tu, to su ovce koje nemaju oznake na sebi, ljudi tada ne mogu tražiti odštetu. To je neko tko drži ovce na divlje, kako bi se reklo. Nelegalno drže ovce, da se jave mogu zaraditi samo kaznenu prijavu, ništa drugo, objasnio nam je Šuto.


Komunalci na terenu


Općina Poličnik je obaviještena i komunalni redari su izašli na teren te su isto jutro uklonili zaklane ovce.


– Moramo pohvaliti Općinu što se sve riješilo u dvi ure, jer tu je smrad koji bi možda privukao druge grabežljivce. Osim toga, životinje su bile nasred puta, morali smo ih maknuti u stranu da prođemo autom, kazao nam je jedan mještanin.


Mještanima je bilo drago da smo došli, jer problem postoji. Populacija vuka je porasla na ovim područjima, nerijetko se čuje ili o napadu ili o tragovima vukova koje su lovci uočili. Broj vukova se evidentira pri Središnjem uredu Zavoda, a prije nekoliko godina se provodilo prebrojavanje vukova. Vještacima su se javljale uglavnom obitelji koje imaju svoj OPG i markirane ovce, stoga su u mogućnosti i tražiti odštetu. Sve to daje naslutiti kako u biti nemamo pravi broj ovakvih slučajeva, jer većina nema markirane životinje, boje se prijave i plaćanja zbrinjavanja otpada.


– Teško je pričati o pravim brojkama. Puno je manji broj onih koji drže ovce i rade sve po propisima, a nemamo uvida u ostalo. Ono što možemo reći je da se čini da je populacija vukova porasla. Kako bi se ovakvi slučajevi smanjili, pastiri bi trebali imati veće ograde i veće pse. Gdje su veći psi, tu su manje štete. Još jedan faktor je zapuštenost prostora, gdje čak ni pas ne može pomoći ako se vuk prišulja iz prikrajka guste šume, kazao nam je Šuto.


Foto: Mislav Klanac


Zaštićena vrsta


Ovih dana, jedno je sigurno. Ovce na ispašu trenutno nije sigurno pustiti. U obilasku sela susreli smo i obitelj Brkić kojima je ovčarstvo obiteljska tradicija.


– Bojimo se pustiti ovce na pašu, svi se boje. Sada moraju jesti sijeno, dok inače vani jedu žireve i gljive, što im je mnogo hranjivije, objasnili su nam Brkići.


Što se tiče odobravanja odstrela vukova, Šuto poručuje kako ništa ne ide preko noći.


– U Zavodu za zaštitu prirode i okoliša sve se bilježi i gleda, jednostavno postoji procedura kada se aktiviraju mjere za smanjenje broja vukova, ističe Šuto.


Podsjetimo još jednom kako je ubijanje jedinke strogo zaštićene vrste zabranjeno, a naknada za ubijanje jedinke strogo zaštićene vrste iznosi više od 5.000 eura uz kaznenu odgovornost. Kazneni zakon propisuje kaznu zatvora do tri godine za onoga tko protivno propisima usmrti jedinku strogo zaštićene vrste.