Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Klapa Munita

»Vratit će se naša dica« kruna desetogodišnjeg uspješnog djelovanja

Autor: Robert Hrkać

15.09.2023. 20:20
»Vratit će se naša dica« kruna desetogodišnjeg uspješnog djelovanja

Foto: Klapa MunitaZadarska klapa Munita izdala je novi autorski album koji nosi naziv po pjesmi koja je osvojila čak pet nagrada na Večerima dalmatinske pisme 2019. – »Vratit će se naša dica«. Radi se o albumu koji se sastoji od deset autorskih pjesama u izdanju Croatia Recordsa, a nosi autorski potpis člana klape Vjekoslava Šuljića, koji je autor teksta i glazbe svih skladbi na albumu. Munita djeluje u sastavu od pet pjevača – Hrvoje Rančić (prvi tenor), Marko Žorž (drugi tenor), Vjekoslav Šuljić (bariton), Marko Vidučić (prvi bas) i Matej Sikirić (drugi bas), a mi smo razgovarali s Hrvojem, koji nam je otkrio detalje novog albuma.


Pjesme različitog karaktera


– To nije klasični novi album. Naime, radi se o pjesmama koje smo mi u ovih 10 godina pomalo objavljivali kao singlove. Prvi nam je album bio a capella (»Za šaku Munite«), a sada je došlo vrijeme za novi. Na jednoj nam je pjesmi gostovao Tedi Spalato, a to je jedini duet na cijelom albumu. Inače, od instrumentalista smo surađivali s Ivanom Pešutom – dobitnikom Porina, a također smo surađivali s glazbenicima iz Sjedinjenih Američkih Država. Aranžmanski su doprinos dali vrhunski aranžeri poput Ivana Popeskića, Jere Šešelje, Remija Kazinotija i Tonija Eterovića, kazao nam je Rančić.

Ovaj album sadržava pjesme različitog karaktera, tempa, tematike i izričaja, od nježnih balada kao što su »Svako lito«, »Obećajem« ili posljednja »Snovima ću tvojim proći«, pa do bržih skladbi koje sadrže elemente reggae i ska zvuka poput »Sirene s otoka« ili vesele »Kako je loše kuhala«. Tu su i pjesme koje na poseban način predstavljaju posvetu našem podneblju i načinu života, poput »Serafine« ili »Vratite mi moja lita«. Klapa Munita je osnovana 2013. godine, a Rančić se za naš list prisjetio samih početaka.


Nagrade obilježile djelovanje


– Svih nas pet smo pjevali u drugim klapama prije okupljanja u »Muniti«, a nakon neformalnih druženja smo zaključili da osnujemo vlastitu klapu što se i dogodilo u prvom dijelu 2013. godine. Potom su uslijedili prvi nastupi, klapske smotre i koncerti, a ove godine slavimo deset godina postojanja, govori nam Rančić.


Za svoj su rad nagrađeni nizom glazbenih nagrada na mnogim festivalima.


– Bilo je dosta nagrada koje su obilježile naše djelovanje. Samo smo na kaštelanskom festivalu, koji se smatra stožernim festivalom za klape koje se bave instrumentalnim aranžmanima i pjevanjem, osvojili jedanaest nagrada ukupno. Prije četiri godine (2019.), s pjesmom »Vratit će se naša dica«, osvojili smo pet nagrada, što je jedini put da se dogodilo u povijesti tog festivala. Također, vrijedi spomenuti i pobjede na festivalu ‘Klape Gospi Sinjskoj’, festivalima u Posušju i Makarskoj, a imamo i šest finala na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, ističe Rančić, dodajući kako su iza njih mjeseci prepuni nastupa.


– Ljeto nam je bilo krcato nastupima. U kolovozu smo odradili 17 koncerata, a od početka ljeta smo imali preko 30 nastupa, priča Rančić.


Poznati su i po suradnji s legendarnim Đanijem Maršanom.


Od osnivanja – bez godišnjeg


– Prije pet-šest godina Đani Maršan nam se obratio sa željom da ostvarimo glazbenu suradnju. Kako smo bili veliki ljubitelji Đanijeve glazbe, već smo znali njegov cijeli repertoar. Tada smo počeli nastupati na način da mi izvedemo jedan dio koncerta samostalno, jedan dio on, i onda sve okrunimo zajedničkim nastupom. To je uspješna formula koju smo proveli u djelo, rekao je Rančić.


Na pitanje kako se pripremaju za nastupe, Rančić kaže kako se za same nastupe ne pripremaju previše, osim u slučaju kada šire repertoar, odnosno kada snimaju nove pjesme.


– No, kada uvježbavamo a capella nastupe, to zahtijeva ozbiljnije probe, objašnjava Rančić, dodoajući kako pauze nemaju praktički od osnivanja.


– Ono što su nam prvi planovi je svakako nastavak snimanja nove pjesme za festival u Makarskoj, zaključuje Rančić.