Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

impuls nezavisnim scenama

Udruga Prizma potiče razvoj kreativnosti kod mladih

Autor: Đurđa Baljak

15.03.2023. 18:27
Udruga Prizma potiče razvoj kreativnosti kod mladih

Foto: Osobna arhivaUdruga Prizma, čije je sjedište u Gračacu, ali prisutna je i puno šire, neumornim djelovanjem od 2006. nastoji razvijati suradnju s mladim ljudima iz ruralnih sredina, zagovarati kvalitetne politike za mlade, pružati kreativni impuls razvoju ruralnih zajednica i generirati kreativnu energiju.


Udruga broji više od sedamdeset članova, a vode je predsjednik Silvestar Petrov, dopredsjednik Karlo Brunović, tajnica Monika Petrov, voditeljica programa u kulturi Luana Matosevic, voditeljica komunikacija Katarina Rančić, voditeljica projekta Inga Jurin te, kako navode, pas čuvar Noa.


Programi za mlade


– Započeli smo s djelovanjem u Općini Gračac koje je i dalje sjedište organizacije. U potpuno opremljenom prostoru od 30 četvornih metara provodimo programe za mlade u Klubu za mlade »Tamo Iza« i pružamo podršku razvoju volonterstva na području Općine Gračac u Volonterskom centru Gračac.
U Zadru djelujemo u potpuno opremljenom prostoru veličine 82 četvorna metra u kojemu je smješten studio za dizajn i digitalni tisak »Lapo Lapo«, a u njemu provodimo aktivnosti za mlade s područja Zadra i Zadarske županije koji gravitiraju gradu.


Na otoku Ižu, u mjestu Veli Iž, vodimo Društveno kulturni centar »Školj« koji je mjesto susreta zajednice, kreativnih i ekološko osviještenih osoba, govori nam predsjednik udruge Silvestar Petrov.


Govoreći o ciljevima, Petrov kaže kako udruga potiče volontiranje, samoorganizaciju i kvalitetno provođenje slobodnog vremena mladih kroz pružanje osnovnih prostornih i materijalnih uvjeta za mlade.


– Provodimo edukacije za osobe koje rade s mladima u području aktivnog građanstva, međureligijskog i interkulturnog dijaloga, medijske i digitalne pismenosti te prevencije radikalizacije mladih. Pritom aktivno doprinosimo uključivanju mladih, posebice onih iz ruralnih sredina, u demokratske procese donošenja odluka koje se tiču mladih.


Sudjelujemo u izradi javnih politika za mlade temeljeći svoje zagovaranje na relevantnim dokazima. Pored toga, surađujemo s institutima za istraživanje, jedinicama lokalne i regionalne samouprave i donosiocima odluka na stvaranju boljih prilika za mlade u Zadarskoj županiji.


Uz to provodimo poduzetničke aktivnosti kroz obavljanje društveno odgovorne gospodarske djelatnosti i potičemo samoodrživi razvoj ruralnih zajednica koji se temelji na lokalnim resursima, prirodnoj i kulturnoj baštini.


Razvijamo društveno odgovoran poduzetnički duh kod mladih provodeći info kampanje, održavajući predavanja i radionice iz područja zelenog i društvenog poduzetništva, iscrpno je objasnio predsjednik Petrov te dodao kako potiču razvoj nezavisne kulturne scene u području vizualne i glazbene umjetnosti kroz međusobnu suradnju i generiranje kreativne energije u ruralnim sredinama razvijajući tako i provodeći program u području kulture i umjetnosti.


Okupljaju kreativne osobe i osiguravaju im uvjete za ostvarivanje razvoja ljudskih potencijala i kreativnosti.


Održivi razvoj ruralnih sredina


Jedan od ključnih projekta koje provode je i »Centar za održivi razvoj ruralnih sredina« s kojim su započeli proces obnavljanja gospodarske djelatnosti.


– Započeli smo s obavljanjem gospodarske djelatnosti prema društveno poduzetničkim principima kroz projekt »Centar za održivi razvoj ruralnih sredina« koji je sufinanciran iz sredstava Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 1.123.170 kuna, odnosno 149.070,27 eura.


U posljednje dvije godine smo jačali kapacitete organizacije, zaposlenih i nezaposlenih članova kako bi stvorili preduvjete za održivi razvoj ruralnih sredina s područja Zadarske i Šibensko-kninske županije i za obavljanje društveno odgovorne gospodarske djelatnosti. Pod jačanjem kapaciteta organizacije, odnosno nezaposlenih članova, mislimo na daljnje edukacije u vidu radionica pod nazivom »Mala škola Adobe Photoshopa« i »Grafički dizajn vizualnog identiteta« koje smo proveli u Zadru u studenom te ih sada organiziramo u Gračacu.


