Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

KIST I GLAZBA

Voli slikanje, ali prva ljubav je nogomet

Autor: Alen Plahinek

13.12.2022. 11:42
Voli slikanje, ali prva ljubav je nogomet

Foto: Filip GotovinaMladi Zadranin, Noel Dedaj, učenik 2. razreda OŠ Zadarski otoci, osvojio je nagradu za najbolji rad na natječaju “Radost slikanja uz glazbu” kojeg je organizirala Hrvatska glazbena mladež u sklopu programa “Projekt iz bečke šume”. Nagradu je primio u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a zajedno sa svojom mentoricom, učiteljicom Željkom Diklan, dočekao nas je u svojoj školi i ispričao nam kako mu se svidio izlet u Zagreb i dodjela nagrade na koju je ponosan.


Slušao “Priče iz bečke šume”


– Naslikao sam harmoniku, stabla, ptice, nebo i travu. Harmoniku sam tu nacrtao da mi sve skupa ljepše izgleda, ispričao nam je Noel i dodao kako voli slušati harmoniku, ali još nije siguran hoće li je jednog dana svirati ili ne.


Kako se radi o natječaju “Radost slikanja uz glazbu”, učenici su tijekom slikanja slušali glazbu, a Noel nam je ispričao što su oni u svojoj školi slušali.
– Slušali smo Straussa i njegovu skladbu “Priče iz bečke šume”. Inače ne slušam glazbu, više volim biti u tišini. Ponekad doma volim slikati, a najčešće slikam mamu i tatu, prirodu i životinje i jako volim slikati, ali ipak slikanje nije moja prva ljubav. Najviše što želim u životu je biti nogometaš. Pogledao sam puno utakmica sada na Svjetskom prvenstvu i jako navijam za Hrvatsku u svakoj utakmici. Ja treniram u Nogometnom klubu Abeceda i jako volim igrati u napadu, ali ne zabijam puno golova, priča nam Noel, ali ističe da puno više uživa u igranju nogometa, nego slikanju.


– Najdraži predmet mi je tjelesni, jer ponekad igramo nogomet. Malo ne volim matematiku. Volim ići i biti u školi jer imam puno prijatelja, ali nemam curu, otkriva Noel na kojega je ponosna njegova mentorica.


Od igre do nagrade


Objasnila nam je kako je uopće došlo do njegove nagrade.


– Sve je počelo je tako da sam vidjela natječaj. Osim što sam učiteljica razredne nastave, vodim izvannastavne aktivnosti, likovnu radionicu i “Male glagoljaše”. Već smo se i prijašnjih godina javljali na ovakve natječaje i svidjela mi se ta ideja slikanja uz glazbu. Djecu treba poticati slušanju glazbe, posebno slušanju klasične glazbe koja potiče na kreativnost i stvaranje. Da ne ispadne nešto krivo, nemam ništa protiv današnje glazbe, ali kako je današnja glazba puno glasnija, smatram kako u toj buci nema toliko kreativnosti. U sklopu ovog natječaja pustila sam djeci kao uvod Strassovu skladbu “Priče iz bečke šume”, djeca su poslušala i počela raditi, govori mentorica Diklan te pojašnjava na koji su način djeca radila.


– Koristili smo krep traku i tempere. Rad je išao u etapama, ja sam ih vodila, a djeca su sama gledala, crtala, razmišljala kako će i što će naslikati. Tako su nastali radovi. Jako mi je drago jer vidjela sam po djeci da im se svidio takav, pomalo neobičan način rada. U suštini, djeca su se igrala i nastao je jedan nagrađeni rad. Svi radovi su bili predivni, ali samo je jedan dobio nagradu, što nas je sve obradovalo i ugodno iznenadilo, ističe Diklan.


Izloženi radovi petero djece


Noel nije jedini učenik čiji je rad izložen u Zagrebu.


– Na izložbi u Lisinskom pokazani su radovi petero učenika, na što smo jako ponosni. Nije mala stvar da dijete ima izložbu u Lisinskom. Prvo je bila dodjela nagrada i bilo je baš prekrasno, posebno jer je nagradu dodijelio dirigent Tonči Bilić. Osim njega bio je tu i stručni žiri i ravnatelj Lisinskog. Oni su na jedan pristupačan, dječji način, dali poklone djeci. Nakon izložbe i dodjele nagrada bio je i koncert svih Straussovih djela, i mlađeg i starijeg. Svirala je Zagrebačka filharmonija, sudjelovale su plesne udruge, uglavnom djeca, priča Diklan.


Za najbolju sliku, Noel je dobio nekoliko vrijednih nagrada.


– Dobio sam mali klavir, knjigu i putovanje u Beč s mamom i tatom. Veselim se izletu u Beč i idemo za mjesec dana, otkriva Noel.


Za kraj, mentorica Diklan istaknula je kako je cijeli ovaj program, a i natječaj iznimno dobar i važan za poticanje kreativnosti već kod osnovnoškolske djece.


– Jako se radujemo jer se dječja kreativnost prepoznaje. Svi znamo da nam školstvo nije najbolje posloženo, imamo jedan sat likovnog i glazbenog tjedno, što je malo, a na tim predmetima se djeca opuštaju, uživaju i rade nešto kreativno. Treba pustiti djecu da sama osmišljavaju svoje radove, da se potpuno opuste i rezultat neće izostati, zaključuje Diklan.