Srijeda, 15. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

VRIJEDAN PROJEKT

U Ninu će se graditi Centar za preradu mesa

Autor: Marina Vlakić

03.07.2023. 12:13
U Ninu će se graditi Centar za preradu mesa

Foto: MARIJA DEJANOVIĆ



U organizaciji županijskog Odjela za poljoprivredu i ribarstvo priprema se projekt gradnje Centra za preradu mesa kojega je Zadarska županija započela u suradnji s Vukovarsko-srijemskom. Ovaj plavo-zeleni projekt, kako ga zovu zbog povezivanja Zadra i Vukovara, trebao bi biti realiziran u Ninu, zbog čega je s predstavnicima Odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije već održano nekoliko sastanaka. Suradnja dviju županija zamišljena je na način da bi uzgajivači svinja iz Vukovara mesom za sušenje opskrbljivali Centar za preradu mesa u Ninu, čime bi projekt bio na obostranu korist.


– Potvrđen je nedvojben interes obje županije, a on se ogleda u sklonosti da se temeljem relevantnih studija donese odluka o izgradnji pršutane u jednakom suvlasništvu s modelom zajedničkog korištenja i upravljanja. Prvi korak u realizaciji ove ideje je izrada idejne studije u okviru koje bi se provelo istraživanje tržišta prodaje, analizirale potencijalne lokacije za izgradnju pršutane, analizirale alternativne veličine kapaciteta pršutane te predložili modeli korištenja i upravljanja pršutanom, stoji u zaključku vukovarskog Odjela za poljoprivredu, uz napomenu da će se izraditi studija isplativosti s tehnološkim elaboratom, financijsko-ekonomskom analizom te analizom izvora financiranja.


Radili bi čitavu godinu


I Grad Nin od početka podržava ovaj projekt koji će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, ali i pomoći slavonskim uzgajivačima svinja u plasmanu njihovih proizvoda te Ninu omogućiti dugo očekivanu komercijalnu proizvodnju čuvenog ninskog šokola koji je zauzeo važno mjesto u gastronomiji zadarske regije.




Dogradonačelnik Nina, Tomislav Ćurko, kaže kako je projekt u fazi izrade idejnog rješenja koje će financirati Grad Nin te odmah nakon toga kreću u drugu fazu projekta kako bi on što prije zaživio.


– Kontaktirali smo Vukovarsko-srijemsku županiju jer imaju jak klaster svinjogojstva, a cilj nam je povezivanje plave i zelene Hrvatske kako bismo dobili izvorni hrvatski proizvod od mesa autohtone slavonske svinje. Zajednički nam je to interes zbog kojega smo već održali i dva sastanka, iako suradnju još nismo formalizirali. Centar bi se nalazio na zemljištu u vlasništvu Grada Nina, na potezu između Nina i Ninskih stanova. Cilj nam je ne samo proizvodnja šokola, već i ostalih suhomesnatih proizvoda, s tim da bi pogon radio tijekom čitave godine, kaže Ćurko, napominjući da je studija projekta već napravljena.


– Izradila ju je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije koja je s Gradom Ninom i pokrenula ovu gospodarsku priču. Plan je idejno rješenje završiti za mjesec dana, nakon čega idemo u izradu glavnog projekta te ishođenje građevinske dozvole. Ovo je važan projekt za naš grad jer bismo dobili nova radna mjesta, ali i osigurali cjelogodišnju proizvodnju našeg proizvoda, čuvenog ninskog šokola, najavljuje Ćurković.


Foto: MARIJA DEJANOVIĆ


Nova radna mjesta


Osim izgradnje proizvodnog pogona, Grad Nin planira i otvaranje sušare te prezentacijskog i prodajnog mjesta u kojima bi se koristila isključivo domaća svinjetina s područja Vukovarsko-srijemske županije. No, ideja je i građanima omogućiti sušenje šokola u istim ovom pogonima, sukladno važećim propisima o kontroli i zdravstveno ispravnom proizvodu. Unutar istog pogona prizvodit će se i sušiti više suhomesnatih proizvoda od svinjetine, ali je na kraju naglasak ipak na jedinstvenom autohtonom suhomesnatom proizvodu koji se tradicionalno proizvodi u Ninu i susjednim mjestima i općinama te je posljednjih godina postao i zaštitni znak Nina u kojemu se održava čak i natjecanje u proizvodnji najboljeg šokola.