Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

NOVA KRIZA

Vučetić: Nikakav dogovor na Gradskom vijeću neće biti moguć

Autor: Marina Vlakić

17.06.2023. 11:00
Vučetić: Nikakav dogovor na Gradskom vijeću neće biti moguć

Foto: Arhiva ZLSastanak gradonačelnika Branka Dukića i oporbenih vijećnika pokazao je da zadarskom Gradskom vijeću slijedi još jedna napeta situacija uoči sjednice te ponovna neizvjesnost oko izglasavanja glavnih točaka. Već prvi sastanak ovoga četvrtka otkrio je situaciju nalik onoj za vrijeme blokade proračuna kada se HDZ s oporbom nikako nije mogao dogovoriti oko proračuna.
Naime, neki vijećnici već sada najavljuju da se neće odazvati ni drugom sastanku u Gradu Zadru te gradskoj vlasti opet predstoje mučni pregovori oko tri glavne točke: KK Zadra, Centra za mlade te Kneževe i Providurove palače. O neizvjesnosti daljnjeg rada Gradskog vijeća, bolje reći nemogućnosti postizanja ikakvog konsenzusa, kazuju i izjave predsjednika Vijeća, nezavisnog Marka Vučetića, te potpredsjednika HDZ-ovog Bruna Milina koje smo sučelili upravo na pitanju budućeg funkcioniranja Gradskog vijeća.


I dok Vučetić otvoreno kaže kako Zadar može funkcionirati i bez Gradskog vijeća i bez gradonačelnika, Milin odgovara da su to gluposti, no priznaje da će se ići na nove izbore ukoliko Vijeće ne budu moglo funkcionirati. Komentirajući prvi sastanak HDZ-a i dijela oporbe, Vučetić tako ističe da taj potez samo otkriva situaciju aktualne gradske vlasti.


»Očaj pobjednika«


– Nazivam to očajem pobjednika jer imamo izvršnu vlast u rukama HDZ-a koji je pobijedio na izborima, a nalazi se u stanju očaja jer ne može provoditi svoje politike. S druge strane imamo Gradsko vijeće u kojemu je pobijedila druga opcija i HDZ je u stanju očaja upravo zato što u svojim rukama nema izvršnu vlast. Vidimo njihovo nesnalaženje u kojemu je teško postići dogovor jer izvršna vlast želi uzurpirati predstavničko tijelo. I nikakav dogovor tu neće biti moguć, već ćemo tek na glasovanju na Gradskom vijeću saznati stavove pojedinih vijećnika. Stoga je ovaj sastanak bio potpuno nepotreban jer se uoči njega nisu kontaktirali predsjednici klubova i nezavisni vijećnici. Umjesto toga, najprije je održan sastanak, a koji je bio potpuno nepripremljen, što je pokazao i odaziv vijećnika, pojašnjava Vučetić, dodajući kako će sjednicu Gradskog vijeća sazvati čim dobije informaciju da je točka pripremljena i da je žurna.
– Neću to bojkotirati, kao što nisam i nikad dosad, međutim, kada su u pitanju tri točke zbog kojih je gradonačelnik sazvao sastanak, osobito upravljanje Centrom za mlade i Kneževom i Providurovom palačom, moram reći kako u Gradskom vijeću očekujem potpuno istu situaciju kao i dosad, pogotovo ukoliko je potrebno ostvariti kontakt između Grada i Županije. Ne vidim mogućnost da se unutar HDZ-ove opcije gradonačelnik i župan oko nečega dogovore, a još manju mogućnost da taj dogovor dobije zeleno svjetlo Gradskog vijeća kojega HDZ ne kontrolira. Bilo bi korektno da dođe do suglasnosti onih koji bi trebali biti korisnici i upravljati tim prostorima. Ne treba doći do političkog diktata, već treba čuti mišljenje udruga, to je ono temeljno i ukoliko se na toj razini postigne suglasnost, ne bi niti trebalo biti nikakvih političkih prepreka. No, bude li se ovo rješavalo na političkoj razini, imat ćemo kaos, poručuje Vučetić koji ne vidi apsolutno nikakvih promjena u budućem radu Gradskog vijeća.


Marko Vučetić, predsjednik zadarskog Gradskog vijeća, Foto: Arhiva ZL


Milin: Vučetić je sve promašio


– To znači da će se u vijećnici stvarati mnoge histerije i neke stvari prikazivati prijelomnima za grad Zadar, a ukoliko to ne prođe, građani će vidjeti da se zapravo ništa bitno nije dogodilo. Grad Zadar može funkcionirati i bez Gradskog vijeća i bez gradonačelnika, što pokazuje i sadašnji saziv Vijeća. Političari su u gradu nebitni, kao i njihove odluke jer, bez obzira na naše odluke i histeriju oko njih, grad će ići ritmom kojim već ide zadnjih šest, sedam godina, a to je ritam zaostajanja u odnosu na ostale dalmatinske gradove. Ušli smo u fazu dekadencije i zato tu često ističem primjer Šibenika kao primjer pozitivne priče koju smo mi izgubili još za vrijeme prijašnjeg saziva Gradskog vijeća, ističe Vučetić.
Potpredsjednik Gradskog vijeća, HDZ-ov Bruno Milin, pak, situaciju vidi sasvim drugačijom. Iako pregovori u vijećnici ne daju nikakvih rezultata jer ih dio vijećnika bojkotira, Milin kaže kako je na raspravi oko KK Zadra ipak »vidio svjetlo na kraju tunela«.


– Što se tiče daljnjih sastanaka i sjednica Gradskog vijeća, tu će se vidjeti zrelost svih nas oko toga možemo li se izdići iz svakodnevnih politikantskih situacija i na umu imati interes grada i projekata od posebnog značaja za Zadar. To je sva mudrost našeg rada, a sve ostalo je mlaćenje prazne slame. Što se tiče tema o upravljanju Centrom za mlade te Kneževom i Providurovom palačom, o njima na sastanku nismo ni razgovarali, pa i ne znam hoćemo li se tu usaglasiti i što druge stranke o tome misle, kaže Milin, a na pitanje kako komentira Vučetićevu izjavu da HDZ sastanke organizira »iz očaja«, odgovara da je »Vučetić sve promašio«.


Interes građana najvažniji


– Zašto bismo bili očajni? Mi smo odgovorni, a ne očajni, a odgovorni smo zato što moramo izvršavati zadaće u interesu građana. A što se tiče budućeg rada Gradskog vijeća, ukoliko ne bude moglo funkcionirati, ići ćemo na nove izbore. Međutim, ovdje moram napomenuti jednu stvar, a ta je da sada izvršavamo projekte prošlog saziva Gradskog vijeća, a ne sadašnjeg, zbog čega je važno to što će ovaj saziv ostaviti idućem kako ne bi došlo do zastoja u projektima. To kažem zato što će, ne usuglasimo li se oko najvažnijih stvari u interesu građana, opet doći do jednog vakuuma i zato moramo biti spremi na dogovor, sve ostalo su priče. A ako Vučetić smatra da nam ne trebaju ni gradonačelnik ni Gradsko vijeće, onda nam ne trebaju ni premijer ni Vlada, poručuje predsjedniku Vijeća njegov zamjenik Bruno Milin.