Ovim putem pozivamo sve zainteresirane nezaposlene osobe da nam se pridruže na besplatnim edukacijama te, bilo da su početnik ili znalac, prošire svoja znanja i jačaju digitalne vještine. Ono čemu se sada okrećemo je daljnje povećanje vidljivosti rada Studija za dizajn i digitalni tisak »Lapo Lapo« kao društveno odgovornog poslovanja putem kojeg podržavamo rad s mladima u ruralnim područjima jer financijska sredstva ulažemo nazad u razvoj ruralnih sredina i osiguravanje infrastrukture i prilika za mlade osobe, rekao je Petrov.


Osvrnuo se i na dvije edukacije koje će održati za nezaposlene članove.


– Održat ćemo dvije edukacije u Gračacu u Klubu za mlade »Tamo Iza«, predznanje nije potrebna samo dobra volja i želja za učenjem.


Tako ćemo polaznicima edukacije direktno pomoći da postanu konkurentni na tržištu rada, rekao je Petrov, dodajući kako s kampanjom za društveno poduzetništvo nastavljaju i dalje raditi na tome da potaknu i ostale udruge i poduzetnike da postanu društveni poduzetnici te tako svojim primjerom pokažu kako redefiniranjem svog poslovanja i povećanjem socijalne osjetljivosti u lokalnoj zajednici možemo svi zajedno kao društvo napredovati.


Programi za svakoga


– Kroz projekt »Citizen Z« jačamo sudjelovanje mladih u demokratskom i društvenom životu zajednice na lokalnoj i Europskoj razini kroz projekt. Projektom »Ofarbaj POKaZ« nastojimo osnažiti mlade za zagovaranje i aktivističko djelovanje kroz kreativno izražavanje i uključiti ih u razvoju zajednice i kreiranju javnog prostora po mjeri mladih.


Potom, s projektom »Druga strana medalje« podižemo svijest o važnosti primjene Nitratne direktive. Putem projekta »Live on the island« potičemo razvoj rada s mladima na otocima iz Papua Nove Gvineje, Zelenortske Republike, Portugala, Hrvatske, Grčke, Martinika, Tanzanije i Italije. Projektom »Podrška razvoju rada s mladima u Zadarskoj županiji«, kao što i samo ime govori, želimo potaknuti razvoj rada s mladima u Zadarskoj županiji, posebice ruralnim područjima brdsko planinske regije, otoka i zaleđa zasnovan na dokazima i jasno definiranom vizijom. Nadalje, »Nomadland: Digital Nomads as an opportunity for countryside« predstavlja projekt s kojim želimo istražiti kako fenomen digitalnih nomada može pozitivno utjecati na razvoj kvalitete rada s mladima u ruralnim područjima i u manjim gradovima te kako može biti odgovor na smanjenje iseljavanja mladih.


Između ostalog, jačamo kapacitete za rad s mladima u području zaštite okoliša koristeći umjetnost kroz projekt »Creative Learning Environment for Environmental Protection«, a projektom »Rise of Women in Culture in Western Balkans« želimo poboljšati okruženje za mlade vizualne umjetnice, institucionalne i nezavisne kustosice te žene u kulturi na Zapadnom Balkanu za stvaranje, proizvodnju i širenje kreativnog rada, pojasnio je Petrov.


Diversifikacija sredstava


Kako bi mogli provesti sve projekte te osigurali stabilno poslovanje pribjegavaju diversifikaciji sredstava.


– Diversificirali smo izvore financiranja kako bi osigurali dovoljno financijskih sredstava za stabilno poslovanje. Financiramo se od donacija fizičkih i pravnih osoba, putem javnih poziva i natječaja za sufinanciranje aktivnosti, projekata i programa udruga, i to iz lokalnih, nacionalnih i europskih izvora financiranja.


Pored toga, obavljamo gospodarsku djelatnost po društveno poduzetničkim principima te prihode koje ostvarujemo ulažemo u rad s mladima. Uz to aktivno koristimo EU fondove, a neki od fondova i programa EU iz kojih smo financirali provedbu projekata i programa su ESF, ISFP, CERV, Erasmus+ i INTERREG, zaključuje predsjednik Petrov.