Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

UVOĐENJE EURA

Trgovci sada moraju biti i psihijatri i bankari

Autor: Marina Vlakić

09.01.2023. 09:30
Trgovci sada moraju biti i psihijatri i bankari

Foto: Mateo Levak/NLNaći ćete se na crnoj listi onih koji varaju kupce – jedna je od najčešćih rečenica nezadovoljnih građana u vrijeme tranzicije kune u euro. Zaključujući kako su trgovci cijene podignuli ne zbog inflacije, već zbog konverzije domaće valute u europsku, građani su već prvih dana ove godine trgovce počeli prijavljivati nadležnim inspekcijama.


Predsjednik Ceha trgovaca Obrtničke komore Zadarske županije, Josip Smoljan, kaže kako je njihova situacija sada iznimno teška te da kupcima ovih dana moraju biti i psihijatri i bankari.


– Jedan od većih problema s kojima se susrećemo je povrat novca, odnosno kovanice prema kojima su građani sumnjičavi. Prigovaraju nam zašto im to dajemo te ih često ne žele uzeti govoreći nam da su bezvrijedne. Tada im najprije moramo objasniti koliko to zapravo vrijedi u kunama i tek nakon što preračunamo, pristaju ih primiti.
Problem je u tome što su ljudi navikli na eure u papirnatim novčanicama, pa ih kovanice zbunjuju jer misle da je to nešto jako male vrijednosti ili nikakve, kaže Smoljan.


Sumnjaju u vrijednost kovanica


Vrijeme je ovo prilagodbe i obrticima i kupcima, pa se i trgovci nadaju kako će se početni problemi uskoro riješiti na opće zadovoljstvo svih. Čelnog čovjeka Ceha trgovaca pitali smo i na što mu se najčešće kolege žale.


– Kažu i kako im je najteže to što kupcima moraju biti i psihijatari i bankari, strpljivo im objašnjavati zašto im je vraćena određena svota sitnog te koliko sada vrijede kovanice eura. Kupce najviše zbunjuje situacija u kojoj na blagajni za robu daju papirnatu novčanicu eura i ne mogu shvatiti da taj sitniš koji im vraćate itekako ima svoju vrijednost.


Onda traže da im to preračunavate u kune i tako uvijek iznova morate računati i biti, kako sam rekao, i bankar i savjetnik i imati jako puno strpljenja za svakoga. Ta sumnja u ispravan povrata novca zasad nam je glavni problem, no vjerujem da će se naši građani polako priviknuti i da će ti problemi s vremenom nestati, poručuje predsjednik Ceha trgovaca, napominjući kako nema nikakvih prijevara kupaca jer iz razgovora s trgovcima saznaje da pri zaključenju blagajni ipak imaju daleko više manjka nego viška.


Educiranje obrtnika


I Hrvatska obrtnička komora naglašava kako su se obrtnici dobro pripremili za proces konverzije kune u euro kao službene valute RH te da su kroz informiranje i edukaciju, kao i pojedinačno savjetovanje, kontinuirano obrtnike upoznavali s koracima koje trebaju poduzeti.


Odgovaraju i na optužbe o poskupljenju robe ističuću kako povećanje cijena ipak nije posljedica konverzije kune u euro. Svi zajedno moramo biti strpljivi i imati razumijevanja, a eventualna nesnalaženja pomoći razjasniti, ističe predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil, napominjući kako su u pogledu preračunavanja i dvojnog iskazivanja cijena pravila jasna i moraju se poštovati.


U HOK-u poručuju da su sigurni kako je većina obrtnika tako i postupila te da su poskupljenja nastala iz opravdanih razloga, odnosno zbog povećanih troškova, a ne kao posljedica konverzije kune u euro.