ponedjeljak, 4. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

obilježila povijest Zadra

U Zadar doneseni posmrtni ostatci časne majke Marije Benedikte Braun

Autor: Đurđa Baljak

27.09.2023. 13:39
U Zadar doneseni posmrtni ostatci časne majke Marije Benedikte Braun

Foto: Arif SitnicaNakon 32 godine od smrti časne majke Marije Benedikte Braun u Italiji, vraćeni su njezini posmrtni ostatci te je obavljen ukop u grobnici zadarskih benediktinki na Gradskom groblju Zadar. Opatica Benedikta Braun je obilježila povijest Zadra i ženskog benediktinskog samostana Svete Marije kada je u vihoru Drugog svjetskog rata uspjela spasiti neprocjenjivo blago – Zlato i srebro Zadra, a danas Stalnu izložbu crkvene umjetnosti koja predstavlja najpoznatiju i najvrjedniju zbirku sakralne umjetnostima na našim prostorima.


Ukop posmrtnih ostataka je održan u jutarnjim satima, a sprovodni obred je predvodio nadbiskup Milan Zgrablić. Nakon molitvenog bdijenja, don Dario Tičić je čitao Evanđelje po Luki.


– Prvoga dana u tjednu, veoma rano, dođoše one na grob s miomirisima što ih pripraviše. Kamen nađoše otkotrljan od groba. Uđoše, ali ne nađoše tijela Gospodina Isusa. I dok su stajale zbunjene nad tim, gle, dva čovjeka u blistavoj odjeći stadoše do njih. Zastrašene obore lica k zemlji, a oni će im: »Što tražite Živoga među mrtvima? Nije ovdje, nego uskrsnu«, pročitao je don Tičić, dok je nakon toga nadbiskup Zgrablić kazao nešto više o časnoj sestri Mariji Benedikti Braun.


Obnova crkve i samostana
– Draga braće i sestro okupili smo se ovdje i doprinosimo posmrtne ostatke pokojne časne Marije Benedikte Braun koja je rođena 27. rujna 1895. godine u Šibeniku, a umrla je 17. studenog 1991. godine u Italiji u svojoj 96 godini života. Tijekom Domovinskog rata je bila u Italiji i umrla je u Abane Termu 1991. godine. Nakon 32 godine njezini posmrtni ostatci su vraćeni u Zadar. Časna Marija Benedikta Braun je bila 25 godina opatica ženskog benediktinskog samostana Svete Marije u Zadru, točnije od 1947. do 1972. godine, dok je administrativno upravlja sa samostanom još od 1946. godine, kazao je nadbiskup Zgrablić te dodao kako su je zadarske koludrice birale za opaticu čak osam puta.


Časna majka Marija Benedikta Braun je najzaslužnija osoba za obnovu crkve i samostana Svete Marije nakon Drugog svjetskog rata, istaknuo je nadbiskup Zgrablić dodavši kako su koludrice za vrijeme obnove samostana živjele u Svećeničkom domu »Zmajević« na Trgu Svete Stošije.


Nakon molitvenog bdijenja povorka se mirnim hodom uputila prema mjestu grobnice zadarskih benediktinki na Gradskom groblju Zadar gdje su na koncu ukopani posmrtni ostatci časne majke Marije Benedikte Braun. Na pogrebnom ukopu su, pored građana, crkvenih poglavara i benediktinki, prisustvovala i brojna gradska lica, od gradonačelnika Branka Dukića, župana Božidara Longina, predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Zadru, Radomira Jurića do novog rektora Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Josipa Faričića.


Poslije sprovodnog obreda održana je misa zadušnica u crkvi Svete Marije u Zadru, dok je istog dana u Samostanu Svete Marija u Zadru održana i komemoracija za opaticu Mariju Benediktu Braun, obnoviteljicu Samostana Svete Marije u Zadru.