Nedjelja, 21. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Upravno vijeće

Vesna Sabolić predložena za v. d. ravnateljicu Narodnog muzeja

Autor: Marina Vlakić

30.08.2023. 11:28
Vesna Sabolić predložena za v. d. ravnateljicu Narodnog muzeja

Foto: Arhiva ZLUpravno vijeće Narodnog muzeja na današnjoj je sjednici prihvatilo prijedlog o imenovanju županijske vijećnice Reformista i njihove kolegice iz Vijeća, Vesne Sabolić, za vršiteljicu dužnosti ravnateljice. No, ova odluka ne znači da Sabolić već danas preuzima mjesto bivše ravnateljice Renate Peroš, naprotiv – prijedlog tek mora proći glasovanje na sjednici Županijske skupštine u rujnu. To znači da Peroš, kao v. d. ravnateljica, Narodni muzej vodi do isteka mandata 9. listopada, nakon čega će se znati hoće li i kada Županija raspisati natječaj ili će HDZ-ova koalicijska partnerica s lokalnih izbora neko vrijeme ostati na u v. d. statusu. O tome da je njeno ime na dnevnom redu prethodno nam je priznala sama Sabolić, odgovarajući na pitanje je li istina da će biti imenovana za vršiteljicu dužnosti Narodnog muzeja.


– Prijedlog najprije mora proći Upravno vijeće, nakon čega o tome odlučuje i Županijska skupština, zbog čega mi je još prerano o tome govoriti, kazala je Sabolić.


No, već nakon sjednice izjavila nam je da je prijedlog o njezinu imenovanju za vršiteljicu dužnosti prošao jednoglasno te da joj sada ostaje samo čekati odluku Skupštine.
– Dobila sma podršku svih članova Upravnog vijeća, a kako sma i obećala, ja sam se iz glasovanja izuzela, kazala nam je Sabolić nakon sjednice UV-a.


Izuzeće


Podsjetimo, o tome da je njezino danas doista na dnevnom redu priznala je Za Zadarski list sama Sabolić, odgovarajući na pitanje je li istina da će biti imenovana za vršiteljicu dužnosti ravnateljice Narodnog muzeja te je rekla da će se izuzeti iz glasovanja.


– Mogu glasovati za sebe, ali neću. Izuzet ću se iz glasovanja, ima raznih tumačenja o tome je li to po propisu ili nije, ali svaki član Upravnog vijeća, dok mu traje mandat, ima pravo izjašnjavati se o svakome, pa i o sebi. Ima tu neke logike, ali ću se izuzeti jer mi je tako jednostavnije, rekla je Sabolić.


Osim nje, članovi Upravnog vijeća su Žan Morović, Snježana Vujčić Karlo i Hrvoje Perica, a Vijećem predsjedava profesor Radomir Jurić koji je na ovo mjesto imenovan u prosincu 2019. godine, nakon ostavke Marine Dujmović Vuković.


Naime, natječaj za ovo mjesto raspisan je još 4. travnja ove godine, no poništen je 12. svibnja na sjednici Upravnog vijeća. Predsjednik Vijeća Radomir Jurić javnosti nikad nije obrazložio zbog čega je Vijeće poništilo natječaj te zašto prijave nisu ni razmatrane. Naknadno se saznalo da je na natječaj pristigla samo jedna prijava, jedne profesorice iz Rijeke, te da se Renata Peroš, što nam je i potvrdila u jučerašnjem razgovoru, nije niti javila za novi mandat.


Odluka mora proći Skupštinu


Peroš je za ravnateljicu Narodnog muzeja imenovana još u srpnju 2010. godine kada ju je za ovu dužnost predložilo Upravno vijeće kojim je tada predsjedavao županijski pročelnik Ivan Šimunić, a Županijska skupština je na sjednici i potvrdila taj prijedlog. U nedavnom razgovoru Peroš nam je kazala kako još uvijek nije donijela odluku o svojoj budućnosti, ali i da nema uvjete za mirovinu.


Ostaje vidjeti hoće li Županijska skupština potvrditi imenovanje Vesne Sabolić. Naime, nakon poništenja zadnjeg natječaja županijski pročelnik za kulturu, Ivan Šimunić, kazao nam je kako Zakon o ustanovama propisuje da ako se na raspisanom natječaju za imenovanje ravnatelja ustanove ne imenuje ravnatelj potrebno je natječaj ponoviti. Međutim, istaknuo je i kako se prema tom istom zakonu do imenovanja ravnatelja ustanove, a na temelju ponovljenog natječaja, imenuje vršitelj dužnosti ravnatelja.


S obzirom da se vršitelja dužnosti može imenovati na razdoblje najdulje do godinu dana, ponovljeni natječaj za imenovanje ravnatelja ili ravnateljice Narodnog muzeja Zadar bit će raspisan tek nakon imenovanja vršitelja ili vršiteljice dužnosti ravnatelja.