Petak, 24. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Druženje članova UTIZŽ-a

U Zadru obilježen Međunarodni dan invalida

Autor: Franka Klanac

02.12.2022. 19:54
U Zadru obilježen Međunarodni dan invalida

Foto: Filip GotovinaUdruga tjelesnih invalida Zadarske županije svečano je jučer obilježila Međunarodni dan invalida, prvi put nakon 2019. godine. Protekle dvije godine organizaciju im je onemogućila pandemija COVID-a, pa nisu skrivali oduševljenje što se ponovno ukazala prilika za obilježavanje njihovog dana. Na proslavu je došao veliki broj članova Udruge, a događaj su uveličali i brojni gosti.


Predsjednik Udruge Željko Županović kazao je kako mu je izuzetno drago što su se ponovno okupili, kao i što vidi puno članova Udruge, ali i članove sestrinskih udruga.


– U prethodnom razdoblju rad naše udruge nije stao, dosta se radilo, a zbog prirode situacije bili smo primorani usvojiti i druge oblike komunikacije s članstvom poput video poziva i elektronske pošte. Također smo objavili deseti broj glasnika Udruge s čime sam vrlo zadovoljan, govori predsjednik ove udruge.
Na pitanje koji problemi muče osobe s invaliditetom Županović odgovara kako se kao i dosadašnjih godina uglavnom radi o fizičkim preprekama koji uvelike otežavaju kretanje i sam život osoba s invaliditetom, iako napominje da ne može reći da Grad ne radi dovoljno, ali i da se zadnjih godina situacija poboljšala.


Također ističe nedostatak adekvatnih prostora koji bi zadovoljili većinu potreba ove brojne udruge.


Župan Božidar Longin je, pak, rekao kako Županija nastoji poštivati potrebe osoba s invaliditetom koliko je to moguće,


– U Županiji je zaposlen određen broj osoba s invaliditetom. Moram ovu udrugu pohvaliti za njihov izuzetnu marljivost i motiviranost. Ovom prigodom bih apelirao na zapošljavanje osoba s invaliditetom u javnom, kao i privatnom sektoru, poručio je Longin.


U nastavku programa dodijeljene su zahvale prijateljima Udruge, razmijenjeni su i darovi. Obilježavanje se nastavilo u opuštenoj atmosferi uz domjenak.