Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

najbolja vodičica

Vlatka Pehar: Rad turističkog vodiča je umjetnost motiviranja gostiju

Autor: Matea Guzalić

13.11.2023. 14:37
Vlatka Pehar: Rad turističkog vodiča je umjetnost motiviranja gostiju

Foto: Osobna arhivaVlatka Pehar iz Udruge turističkih vodiča »Donat« u Zadru istaknula se kao najbolja turistička vodičica u kategoriji »Čovjek, ključ uspjeha – djelatnik godine« na svečanosti Dana hrvatskog turizma u Rovinju. Njezino iznimno iskustvo i posvećenost prepoznati su ovom prestižnom nagradom, čime je postala ponosna dobitnica priznanja za izuzetan doprinos turističkoj industriji.


Vlatka Pehar je izrazila duboku zahvalnost Turističkim zajednicama grada Zadra i Zadarske županije te je iznimno sretna što je njezin rad prepoznat.


Poziv, ne posao


– Ovom prilikom izražavam zahvalu Turističkoj zajednici Zadarske županije i Turističkoj zajednici grada Zadra, jer su me predložili za ovu vrijednu nagradu na državnoj razini. Sretna sam da je moj rad prepoznat, dva puta na razini grada Zadra, te sada na državnoj razini. Dvadeset godina predano radim i živim u turizmu. Rad u turističkoj struci za mene nije samo zanimanje, već poziv.

Ta riječ u sebi sažima moju identifikaciju s poslom, predanost, sklad razuma i osjećaja, gdje posao postaje izvor zadovoljstva i radosti. To je potrebno ako iza sebe želite ostaviti prepoznatljiv trag. Zar ima nešto ljepše od ovoga poziva, gdje na više stranih jezika u ulozi ambasadora predstavljate kulturu duha Hrvata u različitim područjima, izjavila je Pehar dodajući da da je motiviranje gostiju najbitnije kod rada turističkog vodiča.


– U svom poslu se konstantno usavršavam. Stoga su mi uz komunikacijsku spretnost od pomoći upravljačka znanja i vještine. Rad turističkog vodiča je zapravo umjetnost motiviranja gostiju, pridobiti ih i usmjeriti prema ispunjavanju ciljeva vodiča. Nastojim biti prirodna, autentična i vjerodostojna, brinući se pri tom o zadovoljstvu gostiju.


Osnovni motiv u radu mi je da kod gostiju potaknem opuštenost, povjerenje i pozitivno raspoloženje. Gost mora biti u središtu zanimanja. Ova nagrada mi je motivacija i poticaj da u svom radu učinim još jedan korak dalje na osobnom usavršavanju, a na dobrobit naših gostiju i naše domovine, zaključuje Pehar, ponosna na priznanje i spremna na daljnje izazove u turističkom svijetu.


Pamtljive tureVlatka Pehar svoje ture opisuje kao lokalne, drugačije i pamtljive. Zainteresirane turiste vodi kroz poznate i one manje poznate kulturne i prirodne ljepote grada Zadra i njegove okolice. Bogato iskustvo u turizmu, velika ljubav prema Zadru, strast za njegovom kulturom, poviješću i aktualnim životom, to su glavni sastojci doživljaja koje Vlatka pruža svojim gostima.


Smatra da rad u turizmu zbog svoje dinamike donosi brojne doživljaje koji ostavljaju neizbrisiv trag te joj je drago što u različitim situacijama predstavlja grad i županiju stranim novinarima, vlasnicima agencija i slično.


Kako kaže Vlatka, upravo o vodičima, njihovom znanju i načinu prenošenja kao i o njihovom ponašanju ovisi kakvu će sliku o našoj zemlji turisti prenijeti sa sobom. Vodiči su promotori našeg grada i domovine.


Svoja prva znanja stjecala je još dok je kao brucošica radila za jednu njemačku turističku agenciju što joj je zapravo i odredilo ono čime će se baviti u budućnosti. Njezina ljubav prema povijesti umjetnosti rodila se u srednjoškolskim danima, a kasnije ju je dugogodišnji ravnatelj Arheološkoga muzeja u Zadru prof. dr. Miro Jurić poticao da upiše tečaj za turističkog vodiča, što se pokazalo i kao njezin profesionalni životni izbor.


Podsjetimo, Vlatka je ove godine bila i dvostruka dobitnica »Nasmiješenog sunca«, nagrade koju Grad Zadar već dvadeset godina dodjeljuje najuspješnijima u ostvarenju turističke sezone.