Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Povodom Dana Grada

U dvorani Srednje škole Biograd na moru održana Svečana sjednica Gradskog vijeća, prisustvovao i novi ministar

Autor: Nikolina Lucić

13.01.2023. 19:09
U dvorani Srednje škole Biograd na moru održana Svečana sjednica Gradskog vijeća, prisustvovao i novi ministar

Foto: Nikolina Lucić

Iako se u popularnoj kulturi petak 13. smatra najnesretnijim danom u godini, on je ove godine od iznimne važnosti za žitelje Biograda na Moru, koji su Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježili nadolazeći blagdan sv. Stošije, zaštitnice grada. Osim rezimea godine iza nas, ostvarenih projekata i napretka gradske infrastrukture, na Svečanoj se sjednici tradicionalno dodjeljuju i priznanja Grada Biograda zaslužnim pojedincima i kolektivima. Odlukom gradonačelnika Ivana Kneza i Gradskog vijeća ove je godine dodijeljeno sedam grbova grada Biograda, jedna godišnja nagrada i dvije nagrade za životno djelo. Nagradu za Životno djelo dobili su Luka Filipović i Marijo Pelicarić, a Godišnju nagradu dobio je Luka Šangulin. Grb Grada Biograda ove je godine dodijeljen nadbiskupu Zadarskom Želimiru Puljiću, Galini Čosić i Zoranu Popoviću, Mariji i Stanislavu Vlahoviću, Marku Miočeviću te posthumno Luki Škvoriću.


Dvorana Srednje škole Biograd na Moru bila je premalena za sve one koji su htjeli nazočiti ovom važnom događaju.


Najvažniji dan u godini


Svoj dolazak potvrdili su predstavnici brojnih gradova prijatelja, a kao posebni izaslanik premijera Andreja Plenkovića dolazi i novopečeni ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić. Sjednici je prisustvovao i župan Zadarski Božidar Longin sa svojim zamjenikom Šimom Vickovićem, te brojnim županijskim pročelnicima, kao i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, državna tajnica Maja Pletikosa, te državni tajnik Mario Šiljeg, saborski zastupnici Anamarija Blažević i Rade Šimičević, te mnogi strani uzvanici iz Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Turske.


Svečanu je sjednicu Gradskog vijeća otvorila njegova predsjednica Ivana Stamičar, kazavši kako se blagdan sv. Stošije posebno slavi u hrvatskom stolnom, krunidbenom gradu Biogradu na Moru.


– Okupljeni danas svečano slavimo dan grada, koji nas je zadužio svojom dugom poviješću, dodala je Stamičar, kazavši kako nakon tri pandemijske godine dostojanstveno i svečano slave uspjehe grada.


– Iako smo u minuloj godini mnogo toga postigli, iz pogrešaka i propuštenih ćemo prilika učiti u mjesecima pred nama, rekla je Stamičar.


Gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez od srca je svim građanima čestitao dan grada Biograda i blagdan sv. Stošije.


– Nastavljamo raditi na novim projektima, kojima ćemo podići standard života za sve građane Biograda na Moru. Na ovoj svečanoj gradskoj sjednici čestitam svim nagrađenima na njihovom jedinstvenom doprinosu boljoj i jedinstvenoj slici našeg kraljevskog grada, istaknuo je Knez i dodao kako će se nastaviti ulaganja u kapitalne projekte, turističku infrastrukturu i boljitak svakodnevice malog čovjeka.


– Zajedništvo je najvažnija osobina žitelja ovoga grada, kao i naših gostiju iz cijeloga svijeta. Drago mi je vidjeti da nas stari prijatelji u ovako velikom broju nisu zaboravili, te da su nam se pridružili u ovako velikom trenutku. Našim se vrijednim gospodarstvenicima i poduzetnicima zahvaljujem na trudu koji ulažu kako bi ovaj grad bio najbolje mjesto za život, poručio je Knez.
Foto


Svečana sjednica Gradskog vijeća Biograd


avatar

Snimio: Arif Sitnica


13.01.2023. 21:15
Galerija

Foto: Arif SitnicaProsperitet po mjeri čovjeka


Izaslanik premijera i novi ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić u svom je obraćanju naglasio kako je vidljivo da grad svaki dan raste i razvija se.


– Ovaj je kraj u posljednjih nekoliko godina najprosperitetniji dio ovog dijela županije. Za sobom vuče i biogradsku rivijeru i zaleđe i otoke, što dokazuje da mala središta mogu biti jednako važna kao i velika urbana središta. Investicije u grad, hotele, komunalnu infrastrukturu dokazuju da je dovoljna jedna iskra da se zapali vatra. Građani Biograda uživaju veliki preporod i procvat, poručio je Erlić, istaknuvši kako je Biograd središte po mjeri obitelji.


– Veći se broj projekta paralelno provodi, te grad uz pametna ulaganja i upravljanje EU sredstvima, svojim žiteljima nudi najbolje uvijete za život. To je gorivo za razvoj naše zemlje, koje će, uvjeren sam, približiti nas prosjeku najrazvijenijih članica Unije, zaključio je Erlić.


Župan Zadarski Božidar Longin naglasio je kako je suradnja lokalnih institucija i grada Biograda uvijek bila plodonosna.


– Čestitam Vam najljepši dan u godini za Biograđane i sve njihove goste u ovoj, novoj godini punoj velikih promjena. To su promjene na bolje, koje će turizam, našu najjaču gospodarsku granu, koja je osobito važna u Biogradu, koji bilježi skoro 10 posto svih dolazaka i noćenja u županiji, podići na novu razinu. Sinergija naših institucija govori o našoj dugogodišnjoj suradnji i velikim uspjesima koje smo postigli na svim poljima važnima za život Biograđana, gdje je život lijep i prosperitetan, poručio je Longin, kazavši kako je budućnost Biograda i zdravstveni turizam.


– Komunalna infrastruktura u gradu rekonstruirana je i moderna, te je važno istaknuti projekt izgradnje nove trajektne i ribarske luke, koji će ribarstvo i pomorstvo ovog dijela naše regije podići na viši nivo, kazao je Longin.