Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

PARLAMENTARNI IZBORI

U ČEKANJU POBJEDNIKA Ovo su najveći gubitnici izbora u IX. izbornoj jedinici

Autor: Iva Bucić

22.04.2024. 16:01
U ČEKANJU POBJEDNIKA Ovo su najveći gubitnici izbora u IX. izbornoj jedinici

Foto: Luka JeličićDok god se u Zagrebu ne dogovore oko toga tko je pobjednik parlamentarnih izbora, gubitnike možemo analizom izbornih rezultata pronaći i na jednoj i na drugoj strani političkog spektra. Na razini IX. izborne jedinice među najvećim su gubitnicima Socijaldemokrati i Karolina Vidović Krišto, a na nacionalnoj razini gubitnikom se može proglasiti čitava ljevica, koja je fragmentacijom obezvrijedila dobivene glasove, ili pak HDZ, koji je će u sabornici imati sedam mjesta manje nego u protekle četiri godine.


Bez ijednog mandata


U IX. izbornoj jedinici SDP-ova je Restart koalicija na prošlim parlamentarnim izborima osvojila tri mandata – u Sabor su ušli Matko Kuzmanić te dvojac koji je prešao u Socijaldemokrate nakon što su izabrani kao SDP-ovci – Renata Sabljar-Dračevac i Franko Vidović.


Naime, netom nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, na kojima je SDP-ova Restart koalicija osvojila 41 mandat, u SDP-u se dogodio raskol kojim je stvorena stranka Socijaldemokrati. Novoosnovana stranka odmah je s 18 zastupnika, od kojih su četiri bila nezavisna, postala najbrojnija oporbena stranka u Hrvatskom saboru.
No, na prošlotjednim parlamentarnim izborima Socijaldemokrati nisu dobili niti jedan mandat, a izborni prag kao dio IDS-ove koalicije prešli su jedino u XII. izbornoj jedinici.


Osim predsjednika stranke Davorka Vidovića, poznatiji Socijaldemokrati su bivši šef SDP-a Davor Bernardić i Domagoj Hajduković, na ovim su izborima na liste uvrstili i nestranačke osobe poput bivšeg sindikalnog vođe Vilima Ribića, koji im je bio nositelj liste u V. izbornoj jedinici. No, ni to im nije pomoglo pa na koncu nisu osvojili niti jedan saborski mandat.


A u IX. izbornoj jedinici stvari su se vratile na staro, pa su građani ponovno tri mandata dali SDP-u i partnerima.


Ljevica i desnica


Osim Sabljar-Dračevac i Vidovića, na prošlim je parlamentarnim izborima IX. izborna jedinica veliku podršku iskazala Karolini Vidović Krišto. Iako je 2020. godine osvojila 5598 preferencijalnih glasova na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, ove je godine na izbore izašla sa svojom strankom Odlučnost i Pravednost, i to u I. izbornoj jedinici. Vidović Krišto osvojila je 3785 preferencijalnih glasova, no stranka nije prešla izborni prag.Bez obzira na to tko će prvi skupiti 76 potrebnih mandata, na temelju rezultata izbora može se zaključiti da su stranke ljevice najveći gubitnici parlamentarnih izbora 2024. godine.


Od 1999. godine Hrvati parlament biraju podijeljeni na deset izbornih jedinica, koje su prije ovih izbora prekrojene tako da poštuju zakonske odredbe o tome da broj birača u svakoj izbornoj jedinici može odstupati najviše +/- 2.20 posto, a sve na temelju podataka iz registra birača. Svaka od 10 izbornih jedinica bira po 14 saborskih zastupnika, a broj glasova građana u mandate se preračunava D’Hondtovom metodom, koja ide u prilog velikim strankama i koalicijama.


Zbog toga su rezultati sljedeći – HDZ je (računajući glasove iz dijaspore) na izborima dobio 729.947 glasova, odnosno 61 mandat.


Pet listi s druge strane političkog spektra – Rijeke pravde, Možemo, IDS, Nezavisna platforma Sjever međimurskog župana Matije Posavca te Fokus i Republika dobili su ukupno 107.917 više glasova od HDZ-a, no u konačnici zajedno imaju četiri mandata manje.


Sedam zastupnika manje


No, ako se stvari postave ponešto drugačije, HDZ preuzima titulu najvećeg gubitnika parlamentarnih izbora 2024. godine. Naime, uzme li se u obzir broj mandata koje su stranke – a ne koalicije – osvojile na izborima 2020. godine i sada, ispostavlja se će HDZ u novom sazivu imati sedam zastupnika manje.


Možemo! će u sabornici imati šest zastupnika više nego dosad, SDP četiri više, a po jednog zastupnika više imat će Most, Domovinski pokret i Centar.


Osim HDZ-a, manje zastupnika imat će i Hrvatski suverenisti, koji su na izbore izašli u koaliciji s Mostom. Izgubili su dva zastupnika, a po jednog manje imat će i IDS te HSS.


Kad se podvuče crta, ispostavlja se da su iz sabora ispali Damir Bajs, Blok za Hrvatsku, Bojan Glavašević, Nova ljevica, Radnička fronta i Reformisti, a umjesto njih dolaze Pravo i Pravda, NP Sjever i nezavisni Željko Lacković koji je saborski mandat osvojio preferencijalnim glasovima u IV. izbornoj jedinici, na listi DP-a i partnera.