Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

susret s longinom

Udruga općina Hlučinske regije iz Češke posjetila Zadarsku županiju

Autor: Portal ZL

22.05.2024. 18:42
Udruga općina Hlučinske regije iz Češke posjetila Zadarsku županiju

Foto: Zadarska županija

Župan Božidar Longin je u pratnji zamjenika župana Šime Vickovića te pročelnika Josipa Vidova, Ivana Šimunića i Katarine Miletić primio u Domu Zadarske županije izaslanstvo Zajednice općina i gradova Hlučinske regije iz Republike Češke. Skupina čeških gradonačelnika iz Hlučinske regije doputovala je u studijski posjet Zadarskoj županiji, a dolazi s područja češko-poljske granice, bogatog rudarskog kraja crnog ugljena, u neposrednoj blizini Ostrave – okrug Karviná.


Češko izaslanstvo predvodi Mgr. Herbert Pavera, predstavnik Senata češkog parlamenta, predsjednik Udruge općina i gradova Hlučinskog kraja. Župan Longin je ovom prilikom upoznao goste s najvažnijim razvojnim i gospodarskim potencijalima Zadarske županije.Posebno je istaknuo središnji položaj na Jadranskoj obali s jedinstvenim geoprometnim položajem, dobrom prometnom infrastrukturom te strateškim projektima poput modernizacije i proširenja Zračne luke Zadar, nastavka razvoja putničko-teretne luke Gaženica i njezinog snažnog utjecaja na razvoj turizma i gospodarstva Zadarske županije.


Gosti su iskazali zadovoljstvo boravkom u Zadarskoj županiji te pokazali interes za razmjenu znanja i iskustava u raznim gospodarskim sektorima u nadležnosti lokalne i regionalne samouprave, kao što su pitanja ekologije, domova umirovljenika, školskih sustava te gospodarenja otpadom.Česi su istaknuli da dodatne ideje za svoj rad traže svake godine tijekom godišnjih studijskih posjeta susjednim državama poput Mađarske, Austrije, Slovenije i Poljske, a sada je došlo vrijeme za posjet Hrvatskoj, odnosno Zadarskoj županiji.


Dosadašnji posjeti Egeru, Višegradu, Kaprunu, Wejherowu, Piranu i Kopru su, po njima, bili iznimno korisni za obje strane te pridonijeli stvaranju novih zanimljivih kontakata i pronalaska novih rješenja u području samouprave i novih perspektiva za izazove s kojima se susreću u svom radu.