Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

IZMJENE ZAKONA

Traže se veće kazne za »Za dom spremni«: Predložene sankcije do 4.000 eura

Autor: Marina Šaponja

07.04.2023. 13:34
Traže se veće kazne za »Za dom spremni«: Predložene sankcije do 4.000 eura


Kreću izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u kojima se predlaže povećanje sankcija za izvikivanje pozdrava »Za Dom spremni« te isticanje fašističkih i nacističkih obilježja poput kukastih križeva, ustaškog znakovlja.


Ministarstvo unutarnjih poslova Zakon je uputilo u javnu raspravu, a predložene kazne iznosit će od 700 do 4000 eura!


Dosadašnje novčane kazne za isticanje fašističkih simbola i uzvikivanja »Za Dom spremni« kretale su se od 20 do 170 eura.
Izmjene Zakona kao pozitivne ocijenio je Miljenko Letinić iz Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra, obrazlažući kako oni već godinama na to upozoravaju i traže veće kazne za isticanje i korištenje bilo kakvih fašističkih, nacističkih i ustaških obilježja.


Potrebne i kaznene odredbe


– Ukoliko će se odredbe Zakona provoditi od strane mjerodavnih to je dobro, ali u njemu ne bi trebale biti samo prekršajne, već i kaznene odredbe. Posebno sam zabrinut za Zadar gdje ima puno takvih simbola i često se koriste, a još više me tišti što Grad Zadar, pa i Zadarska nadbiskupija uopće ne reagiraju na to. Često ti ljudi uz ustaške simbole stave kršćanski križ, a kršćanstvo i fašizam u potpunoj su suprotnosti, rekao je Letinić.


Podsjeća kako u samom centru grada na Voštarnici, u Ulici Josipa Jurja Strossmayera postoji spomen-obilježje poginulom hrvatskom branitelju Rajku Lozi na kojoj između piše i »ustaškom sinu«. Predstavnici ove udruga su tražili od gradonačelnika Branka Dukića da ukloni ovo spomen-obilježje.


– Gradonačelnik nam je rekao kako je nezgodno da se ploča ukloni zbog roditelja preminule osobe, ali roditelji je nisu ni podigli, već oni koji promoviraju ovu ideologiju. Imamo i grafit hrvatskog vojnika na Bulevaru, čije je lice kopija Mussolinija, a na njegovom šljemu je šahovnica s prvim bijelim poljem, kakva je bila za vrijeme NDH. Što je tragično ispod grafita je pisalo »Duce: A Noi!, a sada je potpis udruge Tornado, i nikom ništa. A to nema veze s našom Hrvatskom vojskom, priča Letinić.


Smatra kako je potrebno raditi na većoj edukaciji o tome što je NDH napravila Hrvatskoj, posebno Zadru i Dalmaciji.


– NDH je prodala Dalmaciju Italiji, ovdje je bio fašistički režim koji se ni po čemu ne razlikuje od nacističkog koji je provodio Hitler, a na koji se zgražamo. S jedne strane imamo nacističke simbole i ideologiju Hitlera koja je zabranjena, a s druge strane imamo osobe koje i danas promoviraju fašizam i ustaške simbole. To je ista ideologija koja je učinila puno lošeg našoj domovini, posebno našem gradu, navodi Letinić.


Teška kontrola primjene Zakona


Mate Lukić, HSP-ov gradski vijećnik slaže se kako je veličanje bilo kojeg totalitarnog režima potrebno sankcionirati, međutim protivi se dvostrukim mjerilima, smatrajući neprihvatljivim da se prizivanje jednog režima kažnjava, a drugog prešutno odobrava.


– Ironično je da se zvijezda petokraka koja je simbol komunizma, tolerira. Komunizam je zločinački režim koji je vladao gotovo 50 godina i samim time počinio najveću štetu našem narodu, pogotovo ako uzmemo u obzir da je Hrvatska razarana i u Domovinskom ratu pod tom istom petokrakom. Pripadnici HOS-a nemaju nikakve poveznice ni s jednim zločinačkim režimom, niti ih se može dovesti u vezu s 2. svjetskim ratom. Oni su nastali prilikom obrane suvereniteta Republike Hrvatske gdje su dali značajan doprinos na način da su beskompromisno branili domovinu i to časno, bez zločina, a često i polažući život za našu zemlju pod oznakom HOS-HSP, jasan je Lukić, pitajući se hoće li i dalje na jednoj udruzi u centru Zadra i dalje stajati petokraka na vratima, dok će se druge režime kažnjavati.


– Prijedlog mora biti usvojen u Saboru, a činjenica je da je to jako teško kontrolirati. Sjetimo se samo nogometnih utakmica kad su tisuće znale skandirati takve pozdrave, postavlja se pitanje kako će se njima napisati kazne od 4000 eura? Znači, to je nemoguće. Napominjem, javno osuđivanje samo jednoga režima je cinično podržavanje onoga drugoga koji Furio Radin i company ne komentiraju, već su ga preimenovali iz komunizma u antifašizam, zaključuje gradski vijećnik HSP-a, Lukić.


Grafit Tornada u Starčevićevoj ulici ispod kojeg je svojedobno pisalo »Duce: A Noi!«