Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

AgroSTEM

Sve više inovativnih projekata koji žele doprinijeti ruralnom razvoju

Autor: Jana Šolman

01.03.2023. 13:32
Sve više inovativnih projekata koji žele doprinijeti ruralnom razvoju

Foto: UDRUGA ZA RURALNI RAZVOJ RAVNI KOTARIKako uskladiti tradicionalnu poljoprivredu s modernim tehnologijama? Može li STEM pristup pomoći u transformaciji ruralnog razvoja u Hrvatskoj? Ova su samo neka od pitanja koja postaju sve aktualnija, posebice u zemlji poput Hrvatske koja ima velike poljoprivredne potencijale. No, za razliku od hrvatskog turizma koji se sve više oslanja na napredne tehnologije, poljoprivreda često zaostaje u tom trendu. Međutim, u zadnje vrijeme sve je više inovativnih projekata koji žele doprinijeti ruralnom razvoju, a među njima se posebno istaknuo AgroSTEM projekt.


Ovaj zanimljivi projekt, čiji je nositelj Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari, želi unaprijediti kapacitete organizacija civilnog društva za aktivno uključivanje djece, mladih i opće populacije u popularizaciju STEM-a te u konačnici povezati ruralni razvoj, poljoprivredu, znanost i tehnologiju.


Gradnja i snaženje veza


– Ruralni razvoj i STEM mogu se spojiti na više razina te kroz ovaj projekt želimo izgraditi i osnažiti vezu između znanosti, poljoprivrede i ruralnog razvoja u cjelini. Svjedoci smo koliko je u današnje vrijeme zapravo nemoguće poslovati bez aktivnih digitalnih kanala kojima možemo unaprijediti vidljivost turističke ponude ruralnog prostora. Naime, digitalni mediji podižu ponudu malih proizvođača na veću razinu te postaju jedan od njihovih najboljih saveznika u prodaji i promociji. Za vrijeme pandemije koronavirusa shvatili smo koliko je uistinu važno imati održivu i aktivnu poljoprivredu, dostatnu količinu zaliha hrane, prerađevina i sezonskog voća i povrća, a jedan od načina na koji možemo povezati STEM i ruralni razvoj je i uključivanje napredne tehnologije u proces obrade zemlje, preradu i plasman proizvoda. No, ono što najviše volim naglasiti je činjenica da ovim projektom »spuštamo« tražena i popularna znanja na manje ruralne sredine, tako da naša djeca i mladi ne moraju biti nužno povezani s velikim metropolama ili gradovima u kojima su STEM znanja centrirana, objašnjava voditeljica ovog projekta Marta Pintur Bosna.
Provedba ovog projekta započela je 18. svibnja 2021. godine i trajat će do 18. svibnja 2023. godine. Odlukom o financiranju dodijelilo je iznos od 243.288,39 eura bespovratnih sredstava za projekt »AgroSTEM«. Bespovratna sredstva u vrijednosti od 85 posto osigurana su iz Europskog socijalnog fonda, dok je preostalih 15 posto osigurano iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.


Osim Udruge za ruralni razvoj »Ravni kotari«, partneri na projektu su i Veleučilište »Marko Marulić« u Kninu, Udruga za djecu, mlade i obitelj »Mali koraci«- Benkovac, Zajednica tehničke kulture Zadarske županije, Općina Zemunik Donji te Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova koja pruža tehničku pomoć u pisanju i provedbi ovog projekta.


jyana


– Činjenica je kako se kod nas još uvijek ne koristi dovoljno tehnologija u razvoju poljoprivrede te iako postoji veliki potencijal između zainteresiranih strana, i dalje nedostaje suradnja među relevantnim dionicama i institucijama koje bi pokrenule programe za jačanje popularizacije STEM-a kao pokretača ruralnog razvoja. Upravo zato se ovim projektom namjerava učiniti pomak na bolje, poručuje Pintur Bosna.


Jedan od važnih ciljeva ovog projekta je i aktivno uključivanje djece i mladih u popularizaciju STEM-a, a Pintur Bosna ističe kako su upravo oni uključeni u online radionice programiranja, izrade AgroSTEM aplikacije te organizaciju online AgroSTEM sajmova.


– Upravo smo završili radionice programiranja koje su pohađali učenici od 5. do 7. razreda osnovnih škola Benkovac i Zemunik te mogu reći da su sva djeca pokazala veliku zainteresiranost, interakciju i želju za usvajanjem novih znanja. U ovom trenutku provode se radionice izrade AgroSTEM aplikacije za djecu od 5. do 8. razreda osnovnih škola Benkovac i Zemunik te za studente Veleučilišta Marko Marulić iz Knina i OPG-ove Zadarske i Šibensko-kninske županije.


U izradu aplikacije, uz vanjske stručnjake, uključeni su i krajnji korisnici djeca, mladi i OPG-ovi koji svoja stečena znanja na radionicama za programiranje sada praktično primjenjuju u izradi aplikacije. Aplikacija će sadržavati online tržnicu proizvođača hrane, smještajne jedinice, kao i aktualna događanja u ruralnim sredinama, objašnjava Pintur Bosna.