ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

KRUZERI U GRADU

Svi oduševljeni baštinom, ali ne i cijenama

Autor: Marija Orešković

05.06.2023. 10:44
Svi oduševljeni baštinom, ali ne i cijenama

Foto: Arif SitnicaJučer su, u jutarnim satima u zadarsku luku uplovila tri kruzera. Riječ je o kruzeru koji nosi naziv Azura, dužine 289 m, Borelais od 238 m te Silver spirit (210 m). S njima je pristiglo oko 7.000 dobro raspoloženih putnika raznih nacionalnosti koji nisu skrivali oduševljenje Zadrom.


Pričali smo s gostima o njihovim očekivanjima od Zadra i prvim dojmovima, ali i s ugostiteljima i njihovim dojmovima vezanim za predsezonu te što očekuju od nadolazeće sezone.


Prevladavali su gosti koji nikada prije nisu bilu u Zadru.
– Prvi put sam ovdje. Očekujem lijepo vrijeme, a najviše od svega želim nešto dobro pojesti ovdje. No, moram priznati da su cijene poprilično visoke, kazao je Bill, a bilo je i suprotnih mišljenja.


– Ovo nam je prvi put u Zadru, došli smo zbog povijesne jezgre Zadra, a cijene ovdje su poprilično razumne i fer, kazao je Steve Arthur. Sličnog mišljenja je bio i David koji je također prvi put u gradu te je istaknuo kako se raduje istraživanju Zadra, jer nikada nije posjetio ovaj dio obale, a uvijek je želio. Njemu su cijene, kako je rekao, vrlo razumne u odnosu na one u Engleskoj.


Alisson i Noel su nikada nisu bili u Zadru, a najviše ih se, kako kažu, dojmila ljubaznost ljudi.


– Sviđa nam se kultura, došli smo zbog povijesnog bogatstva, cijenama nismo baš zadovoljni, skuplje je nego u našoj državi, kazala je Alisson.


Bilo je i onih koji su već posjetili Zadar te su sada željeli posjetiti okolnu prirodu, poput Plitvičkih jezera i sličnoga.


– Vrlo je jeftino i jako nam se sviđa u Zadru, zato smo se i vratili, našalili su se Hannah i George.Heather je već bila u gradu prije sedam godina te će sada posjetiti zadarsku okolicu.


Povećao se obim posla


Osim zadovoljnih gostiju, i ugostitelji su podijelili svoja iskustva s nama, zadovoljni su predsezonom te očekuju rekordnu sezonu. Međutim, ima i onih koji uvijek imaju posla, bez obzira na turiste.


– Nama je sezona cijelu godinu. Ništa nam se zadnjih mjeseci nije promijenilo jer uvijek imamo posla, imamo i naših gostiju i stranaca, jedino su zimi isključivo naši, objasnila je Mirjana Filipović.


Ostalima se uglavnom posao znatno poveća u sezoni.


Od 1. travnja ima puno više gostiju. Puno su nam bolji gosti u odnosu na one od prošle godine i manča nam je bolja nego prošle godine, kazao je Antonio Markić.Slično nam je rekao i Marko Biloglav.


– Od prošlog mjeseca nam se povećao posao, otkad su počeli pristizati kruzeri, u naš lokal najviše dolaze Austrijanci i Kinezi, stranci su puno bolji potrošači od domaćih, posebno gosti s kruzera, istaknuo je Biloglav.


Marcela Stručević također je primijetila kako se povećao obim posla u posljednjih mjesec dana, a više voli domaće goste jer su, kako kaže, pristojniji i više troše.


Njezina kolegica je, pak, drugačijeg mišljenja.


– Mislim da su stranci puno bolji gosti, ostavljaju puno više manče i pristojniji su. Stranci su na godišnjem pa nema nervoze kao kod naših gostiju, kazala je Marija Magdalena Šovitrija.