Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

ulaz slobodan

U Gradskoj loži filatelistička izložba "Brodovi i svjetionici svijeta"

Autor: Portal ZL

28.04.2023. 10:32
U Gradskoj loži filatelistička izložba

Hrvatsko filatelističko društvo Zadar i Narodni muzej Zadar pozivaju Vas na otvorenje filatelističke izložbe “Brodovi i svjetionici svijeta”. Autor izložbe je Renato Šarić iz Vira koji izlaže preko 1000 poštanskih maraka i drugog filatelističkog materijala (prigodne omotnice, blokovi, poštanski arčići) iz 130 država svijeta.


Sakupljanje poštanskih maraka na temu brodova i svjetionika jako je popularno u svijetu. Gotovo da nema države koja nije izdala poneku marku posvećenu brodovima i svjetionicima. Filatelistima su ove teme vrlo privlačne, jer pružaju mogućnost izrade lijepih i zanimljivih zbirki, usput prateći povijest brodova i svjetionika, ali i povijest pomorstva.


S druge strane, svjetionici su tematski zanimljivi ne samo zbog svoje uloge koju imaju kao čuvari brodova već i kao povijesne građevine i posebna arhitektura.


Kako kažu filatelisti, poštanska marka nije tek komadić šarenog papirića koji služi za plaćanje poštanskih usluga unaprijed. Ona ima i kulturnu i umjetničku vrijednosti. Zapravo, ona nam pokazuje moć kako se na jednom papiriću, ne puno većem od otiska ljudskog prsta, stvara malo, nazubljeno, umjetničko djelo.


Otvorenje ove impresivne filatelističke izložbe je 3. svibnja 2023. (srijeda) u Gradskoj loži s početkom u 18 sati. Izložba će biti otvorena do 9. svibnja. Ulaz je slobodan.