Petak, 31. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

ZJZ Zadar

Sve više oboljelih od gripe, stagnira broj oboljelih od COVID-a

Autor:

19.01.2023. 10:56
Sve više oboljelih od gripe, stagnira broj oboljelih od COVID-a

Foto: Duško Jaramaz/PixsellU Zavodu za javno zdravstvo (ZJZ) Zadar svakog radnog dana u vremenu od 8 do 12 sati redovito se provodi cijepljenje protiv virusa COVID-19, odnosno koronavirusa i besplatno je, saznajemo od Jagode Šarunić Gulan, dr. med. specijalistice epidemiologije.


Iako više nema organiziranih punktova po gradu kakvi su se organizirali kada je cijepljenje protiv korone krenulo, između ostalog i kako bi se izbjegle gužve i dulja čekanja, ono se i dalje nastavlja i nije zaustavljeno u niti jednom trenutku.


– Uglavnom nam dolaze stariji ljudi koji se cijepe četvrtom dozom, ali ima i ostalih koji žele primiti treću dozu. Što se tiče brojki o COVID pacijentima u Zadarskoj županiji, uobičajene su, nema velikog porasta, iako je zimsko doba pa se više boravi u zatvorenim prostorima, rekla je Šarunić Gulan.
S obzirom da su još u prvom dijelu prošle godine ukinute epidemijske mjere, ovi podaci ZJZ-a Zadar izgledaju ohrabrujuće.


A ima li u Zadarskoj županiji puno registriranih slučajeva gripe?


– Gripe ima, sezona je gripe i liječnici obiteljske medicine prijavljuju svakodnevno nove slučajeve. U Zavodu također još uvijek cijepimo i protiv sezonske gripe, a to obavljamo u istim terminima, svakog radnog dana od 8 do 12 sati. Cjepivo je besplatno. Preporuka je da se protiv gripe cijepe najugroženije skupine, a to su kronični bolesnici, osobe starije od 65 godina te zdravstveni djelatnici, dodala je Šarunić Gulan.