Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

TRODNEVNA EDUKACIJA

Sve veći broj mladih se uključuje u volonterske aktivnosti

Autor: Matea Raguž

18.10.2022. 15:09
Sve veći broj mladih se uključuje u volonterske aktivnosti

Foto: Arif Sitnica

U prostoru CODE HUB-a na Novom kampusu održava se trodnevna edukacija za volontere pod nazivom Menadžment volonterskih programa, a kojemu je cilj poticanje volonterstva u lokalnoj zajednici. Edukacija se odvija u sklopu projekta CUKAR 5.0 u organizaciji zadarske udruge Cukrići i Grada Zadra, a provodit će ih zaposlenice Volonterskog centra Zadar. Završetkom ove edukacije polaznici će biti osposobljeni za koordinatore volontera za što će dobiti certifikat Hrvatskog centra za razvoj volonterstva.


Kako osmisliti volonterski program i gdje pronaći volontere? Samo su neka od pitanja na koja će polaznici dobiti odgovore


– Namijenjena je svim organizacijama koje su neprofitne i koje primaju volontere u svoje redove. Želimo ih educirati kako osmisliti volonterski program, gdje ih uključiti i kako ih podržavati u procesu volontiranja, kazala je Marija Špaleta iz Volonterskog centra Zadar, ujedno i predavač ovog trodnevnog programa.


Prilika za ostvarivanja buduće suradnje


Predsjednica udruge Cukrići Doris Bailo naglasila je važnost toga da se volonter osjeća cijenjeno. Osim toga, dodaje i da je prilikom koordinacije volonterskog programa ključna kvalitetna podjela zadataka i vremena.


– Posebnost ove edukacije je to što se, osim praktičnog znanja, ljudi međusobno povežu. Nastaju novi projekti nakon edukacija jer je ovo prava prilika da se volonteri upoznaju i saznaju jedni za druge, dodala je Špaleta.


U posljednje je vrijeme primjetan veći broj srednjoškolaca zainteresiranih za volontiranje koji, između ostaloga, dolaze i zbog upisa na fakultet. Naime, jedan od uvjeta pri upisu na Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet upravo je iskustvo volontiranja, a Volonterski centar svim zainteresiranim srednjoškolcima rado to i omogući. Osim toga, Špaleta dodaje kako se i same škole sve više otvaraju prema volontiranju.