Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Očuvanje endema

U Ninu akcija noćnog ronjenja zbog očuvanja plemenite periske

Autor: Portal ZL

14.09.2023. 13:30
U Ninu akcija noćnog ronjenja zbog očuvanja plemenite periske

Foto: PRMasovni pomori plemenite periske u Sredozemlju započeli su 2016. godine, a u Jadranskom moru ih bilježimo od 2019. godine. Smrtnost je na mnogim lokacijama i 100 posto, a zbog dramatičnog pada populacije periska je za samo godinu dana dobila status kritično ugrožene vrste u Hrvatskoj.


U svrhu očuvanja ovog endema Mediterana od 2020. godine u provedbi je projekt Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru koji na nacionalnoj razini koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U provedbi projekta uključeni su nacionalni znanstveni i stručni kapaciteti kroz sudjelovanje 23 partnera koji djeluju u tri jadranske regije sjeverni, srednji i južni Jadran.


Partneri srednjeg Jadrana JU Park prirode Telašćica i JU Natura Jadera u suradnji s Hrvatskim veterinarskim institutom i Turističkom zajednicom grada Nina organiziraju noćno pretraživanje Kraljičine plaže u Ninskom zaljevu uz Ninsku lagunu.
– Raduje da je upravo ovaj lokalitet potencijalni rezervat periske na Jadranu te su očekivanja da ćemo tijekom ovog pretraživanja uz već zabilježene pronaći i još novih živih jedinki plemenite periske, kazala je direktorica TZ grada Nina Marija Dejanović.


Noćno pretraživanje će se održati u subotu 16. rujna s početkom u 17:00 sati, a okupit će više od 20 ronioca i volontera na ulazu 1 Kraljičina plaža u Ninu (kod Punte).