ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Dobili sredstva

Tržnica Zadar gradi solarnu elektranu vrijednu 26.544 eura

Autor: Marina Vlakić

27.03.2023. 13:28
Tržnica Zadar gradi solarnu elektranu vrijednu 26.544 eura

Foto: Arif Sitnica/Materijal za solarnu elektranu već je dopremljen na Veletržnicu i ovih dana kreće montažaTržnica Zadar započela je s postavljanjem solarne elektrane na Veletržnici za koju su dobili bespovratna sredstva. Projekt su realizirali putem natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, odnosno Javnog poziva za poticanje obnovljivih izvora energije za koji su dobiti maksimalnih 40 posto sredstava, odnosno nešto više od 80.000 kuna, a investicija je vrijedna oko 26.544 eura ili 200.000 kuna.


Ovo je važan projekt za Tržnicu jer je riječ o solarnoj elektrani od 28 kilovata koja će proizvoditi 37.000 kilovati sati godišnje i zadovoljiti čak 80 posto potreba Veletržnice. To je, ističe direktor Tržnica Zadar Tomislav Letinić, jedan od rijetko postignutih maksimuma kada su solarne elektrane u pitanju, a ovakav im je rezultat omogućen povećim mjestom za postavljanje solara na krovu objekta.


Velika ušteda


– Na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti javili smo se u ožujku prošle godine prijavljujući projekt izgradnje sunčane elektrane na zgradi Veletržnice. Maksimalno smo iskoristili površinu krova i uspjeli projektirati solarnu elektranu odgovarajuće snage za ovaj objekt. Rezultati natječaja objavljeni su početkom godine kada smo i dobili obavijest da smo prošli na natječaju, a uz sredstva Fonda od 10.617 eura, Tržnica će za elektranu osigurati oko 15.926 eura, kaže Letinić.
Materijal za elektranu već je dopremljen na Veletržnicu i ovih dana kreće montaža, a solari bi trebali biti pušteni u probni rad krajem mjeseca. Direktor Tržnice ističe kako će ovo donijeti veliku uštedu firmi jer će im računi za Veletržnicu sada biti daleko manji. To automatski znači da će prihodi biti još bolji od prošlogodišnjih kada su imali dobit od 19.908 eura (150.000 kuna) Zahvaljujući tome Tržnica Zadar osigurala je sredstva za još dva projekta koja će pridonijeti kvalitetnijem radu njihovih tržnica.


Ulaganja u ribarnice


Riječ je o nabavci dvaju kioska u kojima će u dva gradska kvarta, Bilom brigu i Maslini, biti otvorene ribarnice koje će građanima omogućiti kupnju svježe i smrznute ribe i morskih plodova kako ne bi morali dolaziti do Poluotoka. Letinić napominje da su sredstva osigurana u suradnji s Upravnim odjelom za EU fondove Grada Zadra, nakon što su aplicirali na natječaj Lokalna akcijska grupa u ribarstvu »Plodovi mora«. Riječ je o mjeri »Skraćivanje lanca opskrbe, plasman ribe i proizvoda ribarstva i akvakulture te jačanje pozicije ribarskog sektora« kojoj je cilj svježu ribu što prije dopremiti do kupaca.


– Ovi kiosci-ribarnice opremljeni su sa svim potrebnim aparatima i namještajem jer nastojimo poboljšati ponudu na ove dvije male tržnice izvan Poluotoka. Svaki kiosk vrijedi 200.000 kuna, od čega smo dali 100.000 kuna za kiosk, a ostalo za opremu. Na početku ove godine stoga zaista mogu reći da smo zadovoljni ovim projektima u rezultatima poslovanja u prošloj godini s obzirom na sva poskupljenja koja su krenula na proljeće i trajala do listopada, zaključuje Letinić.